FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Power Corruption and Lies A New Order Quiz
Quiz about Power Corruption and Lies A New Order Quiz

Power, Corruption and Lies. A New Order Quiz!


New Order are, in my humble opinion, one of the most influential bands of all time. From early electronica to modern guitar rock, they cross genres with ease and sound as fresh today as when they started out. How much do you know about the band?

A multiple-choice quiz by eddielang. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. New Order

Author
eddielang
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
243,390
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
387
- -
Question 1 of 10
1. What year was New Order formed? Hint


Question 2 of 10
2. What was New Order's first album release? Hint


Question 3 of 10
3. What is the best-selling 12" single of all time? Hint


Question 4 of 10
4. Which year did New Order co-write the official theme song for England's Football World Cup campaign? Hint


Question 5 of 10
5. What was the title of New Order's official World Cup song? Hint


Question 6 of 10
6. New Order went on hiatus in the 1990s. What side project did Bernard Sumner start with ex-Smiths guitarist Johnny Marr? Hint


Question 7 of 10
7. Which original band member left the group in 2001? Hint


Question 8 of 10
8. Which band took their name from a fictional band in New Order's video for the 2001 hit, "Crystal"? Hint


Question 9 of 10
9. Which artist is associated with the packaging of New Order albums? Hint


Question 10 of 10
10. What is the title of New Order's 2005 album? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 92: 10/10
Apr 27 2024 : Guest 104: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year was New Order formed?

Answer: 1980

The band was formed in 1980, following the suicide of Joy Division frontman Ian Curtis. Although initially unwilling to continue, Bernard Sumner was persuaded to become the new frontman of the band.
2. What was New Order's first album release?

Answer: Movement

The band released "Movement" in November 1981. It sounds very similar to Joy Division's work, although the band had started to introduce synthesizers on severa tracks.
3. What is the best-selling 12" single of all time?

Answer: Blue Monday

"Blue Monday" is the definitive New Order song. With a thumping drum beat, heavy use of synth and some frankly weirded out vocals, it set the template for all electronic music which followed.
4. Which year did New Order co-write the official theme song for England's Football World Cup campaign?

Answer: 1990

It was the year of Italia 90 and the peak of the dance music boom. The record was officially released under the band name, EnglandNewOrder.
5. What was the title of New Order's official World Cup song?

Answer: World In Motion

"World In Motion" set the high watermark for official England World Cup songs and was released to accompany the Italia 90 campaign. Featuring the quite-decent rap stylings of Mr John Barnes!
6. New Order went on hiatus in the 1990s. What side project did Bernard Sumner start with ex-Smiths guitarist Johnny Marr?

Answer: Electronic

Monaco was a revenge project set up by Peter Hook. Not to be left out, Gillian Gilbert and Stephen Morris set themselves up as The Other Two. Me Me Me was a mid-90s band formed by Blur bass player Alex James and 80s star Stephen Duffy.
7. Which original band member left the group in 2001?

Answer: Gillian Gilbert

Gillian left the group in 2001 to raise the family she had started with bandmate (and husband) Stephen Morris. She was replaced by Phil Cunningham, who occupies a slightly different role within the band, playing more guitar and less synthesizer.
8. Which band took their name from a fictional band in New Order's video for the 2001 hit, "Crystal"?

Answer: The Killers

The fictional band in the video for "Crystal" is named "The Killers" (the name can be seen on the bass drum in the video). This name later inspired four guys from Las Vegas to call their band by the same moniker. In 2005, at Scotland's T in the Park festival, New Order performed "Crystal" with The Killers' frontman Brandon Flowers singing the main vocals in a guest performance
9. Which artist is associated with the packaging of New Order albums?

Answer: Peter Saville

Peter Saville is a London-based graphic designer who has received widespread praise for his work on New Order album covers, particularly 1983's "Power, Corruption & Lies".
10. What is the title of New Order's 2005 album?

Answer: Waiting For The Siren's Call

After the guitar-driven rock of 2001's "Get Ready", "Waiting For The Siren's Call" represented a return to the electronic stylings of songs such as "Blue Monday". "Guilt Is A Useless Emotion" is arguably their most uplifting, euphoric track since "Blue Monday". The album also featured Scissor Sisters' Ana Matronic guesting on "Jetstream".
Source: Author eddielang

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. New Order Average
2. New Order Tough
3. Hole and Courtney Love Average
4. Motor City Madman Average
5. Kelly Osbourne Difficult

5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us