Quiz about Alexander Graham Bell
Quiz about Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell Trivia Quiz


Most people think Bell only invented the telephone. If your'e one of them, this quiz may hand you a surprise!

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People A-B
  8. »
  9. Alexander Graham Bell

Author
tjoebigham
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,608
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1829
Last 3 plays: Guest 116 (0/10), Guest 81 (1/10), Guest 149 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What country was Alexander Graham Bell from? Hint

Scotland
Ireland
Italy
England

2. What was Bell's first vocation? Hint

Teacher of the Deaf
Bagpiper
Mathematician
Schoolteacher

3. Whom did Bell beat in patenting his telephone? Hint

Thomas Edison
Elisha Gray
Henry Ford
Nikolai Tesla

4. Who was Bell's assistant? Hint

Dr. John H. Watson
Dick Grayson
Sancho Plaza
Thomas Watson

5. What still-popular magazine and society did Bell help to found? Hint

National Geographic
Popular Science
Saturday Evening Post
Popular Mechanics

6. Where did Bell settle? Hint

Quebec City
Boston, Mass.
Nova Scotia
Albany, N.Y.

7. Which invention was Bell NOT involved with? Hint

hydrofoil
photophone
airplane
light bulb

8. Bell was involved in genetics.

True
False

9. True or false: one of Bell's inventions was the forerunner of the iron lung.

True
False

10. Which geometric shape did Bell work with? Hint

Hexagon
Sphere
Tetrahedron
Cube


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What country was Alexander Graham Bell from?

Answer: Scotland

Yes, the telephone was called an 'Ameche' for a time in the 40's because Don Ameche played Bell in the movie version, but the real Bell was a Scotsman.
2. What was Bell's first vocation?

Answer: Teacher of the Deaf

Not only did Bell follow in his father's footsteps(the elder Bell's work in Visible Speech for the Deaf inspired Shaw's Pygmalion) but Bell's mother and wife were also deaf!
3. Whom did Bell beat in patenting his telephone?

Answer: Elisha Gray

Yep, Bell beat Gray to the patent office!
4. Who was Bell's assistant?

Answer: Thomas Watson

'Mr. Watson, come here, I want you!' cried Bell when he spilt acid on his pants. The other Watson hung out with that detective...
5. What still-popular magazine and society did Bell help to found?

Answer: National Geographic

It was in the 1880's that Bell was one of the founders of the society and the still-popular magazine.
6. Where did Bell settle?

Answer: Nova Scotia

Nova Scotia, of course, means New Scotland!
7. Which invention was Bell NOT involved with?

Answer: light bulb

The light bulb was {Edison's;} Bell was involved in aviation and hydrofoil design, and his photophone, while an initial flop, pointed the way to fiber optics.
8. Bell was involved in genetics.

Answer: True

Bell conducted genetic experiments on sheep on his Nova Scotia home.
9. True or false: one of Bell's inventions was the forerunner of the iron lung.

Answer: True

Bell's vacuum jacket for reviving drowning victims pointed to the iron lung.
10. Which geometric shape did Bell work with?

Answer: Tetrahedron

Bell's work with the tetrahedron(four-sided trianglular solid) preceded Buckminster Fuller's Geodesic Dome by decades.
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 22 2022 : Guest 116: 0/10
Nov 20 2022 : Guest 81: 1/10
Nov 16 2022 : Guest 149: 5/10
Nov 14 2022 : Guest 172: 2/10
Nov 07 2022 : Guest 24: 5/10
Oct 22 2022 : Guest 100: 2/10
Oct 12 2022 : Guest 104: 5/10
Oct 07 2022 : Guest 180: 4/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us