Quiz about Brain Damage
Quiz about Brain Damage

Brain Damage Trivia Quiz


This is a quiz about one of my favorite classic rock songs, Pink Floyd's "Brain Damage". Note that all lyrics are based on what I hear.

A multiple-choice quiz by andymuenz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
andymuenz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,842
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
475
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: donnafs (8/10), Guest 90 (8/10), Guest 49 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What album is "Brain Damage" the penultimate track on? Hint

Animals
Dark Side of the Moon
Wish You Were Here
Meddle

2. Three of the verses of "Brain Damage" start off with the line "The lunatic is..." and then name a location. Which of these is not one of the places where the lunatic is? Hint

in my head
on the grass
on the moon
in the hall

3. If you replace the audio on "The Wizard of Oz" with that of the album on which "Brain Damage" is found, which character is first seen during the song "Brain Damage"? Hint

The Cowardly Lion
The Wizard
The Scarecrow
The Tin Man

4. What's the next step after locking the door in the song "Brain Damage"? Hint

throw away the key
see who's free
duplicate the key
be all you can be

5. Finish the line from "Brain Damage": "There's someone in my head..." Hint

whose name is Fred
but it's not me
get him out
and I can't take it

6. Who sang lead vocals on "Brain Damage" on the original studio album which contained the song? Hint

David Gilmour
Roger Waters
Nick Mason
Richard Wright

7. One verse of "Brain Damage" has three lines that begin with "And if..." Which choice is not one of the lines in this verse? Hint

And if your head explodes with dark forebodings too
And if the dam breaks open many years too soon
And if the world revolves around a different sun
And if there is no room on the hill

8. What song does "Brain Damage" lead into? Hint

Time
Eclipse
Money
Breathe

9. A band named the Easy Star All Stars covered the album containing "Brain Damage" using what style of music? Hint

Reggae
Hip Hop
Punk
Rap

10. What is the last line of the song "Brain Damage"? Hint

And call to you across the sky
A shelter from pigs on the wing
Come on you painter, you piper, you prisoner and shine
I'll see you on the Dark Side of the Moon


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What album is "Brain Damage" the penultimate track on?

Answer: Dark Side of the Moon

Following its release in 1973, "Dark Side of the Moon" remained on the US Billboard album charts for almost 750 weeks. That's over 14 years!
2. Three of the verses of "Brain Damage" start off with the line "The lunatic is..." and then name a location. Which of these is not one of the places where the lunatic is?

Answer: on the moon

Each of the verses described in the question start with the first line repeated twice.
3. If you replace the audio on "The Wizard of Oz" with that of the album on which "Brain Damage" is found, which character is first seen during the song "Brain Damage"?

Answer: The Scarecrow

Playing "Dark Side of the Moon" while watching "The Wizard of Oz" yields some amazing coincidences. These include the fact that the first side of the album is the same length as the black and white sequence at the beginning, the line "who knows which is which" when the two witches are both on screen, and Dorothy going home during the line "home, home again" in the third time through the album.

Although we had read about this first, my friends and I actually tried it once to see for ourselves.
4. What's the next step after locking the door in the song "Brain Damage"?

Answer: throw away the key

The full line is "You lock the door and throw away the key." This follows the line "You rearrange me 'til I'm sane". Original Pink Floyd guitarist, Syd Barrett, battled mental health problems and left the band after their first album "The Piper at the Gates of Dawn". David Gilmour replaced Barrett on their second album, "A Saucerful of Secrets".
5. Finish the line from "Brain Damage": "There's someone in my head..."

Answer: but it's not me

This follows and rhymes with the line "You lock the door and throw away the key". Pink Floyd's follow up to "Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here" contains references to former band member, Syd Barrett, who had suffered from mental health problems.
6. Who sang lead vocals on "Brain Damage" on the original studio album which contained the song?

Answer: Roger Waters

Later when Roger Waters left Pink Floyd, the song was included on the live album "Pulse" where I believe Gilmour sang it.
7. One verse of "Brain Damage" has three lines that begin with "And if..." Which choice is not one of the lines in this verse?

Answer: And if the world revolves around a different sun

The last line of this verse is "I'll see you on the dark side of the moon." Although "Dark Side of the Moon" doesn't have a formal title track, "Brain Damage" serves as the de facto title track since the album title is mentioned at the end of two of the verses.
8. What song does "Brain Damage" lead into?

Answer: Eclipse

"Brain Damage" leads straight into "Eclipse" with no stoppage in the music. When I used to listen to the vinyl version, I was never 100% sure where one song ended and the next began. The digital tracks on the CD show it a little more clearly.
9. A band named the Easy Star All Stars covered the album containing "Brain Damage" using what style of music?

Answer: Reggae

The band Phish has also covered "Dark Side of the Moon" live in concert.
10. What is the last line of the song "Brain Damage"?

Answer: I'll see you on the Dark Side of the Moon

Although there is one more song on "Dark Side of the Moon", the album ends with a heartbeat like sound and someone saying "There is no dark side of the moon. Matter of fact it's all dark."
Source: Author andymuenz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : donnafs: 8/10
Nov 27 2022 : Guest 90: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 49: 9/10
Nov 24 2022 : Guest 107: 9/10
Nov 24 2022 : Guest 192: 9/10
Nov 07 2022 : Guest 209: 7/10
Nov 04 2022 : Guest 73: 10/10
Nov 02 2022 : Guest 74: 8/10
Nov 01 2022 : Reamar42: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Favorites I Wrote:

Although I have over 30 quizzes online, there are some I like more than others. Here are my favorites.

  1. Brain Damage Average
  2. Which US President Said It? Average
  3. Dr. Strangelove Average
  4. United States in the 1850s Average
  5. My Breakfast Through the Years Very Easy
  6. Why do Fools Fall in Love? Easier
  7. Hitler vs Roosevelt Average
  8. You're the Leader, Partner Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us