Quiz about A Blue Plaque Guide to London 1
Quiz about A Blue Plaque Guide to London 1

A Blue Plaque Guide to London [1] Quiz


A circular blue plaque on a building, marking the place of birth or residence of a distinguished resident or visitor, is a familiar sight around London. How many of them can you identify?

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. People
  8. »
  9. England

Author
stedman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,781
Updated
Jul 10 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2113
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (9/10), Guest 86 (10/10), llhannah (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A blue plaque at 31 King Street, Covent Garden, marks the house where this English composer lived from 1760 to 1775. He is best known as the composer of "Rule Britannia", written for the patriotic masque "King Alfred". What is his name? Hint

Malcolm Arnold
Richard Addinsell
Gregorio Allegri
Thomas Arne

2. The subject of this plaque lived at 6 Grenville Place, South Kensington, from 1875-1890. The plaque describes him as a "pioneer in social research", and his greatest work is his 17-volume study of poverty in London, entitled "Life and Labour of the People of London". Who is he? Hint

Charles Booth
Annie Besant
Charles Bradlaugh
Thomas Barnado

3. A plaque at 17 St Anne's Villas, Kensington, W11, marks the birthplace of this performer in 1861. He went on to become one of England's most popular music-hall artists, and is best known for his songs "My Old Dutch" and "Knocked Them in the Old Kent Road". What is his name? Hint

George Cruikshank
Charlie Chaplin
Albert Chevalier
Sam Collins

4. This famous novelist lived at several addresses in London, many of which are marked by blue plaques. One of these is 48 Doughty Street, Holborn, where he lived from 1837-1841, and where he wrote two of his most famous works, "Oliver Twist" and "Nicholas Nickleby". What is his name? Hint

Daniel Defoe
Emily Dickenson
John Dryden
Charles Dickens

5. The blue plaque at 121 Regent's Park Road, NW1, describes this individual as a "political philosopher". He was born in Germany, but moved in England in 1842, when he was in his early 20s. He was a friend and associate of Karl Marx, and together they wrote the "Communist Manifesto". Can you name him? Hint

Charles Eastlake
William Ewart
Frederick Engels
Henry Havelock Ellis

6. A blue plaque at 20a, Danvers Street, Chelsea, commemorates the fact that it was the residence of a particular Scottish doctor from 1929 until his death in 1955. In fact, the discovery for which he is most famous - the effect of penicillin on bacteria - took place in 1928, the year before he moved here. What is his name? Hint

Michael Faraday
Alexander Fleming
Henry Fielding
Benjamin Franklin

7. This man, born in 1856, lived in London for only a short while, from 1938 until his death in 1939. What is the name of this distinguished professor, who is described by the blue plaque on his house at 20 Maresfield Gardens, Hampstead, NW3 as the "founder of psychoanalysis"? Hint

Sigmund Freud
James Elroy Flecker
Ford Madox Ford
Henry Fuseli

8. The blue plaque at 11 Carlton House Terrace, SW1, marks the one-time residence of one of Victorian England's greatest statesmen. He was Prime Minister on four separate occasions: 1868-1874, 1880-1885, 1886 and 1892-1894. What was his name? Hint

William Ewart Gladstone
Mahatma Gandhi
George Gissing
Mark Gertler

9. A blue plaque at 7 Bendinck Street, Mayfair, marks this as the residence of a famous historian between 1773 and 1783. Here he wrote part of his greatest work, "The Decline and Fall of the Roman Empire". Who was he? Hint

Edward Gibbon
David Garrick
W S Gilbert
Elizabeth Gaskell

10. This artist, born in 1827, was a founder-member of the Pre-Raphaelite movement. He lived at 18, Melbury Road, Fulham, for 30 years until his death in 1910. His best-known works include "The Light of the World" and "The Lady of Shalott". Can you name him? Hint

Thomas Hardy
William Holman Hunt
Tommy Handley
Alexander Herzen


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A blue plaque at 31 King Street, Covent Garden, marks the house where this English composer lived from 1760 to 1775. He is best known as the composer of "Rule Britannia", written for the patriotic masque "King Alfred". What is his name?

Answer: Thomas Arne

Arne was born in London in 1710 and died in 1778. More recently, this address was the home for many years of the British Communist Party: not an organisation who would have agreed with many of the sentiments of Arne's most famous work!
2. The subject of this plaque lived at 6 Grenville Place, South Kensington, from 1875-1890. The plaque describes him as a "pioneer in social research", and his greatest work is his 17-volume study of poverty in London, entitled "Life and Labour of the People of London". Who is he?

Answer: Charles Booth

Booth was a successful businessman, but this did not prevent him from being profoundly concerned by contemporary social problems. Incidentally, I felt obliged to include Booth in this quiz, since I myself lived at 6 Grenville Place for a while, and his blue plaque was on the wall just outside my bedroom window!
3. A plaque at 17 St Anne's Villas, Kensington, W11, marks the birthplace of this performer in 1861. He went on to become one of England's most popular music-hall artists, and is best known for his songs "My Old Dutch" and "Knocked Them in the Old Kent Road". What is his name?

Answer: Albert Chevalier

Chevalier's father was French, hence his Gallic surname. He started as a straight actor in 1877, but started working in music hall during a period when "legitimate" work was hard to come by. He died in 1923.
4. This famous novelist lived at several addresses in London, many of which are marked by blue plaques. One of these is 48 Doughty Street, Holborn, where he lived from 1837-1841, and where he wrote two of his most famous works, "Oliver Twist" and "Nicholas Nickleby". What is his name?

Answer: Charles Dickens

Dickens was able to afford to move to this house following the success of "The Pickwick Papers". His marriage to Catherine Hogarth also took place at this time.
5. The blue plaque at 121 Regent's Park Road, NW1, describes this individual as a "political philosopher". He was born in Germany, but moved in England in 1842, when he was in his early 20s. He was a friend and associate of Karl Marx, and together they wrote the "Communist Manifesto". Can you name him?

Answer: Frederick Engels

Engels lived here during the latter part of his life, from 1870-1895.
6. A blue plaque at 20a, Danvers Street, Chelsea, commemorates the fact that it was the residence of a particular Scottish doctor from 1929 until his death in 1955. In fact, the discovery for which he is most famous - the effect of penicillin on bacteria - took place in 1928, the year before he moved here. What is his name?

Answer: Alexander Fleming

Fleming, along with Dr Ernst Chain and Dr Howard Florey, received the Nobel Prize for Physiology and Medicine in 1945 for their work on the medical use of penicillin.
7. This man, born in 1856, lived in London for only a short while, from 1938 until his death in 1939. What is the name of this distinguished professor, who is described by the blue plaque on his house at 20 Maresfield Gardens, Hampstead, NW3 as the "founder of psychoanalysis"?

Answer: Sigmund Freud

Freud, as a Jew, was forced by the Nazis to abandon his medical practice in Vienna in 1938, whence he fled to England. He continued to practice at this London address until shortly before this death. It is now the Freud Museum, and includes his famous couch, which he managed to bring with him from Vienna.
8. The blue plaque at 11 Carlton House Terrace, SW1, marks the one-time residence of one of Victorian England's greatest statesmen. He was Prime Minister on four separate occasions: 1868-1874, 1880-1885, 1886 and 1892-1894. What was his name?

Answer: William Ewart Gladstone

Gladstone was born in 1809, and died in 1898. Politically, he was a Whig (or Liberal), and his main rival was the Tory, Benjamin Disraeli, who was Prime Minister in 1868 and 1874-1880.
9. A blue plaque at 7 Bendinck Street, Mayfair, marks this as the residence of a famous historian between 1773 and 1783. Here he wrote part of his greatest work, "The Decline and Fall of the Roman Empire". Who was he?

Answer: Edward Gibbon

There is a well-known story about Gibbon, which tells how he presented the Duke of Gloucester (brother of King George III) with a copy of Volume 1 of "The Decline and Fall of the Roman Empire". When the second volume appeared, Gibbon presented him with a copy of that also.

The Duke's response was "Another damned, thick, square book! Always scribble, scribble, scribble! Eh, Mr Gibbon?" Gibbon's reply to this is not recorded.
10. This artist, born in 1827, was a founder-member of the Pre-Raphaelite movement. He lived at 18, Melbury Road, Fulham, for 30 years until his death in 1910. His best-known works include "The Light of the World" and "The Lady of Shalott". Can you name him?

Answer: William Holman Hunt

Holman Hunt's co-founders of the Pre-Raphaelites were Dante Gabriel Rossetti and John Everett Millais. During his lifetime, it was his religious works that bought him the greatest fame, not wholly to his satisfaction. Some of the details for this quiz came from the book "Behind the Blue Plaques of London" by Alan Symons. All the "incorrect" answers are also featured on plaques throughout London.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 86: 9/10
Nov 27 2022 : Guest 86: 10/10
Nov 26 2022 : llhannah: 8/10
Nov 19 2022 : Guest 2: 6/10
Oct 26 2022 : Guest 216: 5/10
Oct 06 2022 : Dmarfish: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Five London Quizzes:

Five of my quizzes related in some way to London - each from a different category

  1. London 2012 - Team GB Gold Medals Easier
  2. Ten Ways to See London Average
  3. London Through the Centuries Average
  4. Curtain Up on 10 London Theatres Average
  5. A Blue Plaque Guide to London [1] Average

11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us