Quiz about Sacagawea
Quiz about Sacagawea

Sacagawea Trivia Quiz


This is a quiz about the amazing Native American woman, Sacagawea. If you enjoyed this quiz, look for my other ones (they all say 'Peeks' at the beginning). Thanks--and have fun!

A multiple-choice quiz by Peeks. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People
  8. »
  9. Native Americans

Author
Peeks
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
71,889
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
909
1. What is named after Sacagawea? Hint

a river, two lakes, and four mountain peaks
nothing
two rivers, fifteen lakes, and one mountain peak
five rivers, two lakes, and five mountain peaks

2. In what year was Sacagawea introduced to the Lewis and Clark expedition? Hint

1807
1801
1804
1771

3. What tribe was Sacagawea from? Hint

Sioux
Crow
Shoshone
Cherokee

4. What does 'Sacagawea' mean? Hint

woman of love
little woman
bird woman
woman of earth

5. In what year did the U.S. Mint introduce the Sacagawea dollar? Hint

1999
It was not a dollar--it was a quarter
2000
2001

6. What are Lewis and Clark's full names? Hint

Lewis Meriwether and Clark William
William Lewis and Meriwether Clark
Meriwether Lewis and William Clark
Lewis William and Clark Meriwether

7. In what modern-day state was Sacagawea born? Hint

North Dakota
California
Montana
Idaho

8. In the fall of what year was Sacagawea captured? Hint

1800
1792
1801
1758

9. Who was Sacagawea 'sold' to? Hint

Frederick Toussaint
Charles Toussaint
William Wilhelmubonn
Toussaint Charbonneau

10. When Sacagawea was born, who was President of the U.S.? Hint

Nobody (it was in the time before the US had presidents)
George Washington
Thomas Jefferson
Andrew Jackson

11. What does 'Pomp' mean in Shoshone (Sacagawea's son)? Hint

little bear
first born
little cloud
soaring eagle

12. When did Sacagawea see her people during their journey? Hint

May 12th, 1805
August 15th, 1805
she never saw her people
May 11th, 1805

13. Who was the chief of the Shoshone? Hint

Cameahwait
Ohie Doaitee
Shouahwait
Soawait

14. When did the expedition reach the Pacific Ocean? Hint

November 8th, 1806
November 8th, 1805
December 14th, 1805
December 6th, 1806

15. What two dates do people think are the dates she died? Hint

December 13th, 1816 or April 5th, 1836
December 20th, 1812 or April 9th, 1884
December 12th, 1808 or April 19th, 1858
December 2nd, 1814 or April 15th, 1829


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is named after Sacagawea?

Answer: a river, two lakes, and four mountain peaks

Sacagawea is one of the most well-known, and unknown, figures in United States history. No one is certain how to pronounce or spell her name.
2. In what year was Sacagawea introduced to the Lewis and Clark expedition?

Answer: 1804

Sacagawea was introduced to the Lewis and Clark expedition in November 1804 when she was introduced by her trapper husband alongside his other wife, Little Otter. She traveled with the Lewis and Clark expedition as they explored what would later become North Dakota, Montana, Idaho, Oregon, and Washington.
3. What tribe was Sacagawea from?

Answer: Shoshone

Around the age of 15, this young woman of the Shoshone tribe, along with her two-month-old infant, joined a group of mostly white men whom she had never met before. What little is known of Sacagawea's life before and during that time is found in the journals of Lewis and Clark.
4. What does 'Sacagawea' mean?

Answer: bird woman

In Hidatsa, Sacaga means 'bird', and wea means 'woman'. Some North Dakota Hidatsa believe that the name should be spelled 'Sakakawea'.
5. In what year did the U.S. Mint introduce the Sacagawea dollar?

Answer: 2000

On one side of the dollar, it has an image of Sacagawea and her son, Pomp. People across the nation nominated 17 American women for the honor of appearing on the coin, including Betsy Ross, Eleanor Roosevelt, and Rosa Parks. The young woman who posed for the image is of partial Shoshone heritage. The coin is the first circulating U.S. coin to show the image of a child.
6. What are Lewis and Clark's full names?

Answer: Meriwether Lewis and William Clark

Sacagawea is mentioned some three dozen times in Meriwether Lewis and William Clark's journals. Few of the entries refer to her appearance, her actual words, her temperament, or her feelings. She herself did not keep a journal of her experiences.
7. In what modern-day state was Sacagawea born?

Answer: Idaho

Sacagawea's date of birth is unknown but it is believed that she was born around 1789 in Lemhi County, in the eastern part of what is now the state of Idaho. Her people, the Lemhi Shoshone, or Snake People, spent much of the year traveling in small groups. From about 1700, the Shoshone had horses, probably pintos and Apaloosas acquired from the Nez Perce.
8. In the fall of what year was Sacagawea captured?

Answer: 1800

In the fall of 1800, when Sacagawea was around 10 years old, her group was camped near the three forks of the Missouri River. Suddenly, a band of Hidatsa (also called Minataree) attacked. The Shoshone bows and arrows were useless against the Hidatsa's rifles. Sacagawea and others were captured and taken back to the Hidatsa villages near present-day Stanton, North Dakota.
9. Who was Sacagawea 'sold' to?

Answer: Toussaint Charbonneau

Within a few years of arriving at the Hidatsa village, Sacagawea was sold or lost in a gambling wager to Toussaint Charbonneau, a French-Canadian trader. The marriage was not a love match. Charbonneau had the typical trader's attitude toward Indian women--they were very good workers.
10. When Sacagawea was born, who was President of the U.S.?

Answer: George Washington

Sacagawea's date of birth is unknown but it is believed that she was born around 1789 in Lemhi County, in the eastern part of what is now the state of Idaho. George Washington was president whenshe was born, and the country consisted of 13 states huddled along the Atlantic Coast.

But all that would change very quickly. Thomas Jefferson, who became President in 1801, envisioned a nation that stretched from the Atlantic to the Pacific.
11. What does 'Pomp' mean in Shoshone (Sacagawea's son)?

Answer: first born

On February 11th, 1805, Sacagawea went into a long, difficult labor. She gave birth to a boy, whom Charbonneau nomed Jean Baptiste. She called him Pomp, meaning 'first born' in Shoshone (even though he was her second child).
12. When did Sacagawea see her people during their journey?

Answer: August 15th, 1805

On August 15th, 1805, Sacagawea, Charbonneau, and Clark were walking through high dew-covered grass when suddenly Sacagawea began jumping up and down, dancing with joy. She pointed to approaching Indians and sucked her fingers, as this was a sign that these were her people.
13. Who was the chief of the Shoshone?

Answer: Cameahwait

From Cameahwait, Sacagawea learned that most of her family were dead. Only two brothers and her oldest sister's child remained. Sacagawea immediately adopted the little boy.
14. When did the expedition reach the Pacific Ocean?

Answer: November 8th, 1805

When they reached the Pacific Ocean, they began scouting for a place to locate their winter quarters. Should they stay near the coast? Should they move back up the Columbia River? Which side of the river should they camp on? The captians took a vote. Sacagawea participated in the vote, and so did York, Clark's slave.

It was the first time in American history that a black slave and a woman had voted. Eventually, the Corps built Fort Clatsop on a small tributary of the Columbia River. There the group would stay until March 23rd, 1806.
15. What two dates do people think are the dates she died?

Answer: December 20th, 1812 or April 9th, 1884

There are two vastly different accounts of Sacagawea's death. The one most widely accepted by historians was recorded by John Luttig, clerk at Fort Manuel, in what is now South Dakota. On December 20th, 1812, Luttig wrote in his journal: 'This evening the wife of Charbonneau, a Snake squaw, died of a putrid fever. She was a good and the best woman in the fort, aged about 25 years. She left a fine infant girl.' Luttig later took the girl, named Lisette, to St. Louis. There, in Orphan's Court, Lisette and Jean Baptiste (Pomp) Charbonneau were adopted by William Clark on August 11th, 1813. If this account is correct, Sacagawea is buried somewhere on the Standing Rock Indian Reservation, site of the old Fort Manuel.

Alternatively, the oral tradition of the Shoshone says that a woman called Porivo, who spoke both English and French, told stories of traveling with Lewis and Clark, and of possessing a treasured Jefferson Medal. This woman, who some suggest was Sacagawea, died on April 9th, 1884.
Source: Author Peeks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/26/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us