Quiz about Crazy Horse
Quiz about Crazy Horse

Crazy Horse Trivia Quiz


How much do you know about the famous Native American Chief?

A multiple-choice quiz by blondangel. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People
  8. »
  9. Native Americans

Author
blondangel
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
68,752
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2243
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 134 (4/10), allboys6 (4/10), clydek (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What battle is Crazy Horse most remembered for? Hint

Wounded Knee
Rosebud
Gettysburg
Little Bighorn

2. What year was Crazy Horse born? Hint

1842
1862
1822
1882

3. What people did he come from? Hint

Navajo
Cherokee
Sioux
Apache

4. What quality made his people choose him as chief? Hint

quiet nature
mystical visions
refusal to take scalps
all of these

5. Something was discovered in the Black Hills, the sacred grounds of Crazy Horse's people. The government offered to buy it, but the tribal leaders refused. What was discovered? Hint

gold
silver
coal
iron

6. In the Battle of the Rosebud, who did Crazy Horse square off with? Hint

General George Crook
Major Marcus A. Reno
General Alfred H. Terry
Lt. Col. George Armstrong Custer

7. After Little Bighorn, Crazy Horse and his followers fled. The following spring, under a promise of his own reservation he and 800 followers surrendered. What fort did he surrender at? Hint

Fort Laramie
Fort Robinson
Fort Necessity
Appomattox Courthouse

8. After Crazy Horse was constrained to the Red Cloud Agency, the other chiefs resented Crazy Horse's fame.

True
False

9. Why did Crook order Crazy Horse's arrest? Hint

false rumors of rebellion
assault against an officer
public drunkenness
he gave no reason

10. Crazy Horse was bayonetted in a struggle during his arrest and died a short time later. What date did he die? Hint

September 5, 1917
September 5, 1857
September 5, 1877
September 5, 1897


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What battle is Crazy Horse most remembered for?

Answer: Little Bighorn

Also known as Custer's Last Stand, it was a clear victory for the Indians.
2. What year was Crazy Horse born?

Answer: 1842

This is an approximate date, near Rapid Creek, SD. His Sioux name was Tasunka Witco, which roughly tranlates as Crazy Horse.
3. What people did he come from?

Answer: Sioux

He was a member of the Oglala Sioux.
4. What quality made his people choose him as chief?

Answer: all of these

These are only some of the qualities the Sioux people loved about him. He was modest, and generous. He would give up his food to help people who were hungry. He was also a brilliant tactition. Basically, he was everything the Plains tribes desired in a cheif, and was appointed around 1858.
5. Something was discovered in the Black Hills, the sacred grounds of Crazy Horse's people. The government offered to buy it, but the tribal leaders refused. What was discovered?

Answer: gold

In 1875. In response to the refusal, the government threatened to shoot any Indian not on a reservation.
6. In the Battle of the Rosebud, who did Crazy Horse square off with?

Answer: General George Crook

A strategic victory for the tribesmen, it took place on June 17, 1876. The white men sustained heavy losses.
7. After Little Bighorn, Crazy Horse and his followers fled. The following spring, under a promise of his own reservation he and 800 followers surrendered. What fort did he surrender at?

Answer: Fort Robinson

On May 5, 1877.
8. After Crazy Horse was constrained to the Red Cloud Agency, the other chiefs resented Crazy Horse's fame.

Answer: True

Because of this, they urged General Crook to confine him.
9. Why did Crook order Crazy Horse's arrest?

Answer: false rumors of rebellion

Crook was taken in by the false rumors and ordered his arrest on May 5, 1877.
10. Crazy Horse was bayonetted in a struggle during his arrest and died a short time later. What date did he die?

Answer: September 5, 1877

Crazy Horse is commemorated by Korczak Ziolkowski's gigantic sculpture in the same Black Hills he gave his life protecting. A beautiful site, worth a trip in itself.
Source: Author blondangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 134: 4/10
Jan 30 2023 : allboys6: 4/10
Jan 30 2023 : clydek: 9/10
Jan 30 2023 : Brnate: 9/10
Jan 30 2023 : impdtwnaa: 9/10
Jan 30 2023 : GoodwinPD: 10/10
Jan 30 2023 : lindamclean: 10/10
Jan 30 2023 : gogetem: 6/10
Jan 30 2023 : MrRedEyes: 8/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us