FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about New Order
Quiz about New Order

The Ultimate New Order Quiz | Music


A quiz about the famous Manchester band New Order. It may cause "Confusion", but hopefully not "Regret"!

A multiple-choice quiz by Pelican22. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. New Order

Author
Pelican22
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,889
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
215
Last 3 plays: Guest 69 (3/10), Guest 92 (3/10), Guest 86 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. After the death of Joy Division's lead singer Ian Curtis, the remaining members reformed as New Order. Their debut single consisted of two songs that used Curtis' lyrics: "Ceremony" and which other? Hint


Question 2 of 10
2. Complete the following unusual statement made in New Order's 1988 single "Fine Time": "I've met a lot of cool chicks, but I've never met a girl with..." Hint


Question 3 of 10
3. New Order's first official concert video "Taras Shevchenko" was filmed at the Ukrainian National Home in which city? Hint


Question 4 of 10
4. New Order headlined the Glastonbury Festival in 1987. Which soon-to-be classic song did they debut as part of their set? Hint


Question 5 of 10
5. The catalogue numbers of New Order's UK singles on Factory Records all shared a distinctive characteristic. What was it? Hint


Question 6 of 10
6. Which single from New Order's "Republic" album had official remixes called "Sabres Slo 'n' Lo" and "Sabres Fast 'n' Throb"? Hint


Question 7 of 10
7. Which future Academy Award winner directed the video for New Order's 1987 single "Touched By the Hand Of God", in which the group appeared as a parody heavy rock band? Hint


Question 8 of 10
8. The members of New Order have also appeared in various other bands over the years. "Twist of Fate", "Shine Like the Sun" and "Dynamo" are all songs recorded by which side project? Hint


Question 9 of 10
9. New Order wrote the theme for a programme in BBC2's "youth TV" strand, DEF-II. Which programme? Hint


Question 10 of 10
10. John Denver's publishers successfully claimed for plagiarism over New Order's 1989 single "Run 2". Which well-known song had the group unwittingly copied? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 69: 3/10
May 19 2024 : Guest 92: 3/10
May 18 2024 : Guest 86: 5/10
May 12 2024 : Guest 92: 8/10
May 07 2024 : Guest 93: 6/10
Apr 27 2024 : Guest 104: 6/10
Apr 20 2024 : Guest 1: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the death of Joy Division's lead singer Ian Curtis, the remaining members reformed as New Order. Their debut single consisted of two songs that used Curtis' lyrics: "Ceremony" and which other?

Answer: In A Lonely Place

"In A Lonely Place" appeared as the B-side to "Ceremony". "A Means To An End" was a Joy Division song issued on their second album "Closer". The other songs were New Order originals: "Chosen Time" appeared on the album "Movement", and "Cries And Whispers" on the 12" single of "Everything's Gone Green".
2. Complete the following unusual statement made in New Order's 1988 single "Fine Time": "I've met a lot of cool chicks, but I've never met a girl with..."

Answer: All her own teeth

New Order would often give songs placeholder titles based on what they sounded like; famously, "Your Silent Face" was originally called "KW1" (the Kraftwerk One, because they thought it sounded like the German synth band) and the working title found its way onto some copies of the "Power, Corruption and Lies" album.

They decided that the first single from the "Technique" album was going to be called "Fine Time" before they decided which song it would be, and eventually chose the song previously known as "Balearic Beat".
3. New Order's first official concert video "Taras Shevchenko" was filmed at the Ukrainian National Home in which city?

Answer: New York

Taras Shevchenko is a famous Ukrainian writer whose portrait is prominently displayed in the venue and is seen at the beginning and end of the video, as well as in many of the long shots.
4. New Order headlined the Glastonbury Festival in 1987. Which soon-to-be classic song did they debut as part of their set?

Answer: True Faith

If you want to hear the debut performance of "True Faith", it can be found on the "BBC Radio 1 Live In Concert" album. In fact, it can be found on that album whether you want to hear it or not.
5. The catalogue numbers of New Order's UK singles on Factory Records all shared a distinctive characteristic. What was it?

Answer: They ended in "3"

This was the case all the way through from their first single on Factory, "Ceremony" (FAC-33) to their last, "World In Motion" (FAC-293). However, this does not mean that all Factory catalogue numbers that ended in a 3 were New Order singles. FAC-83 was a party at the Hacienda, FAC-113 was a single by The Wake, FAC-203 was a plastic ruler, and FAC-233 was a collection of financial accounts!
6. Which single from New Order's "Republic" album had official remixes called "Sabres Slo 'n' Lo" and "Sabres Fast 'n' Throb"?

Answer: Regret

These two contrasting remixes by Andrew Weatherall appeared on one side of the "Regret" 12" single, with mixes by Fire Island on the other side. Fire Island's Pete Heller had previously collaborated with Weatherall on remixes for the "World In Motion" single.
7. Which future Academy Award winner directed the video for New Order's 1987 single "Touched By the Hand Of God", in which the group appeared as a parody heavy rock band?

Answer: Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow became the first female winner of the Academy Award for Best Director in 2010 for "The Hurt Locker".
8. The members of New Order have also appeared in various other bands over the years. "Twist of Fate", "Shine Like the Sun" and "Dynamo" are all songs recorded by which side project?

Answer: Bad Lieutenant

Bad Lieutenant was the side project of Bernard Sumner and Phil Cunningham, and all of these songs appeared on their 2009 album "Never Cry Another Tear".
9. New Order wrote the theme for a programme in BBC2's "youth TV" strand, DEF-II. Which programme?

Answer: Reportage

They later reworked this theme to create the number one hit "World In Motion" - much to the annoyance of the BBC, who thought they were getting an exclusive piece of music!
10. John Denver's publishers successfully claimed for plagiarism over New Order's 1989 single "Run 2". Which well-known song had the group unwittingly copied?

Answer: Leaving On A Jet Plane

New Order consulted an expert musicologist who told them that the disputed passages were practically identical, so they decided not to contest the claim. Denver's estate still gets a cut of the royalties.
Source: Author Pelican22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Power, Corruption and Lies. A New Order Quiz! Average
2. New Order Average
3. Hole and Courtney Love Average
4. Motor City Madman Average
5. Kelly Osbourne Difficult

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us