FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Brian Setzer Orchestra
Quiz about The Brian Setzer Orchestra

The Brian Setzer Orchestra Trivia Quiz


Brian Setzer has had a hand in many revivals, from rockabilly to big band. How much do you know about his orchestra?

A multiple-choice quiz by TLatshaw. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. S

Author
TLatshaw
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
309,533
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
182
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. What year did the Brian Setzer Orchestra form? Hint


Question 2 of 10
2. Setzer's love of orchestras was most likely kindled in high school where he is not ashamed to say he played what instrument? Hint


Question 3 of 10
3. Which is not the name of a Brian Setzer Orchestra album? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following songs has been recorded by both the Brian Setzer Orchestra and Setzer's previous band, The Stray Cats? Hint


Question 5 of 10
5. According to Setzer, he first thought of having a big band when The Stray Cats performed one of their songs on a late-night program with the in-house band, then led by Doc Severinsen. On which program did this happen? Hint


Question 6 of 10
6. The orchestra had a hit in 1998 with "Jump Jive an' Wail." Who originally wrote and performed this song? Hint


Question 7 of 10
7. Which song has not won the orchestra a Grammy award? Hint


Question 8 of 10
8. "You're the Boss" is a duet originally performed by Elvis Presley and Ann Margaret. Which singer paired with Brian Setzer for his orchestra's cover of the song? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the album, released in 2007, in which the orchestra performs takes on classical pieces including "Flight of the Bumblebee" and "The 1812 Overture"? Hint


Question 10 of 10
10. On which animated show did Brian Setzer make a cameo appearance, saying, "I hope you won't judge the entire Brian Setzer Orchestra based on my actions."? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What year did the Brian Setzer Orchestra form?

Answer: 1992

The orchestra's first album, self-titled, was released in 1994.
2. Setzer's love of orchestras was most likely kindled in high school where he is not ashamed to say he played what instrument?

Answer: Euphonium

A euphonium is a brass instrument that looks like a smaller version of a tuba. It is also known as a baritone.
3. Which is not the name of a Brian Setzer Orchestra album?

Answer: Mojo's Lounge

"Guitar Slinger" came first, followed by "The Dirty Boogie and "Vavoom!" I made up "Mojo's Lounge," but you can have it if you ever start a band of your own.
4. Which of the following songs has been recorded by both the Brian Setzer Orchestra and Setzer's previous band, The Stray Cats?

Answer: Rock this Town

In recent years, "Rock this Town" has found success in the realm of video games. The song was on the tracklist of "Guitar Hero 2" and was also featured in the Nintendo DS title "Elite Beat Agents".
5. According to Setzer, he first thought of having a big band when The Stray Cats performed one of their songs on a late-night program with the in-house band, then led by Doc Severinsen. On which program did this happen?

Answer: The Tonight Show with Johnny Carson

The song they performed was--surprise!--"Rock this Town."
6. The orchestra had a hit in 1998 with "Jump Jive an' Wail." Who originally wrote and performed this song?

Answer: Louis Prima

Prima wrote the song in 1956. By fortunate coincidence, a Gap commercial was featuring Prima's original version of the song around the time the Brian Setzer Orchestra released its single.
7. Which song has not won the orchestra a Grammy award?

Answer: Since I Don't Have You

"Sleepwalk" won Best Pop Instrumental Performance and "Jump Jive an' Wail" won Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals in 1999. Both songs were off the album "The Dirty Boogie." "Caravan," from the album "Vavoom!" won Best Pop Instrumental Performance in 2001.
8. "You're the Boss" is a duet originally performed by Elvis Presley and Ann Margaret. Which singer paired with Brian Setzer for his orchestra's cover of the song?

Answer: Gwen Stefani

This was before Gwen Stefani broke away from No Doubt and formed a gang of Japanese girls.
9. What is the name of the album, released in 2007, in which the orchestra performs takes on classical pieces including "Flight of the Bumblebee" and "The 1812 Overture"?

Answer: Wolfgang's Night Out

The orchestra's versions of the songs are titled "Honey Man" and "1812 Overdrive."
10. On which animated show did Brian Setzer make a cameo appearance, saying, "I hope you won't judge the entire Brian Setzer Orchestra based on my actions."?

Answer: The Simpsons

The orchestra's music has also appeared in television commercials for Nikon and its Christmas music has a habit of popping up in various shows and movies.
Source: Author TLatshaw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us