Quiz about Jim Morrison the Lizard King
Quiz about Jim Morrison the Lizard King

Jim Morrison, the Lizard King Trivia Quiz


This quiz is dedicated to Jim Morrison, one of the greatest artists of all time. A singer and songwriter most famous about his work with "The Doors".

A multiple-choice quiz by DeepHistory. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
DeepHistory
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,669
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
765
Last 3 plays: Rizeeve (10/10), Guest 96 (10/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Jim Morrison was not only a singer, but also a poet. Which of the following poetry books was NOT written by Morrison? Hint

Light my Fire
An American Prayer
The Lords and the New Creatures
Wilderness: The Lost Writings Of Jim Morrison

2. Who of the following authors is NOT said to have influenced Morrison? Hint

Jack Kerouac
Jean-Paul Sartre
Friedrich Nietzsche
Arthur Rimbaud

3. In "People Are Strange", Jim Morrison says that "Faces came out of the_____" what? Hint

Rain
Pain
Brain
Strain

4. "I see your hair is burnin' Hills are filled with fire ". From which song, sung by Jim Morrison, is this verse? Hint

The End
Break on Through (To the Other Side)
Where the Music is Over
L.A. Woman

5. In "Riders on the Storm" Jim Morrison sings: "The world on you depends Our life will_______" what? Hint

never end
sometimes end
always end
often end

6. "Breakfast where the news is read Television children fed" from which song, sung by Jim Morrison, is this verse? Hint

The Unknown Soldier
Moonlight Drive
We Could Be So Good Together
Tree Trunk

7. "Sun is shinin' deep beneath the sea But not enough for you and me and sunshine". Which song, sung by Jim Morrison contains this verse? Hint

Touch Me
Wishful Sinful
Runnin' Blue
Tell All the People

8. This song was originally part of the opera "Hauspostille' by Bertolt Brecht. In 1966, Jim Morrison sang it, as part of The Doors album, with the same name. What is the song? Hint

Alabama Song
End of the Night
The Crystal Ship
Back Door Man

9. While Jim Morrison was attending the Florida State University (FSU), he was arrested, but for what reason? Hint

For insulting a professor
For a prank at a football game
For beating a fellow student
For indecent exposure

10. Jim Morrison's wisdom was widely reflected in his quotes. For example, "A friend is someone who gives you_________________________" what? Hint

totally love and patience
total freedom to be yourself
a way to dream
his silence


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jim Morrison was not only a singer, but also a poet. Which of the following poetry books was NOT written by Morrison?

Answer: Light my Fire

"Light my Fire" was written by Ray Manzarek. It is considered the best book written about The Doors. The other three books were authored by Morrison, where he explores the dark sides of the life and catch brilliantly the era of the sixties.
2. Who of the following authors is NOT said to have influenced Morrison?

Answer: Jean-Paul Sartre

The influence of Kerouac, Nietzsche and Rimbaud is obvious, since Morrison often incorporated quotes or verses of them into his songs.
3. In "People Are Strange", Jim Morrison says that "Faces came out of the_____" what?

Answer: Rain

"People Are Strange" was incorporated into the album "Strange Days", the second album recorded by The Doors, in September 1967. It reached number 12 in the U.S. Hot 100 billboard.
4. "I see your hair is burnin' Hills are filled with fire ". From which song, sung by Jim Morrison, is this verse?

Answer: L.A. Woman

The song was released with the album with the same title in January 1971, which was the very last album by The Doors. The song was included in The Doors film "Dance on Fire".
5. In "Riders on the Storm" Jim Morrison sings: "The world on you depends Our life will_______" what?

Answer: never end

"Riders on the Storm" was included in The Doors album "L.A. Woman", released in January 1971. It climbed up to number 14 in the U.S. Hot 100 billboard.
6. "Breakfast where the news is read Television children fed" from which song, sung by Jim Morrison, is this verse?

Answer: The Unknown Soldier

"The Unknown Soldier" was one of the songs contained in The Doors album "Waiting For The Sun". It was released in July 1968. It is clearly an anti-war anthem, written when the Vietnam War was reaching its apex.
7. "Sun is shinin' deep beneath the sea But not enough for you and me and sunshine". Which song, sung by Jim Morrison contains this verse?

Answer: Wishful Sinful

"Wishful Sinful" was included in "The Soft Parade" album released by The Doors in 1969. Its popularity in Denmark surpassed its popularity in the US and the UK, since in the former country it reached number number three in the billboard.
8. This song was originally part of the opera "Hauspostille' by Bertolt Brecht. In 1966, Jim Morrison sang it, as part of The Doors album, with the same name. What is the song?

Answer: Alabama Song

The song was put to music by Kurt Weil. It was first sang by Weil's wife, Lotte Lenya, who later became famous for her role as Rosa Klebb in the James Bond film "From Russia With Love".
9. While Jim Morrison was attending the Florida State University (FSU), he was arrested, but for what reason?

Answer: For a prank at a football game

It was said that, when the incident took place, Morrison was drunk. However, this by no means resulted to expulsion or severe punishment. Also, throughout his studies at the FSU, Morrison appeared in a school recruitment film.
10. Jim Morrison's wisdom was widely reflected in his quotes. For example, "A friend is someone who gives you_________________________" what?

Answer: total freedom to be yourself

As seen from the above quote, Morrison was very interested with philosophical questions dealing with existence, on a degree inspired by exsintentialst philosophers. From a very young age, he was deep interested into reading profanely and exhaustively. On one occasion, an English teacher of Morrison said that "Jim read as much and probably more than any student in class, but everything he read was so offbeat I had another teacher (who was going to the Library of Congress) check to see if the books Jim was reporting on actually existed. I suspected he was making them up, as they were English books on sixteenth- and seventeenth-century demonology. I'd never heard of them, but they existed, and I'm convinced from the paper he wrote that he read them, and the Library of Congress would've been the only source."
Source: Author DeepHistory

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Rizeeve: 10/10
Dec 21 2022 : Guest 96: 10/10
Dec 07 2022 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series People are Strange (?):

People, people everywhere and some quizzes to play.

  1. Jim Morrison, the Lizard King Average
  2. Life and Career of a Legend Average
  3. Let Those Greeks Speak: Part 1 Average
  4. Key to Life: Quotations Average
  5. Help those Kings Find their Queens! Easier

Also part of quiz lists:
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us