FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs with a Transportation Theme
Quiz about Songs with a Transportation Theme

Songs with a Transportation Theme Quiz


A friend of mine suggested that there must be enough material to do a quiz on transportation-themed songs. So hop on the bus, Gus. We're leaving the Taxi at Brownsville Station and heading to L.A. International Airport!

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Something in Common
  8. »
  9. Transport in Songs

Author
FussBudget
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
198,475
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1918
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: toddruby96 (9/15), Guest 146 (5/15), Guest 24 (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Please complete this lyric:

"So ferry cross the _______,
'Cause this land's the place I love,
And here I'll stay"

Answer: (A river in Liverpool)
Question 2 of 15
2. The Barry Manilow hit "Ships" was penned by? Hint


Question 3 of 15
3. What simple method of transport was used in the Melanie song "Brand New Key"? Hint


Question 4 of 15
4. What kind of insect is mentioned in Soul Asylum's ballad "Runaway Train"? Hint


Question 5 of 15
5. Which of the following colours does not get a mention in the Beatles' song "Yellow Submarine"? Hint


Question 6 of 15
6. "Elevator Driver" was a psychedelic hit for which 60s Australian group? Hint


Question 7 of 15
7. Which of the following songs was sung by the Ted Mulry Gang? Hint


Question 8 of 15
8. The following lyrics:

"Your sign is capricorn,
And every corner of your mind,
Says you'll remain my friend,
My friend until you're mine"

are from a "plane" song by Mark Lindsay - but what type of plane?
Hint


Question 9 of 15
9. Why does the singer in Elton John's "Rocket Man" not want to live on Mars? Hint


Question 10 of 15
10. In the Harry Chapin classic "Taxi", how much profit does the Taxi driver make when his friend Sue gives him the fare and tells him to keep the change?
Hint


Question 11 of 15
11. In the C W McCall song "Convoy", how many 'long-haired friends of Jesus' accompanied the convoy 'in a chartreuse microbus'? Hint


Question 12 of 15
12. In the Hollies song "Bus Stop", in what month did the singer finally 'win' the girl? Hint


Question 13 of 15
13. Which "horse" song tells about a journey through the desert, with such stunning lyrics as:

"The heat was hot
And the ground was dry"?
Hint


Question 14 of 15
14. Who rose up the charts with the "balloon" song "Up, Up And Away"?
Hint


Question 15 of 15
15. In Albert Hammond's song "Air Disaster", what two methods of transport does he fear dying in? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : toddruby96: 9/15
Mar 30 2024 : Guest 146: 5/15
Mar 30 2024 : Guest 24: 9/15
Mar 30 2024 : 4wally: 12/15
Mar 30 2024 : Rizeeve: 15/15
Mar 30 2024 : FREEDOM49: 7/15
Mar 30 2024 : soplar: 11/15
Mar 30 2024 : MrNobody97: 15/15
Mar 30 2024 : Parachutus: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Please complete this lyric: "So ferry cross the _______, 'Cause this land's the place I love, And here I'll stay"

Answer: Mersey

The river Mersey flows into Liverpool Bay and onto the Irish Sea. It is the basis of the term "Merseybeat" or "Mersey sound" which is typically used to describe acts that originated in the city in the early to mid 60s such as The Beatles, and the performers of the above song, Gerry & The Pacemakers. The song in question is "Ferry Cross The Mersey".
2. The Barry Manilow hit "Ships" was penned by?

Answer: Ian Hunter

The song was written by Ian Hunter and appeared on his 1979 album "You're Never Alone With A Schizophrenic". Ian Anderson was the lead singer and flautist for Jethro Tull. Ian Dury & The Blockheads had hits with "Hit Me With Your Rhythym Stick" and "Sex And Drugs And Rock And Roll". Ian McLagan was the keyboard player for The Faces, the band that brought Rod Stewart to prominence in the early 70s.
3. What simple method of transport was used in the Melanie song "Brand New Key"?

Answer: Roller Skates

Melanie's full name was Melanie Safka Schekeryk. The lyrics in the song in question are:

"Well, I got a brand new pair of roller skates,
You got a brand new key,
I think that we should get together
And try them out you see"
4. What kind of insect is mentioned in Soul Asylum's ballad "Runaway Train"?

Answer: Firefly

The lyrics in question state:

"Call you up in the middle of the night,
Like a firefly without a light,
You were there like a slow torch burning,
I was a key that could use a little turning"
5. Which of the following colours does not get a mention in the Beatles' song "Yellow Submarine"?

Answer: Red

Red is the odd one out. All of the colours contained in the song (yellow, blue and green) manage at one point to be mentioned in the space of eight words:

"Sky of blue and sea of green,
In our yellow submarine"
6. "Elevator Driver" was a psychedelic hit for which 60s Australian group?

Answer: Masters Apprentices

Sing along now! The chorus goes:

"Elevator driver, carry me please,
Elevator driver, do,
Past the stories of confusion,

To my penthouse of illusion,
Elevator Driver"

The Masters Apprentices were formed in Adelaide, South Australia, in 1964. Other fantastic contributions by this Aussie band include "Turn Up Your Radio", "Living In A Child's Dream" and "Because I Love You", the latter being recorded at the Abbey Road studios.
7. Which of the following songs was sung by the Ted Mulry Gang?

Answer: Jump In My Car

The Ted Mulry Gang had a huge hit with this song in Australia in 1975. It should be noted that the Ted Mulry Gang rendition is a different tune and not the same lyrics as the song by CC Catch. "Let Me Be Your Car", sung by Rod Stewart on his 1974 album "Smiler", was penned by Elton John and Bernie Taupin". "I'm In Love With My Car" is taken from Queen's 1976 album "A Night At The Opera" and is found as the B side of "Bohemian Rhapsody" on most single releases.

The Beatles 1965 album "Rubber Soul" contained the catchy Lennon/McCartney tune "Drive My Car".
8. The following lyrics: "Your sign is capricorn, And every corner of your mind, Says you'll remain my friend, My friend until you're mine" are from a "plane" song by Mark Lindsay - but what type of plane?

Answer: Silver Bird

Mark Lindsay also had a hit with "Arizona". "High Flying Bird" is an Elton John song from the album "Don't Shoot Me (I'm Only The Piano Player)". "White Bird" was by the 1969 one hit wonder group 'It's a Beautiful Day'. A Blackbird is either a Beatles tune from "The Beatles" (White Album) or, if you are aeronautically minded, the nickname for the Lockheed SR-71A.

It is also, of course, a bird!
9. Why does the singer in Elton John's "Rocket Man" not want to live on Mars?

Answer: It's cold as hell

Elton's lyrics state:

"Mars ain't the kind of place,
To raise your kids,
In fact, it's cold as hell,
And there's no one there to raise them,
If you did"
10. In the Harry Chapin classic "Taxi", how much profit does the Taxi driver make when his friend Sue gives him the fare and tells him to keep the change?

Answer: $17.50

Get the calculator out! The lyrics say:

"And she handed me twenty dollars for a two fifty fare,
She said "Harry, keep the change""

700 percent profit! What a shame it wasn't a longer trip!
11. In the C W McCall song "Convoy", how many 'long-haired friends of Jesus' accompanied the convoy 'in a chartreuse microbus'?

Answer: Eleven

This fact gets revealed when the convoy passes through 'Chi-Town':

"Well, we shot the line, we went for broke,

With a thousand screamin' trucks,
And eleven long-haired friends of Jesus,
In a chartreuse microbus"
12. In the Hollies song "Bus Stop", in what month did the singer finally 'win' the girl?

Answer: August

One of the Hollies' many catchy tunes, the relevant lyrics are:

"All that summer we enjoyed it,
Wind and rain and shine,
That umbrella, we employed it,
By August, she was mine"
13. Which "horse" song tells about a journey through the desert, with such stunning lyrics as: "The heat was hot And the ground was dry"?

Answer: A Horse With No Name

The 1972 release "A Horse With No Name" was one of America's biggest hits. "Wild Horses" by the Rolling Stones, although being recorded a week before the ill-fated Altamont concert in 1969, was released on their 1971 album "Sticky Fingers", which featured a mock zipper on the album cover. "Chestnut Mare" is a '60s track by The Byrds, and "Crazy Horses" was a rather radical departure in the 70s from The Osmonds' usual style.
14. Who rose up the charts with the "balloon" song "Up, Up And Away"?

Answer: Fifth Dimension

I remember that the now-defunct Trans Australia Airlines modified the song to use as their advertising jingle:

"Up, Up And Away, with TAA,
The friendly, friendly way"
15. In Albert Hammond's song "Air Disaster", what two methods of transport does he fear dying in?

Answer: Plane and Car

The lyrics state, in part:

"But I don`t wanna die in an air disaster,
I don`t wanna die on a plane"

and

"I don`t wanna die in a freeway pile-up,
I don`t wanna die on the road"

If you are familiar with Albert's work but have never heard this song, I urge you to try and find it. It is one of his best pieces.
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Titles & Themes music quizzes:

These are other quizzes I have authored which are separate to the "Anatomy of a Song" quizzes. These eight focus on titles or themes.

  1. Song Titles containing Place Names Tough
  2. U.S. States in Song Titles Tough
  3. Common Words In Song Titles Tough
  4. New York in Just a Song! Average
  5. Relations in Song Titles Tough
  6. Songs with a Transportation Theme Average
  7. Mis-heard Song Titles or Lyrics Difficult
  8. Mis-heard Song Titles or Lyrics - Part 2 Tough

4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us