FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Who Killed Country Music
Quiz about Who Killed Country Music

Who Killed Country Music? Trivia Quiz


Help solve the mystery of 'Who Killed Traditional Country Music'. Answer the questions help define the suspect, and hopefully lead you to the culprit. Good Luck!

A multiple-choice quiz by Ken1260. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Country Music

Author
Ken1260
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,511
Updated
Apr 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
12098
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: federererer (8/10), piet (10/10), Guest 76 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. First we need to figure out the setting of the murder. Which city is home to country music? Hint

New York
Memphis
Nashville
Dallas

2. Now you will need some help in solving this murder, and who better then the two people who recorded the song 'Murder on Music Row'. Which two artists recorded this song? Hint

George Jones and Dolly Parton
George Strait and Alan Jackson
Johnny Cash and Willie Nelson
Clint Black and Garth Brooks

3. Suspect 1: Who sang the song 'Tonight The Heartache's On Me'? Hint

Garth Brooks
Mary-Chapin Carpenter
The Dixie Chicks
Reba McEntire

4. Suspect 2: Which artist performed a concert in New York's Central Park? Hint

George Strait
Garth Brooks
Clint Black
Steve Wariner

5. Suspect 3: Which artist recorded the song 'Breathe', which crossed over to the pop music chart? Hint

Lonestar
Shania Twain
Martina McBride
Faith Hill

6. Suspect 4: Which artist had their first country hit with 'Whose Bed Have Your Boots Been Under'? Hint

Shania Twain
Martina McBride
Faith Hill
Terri Clark

7. Suspect 5: Who produced Shania Twain's albums up to 2007? Hint

Robert John Mutt Lange
Tony Brown
Quincy Jones
Tim Mcgraw

8. Suspect 6: Why did country music radio not give a lot of air time to Vince Gill's song 'Kindly Keep it Country'? Hint

Too Sexy
Too Loud
Too Country
Too Sugary

9. Suspect 7: In the USA, what is the country equivalent to 'MTV'? Hint

'The Hee Haw Channel'
'VH1'
'CMT'
'MTV-Country'

10. So now that all the suspects have been questioned, which of the following will be charged with the crime? Hint

Robert John Mutt Lange
Country Radio
Country Music Television
All of these


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 22 2023 : federererer: 8/10
Sep 20 2023 : piet: 10/10
Sep 18 2023 : Guest 76: 10/10
Sep 18 2023 : Guest 69: 10/10
Sep 17 2023 : Guest 71: 0/10
Sep 16 2023 : Guest 75: 10/10
Sep 12 2023 : Guest 172: 10/10
Sep 11 2023 : Guest 69: 5/10
Sep 03 2023 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First we need to figure out the setting of the murder. Which city is home to country music?

Answer: Nashville

Now that you are in Nashville, Tennessee, let's get on with solving the crime.
2. Now you will need some help in solving this murder, and who better then the two people who recorded the song 'Murder on Music Row'. Which two artists recorded this song?

Answer: George Strait and Alan Jackson

Ok, now you have your help. Let's get down to the suspects. If you have not heard this song, may I suggest that you get George Strait's newest greatest hits package and listen to it. 'Murder On Music Row' is a wonderful song and took a lot of nerve to record since it really puts down the people that are running Country Music these days.
3. Suspect 1: Who sang the song 'Tonight The Heartache's On Me'?

Answer: The Dixie Chicks

After questioning the Dixie Chicks, we decided they were no longer a suspect in this crime, but they did become very nervous when we brought up the disappearance of 'Earl', but that is a different crime and we aren't on that case. The group is now called The Chicks.
4. Suspect 2: Which artist performed a concert in New York's Central Park?

Answer: Garth Brooks

Garth may have a big ego, but he's no killer. Therefore, he is off our suspect list.
5. Suspect 3: Which artist recorded the song 'Breathe', which crossed over to the pop music chart?

Answer: Faith Hill

Even though Faith Hill has had some crossover success, she still has some roots in country and is not a suspect in the crime. She may however, be considered an accessory.
6. Suspect 4: Which artist had their first country hit with 'Whose Bed Have Your Boots Been Under'?

Answer: Shania Twain

Yes, Shania is a suspect, does she really have talent or it is all production? As evidence of her talent being all production, I enter into evidence her first album, before Robert John Mutt Lange started producing her, this album is flat and shows she isn't as talented as her album sales have shown.
7. Suspect 5: Who produced Shania Twain's albums up to 2007?

Answer: Robert John Mutt Lange

He remains a suspect because, he brought a 'rock' background into country music. Now that Shania is selling millions of records, everyone is trying to copy her style to sell records.
8. Suspect 6: Why did country music radio not give a lot of air time to Vince Gill's song 'Kindly Keep it Country'?

Answer: Too Country

Looks like we have a Prime Suspect! How can any song being played on Country Radio be considered 'Too Country'?
9. Suspect 7: In the USA, what is the country equivalent to 'MTV'?

Answer: 'CMT'

Videos have changed the music scene more than anything else. Now instead of going by how good the song is, they go by how good you will look in a music video!
10. So now that all the suspects have been questioned, which of the following will be charged with the crime?

Answer: All of these

Yes, all three of these suspects have something to do with the downfall of traditional country music. Remember this quiz is all in fun and I hope that no one takes it too personal if you don't agree with me, this quiz or the suspects.
Source: Author Ken1260

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
9/27/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us