Quiz about Native Men NAS semester exam
Quiz about Native Men NAS semester exam

Native Men (NAS semester exam) Quiz


These are the Natives who appear on the semester exam in my Native American Studies class. I hope you recognize them.

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People
  8. »
  9. Native Americans

Author
shvdotr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,651
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
313
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Pocahontas' father, who was friendly to the colonists at Jamestown, led the Powhatan Confederacy. What was his native name? Hint

Geronimo
Goyathlay
Matoaka
Wahunsonacock

2. Better known today as Squanto, this last of the Pawtuxet people greeted the Pilgrims upon first meeting them by saying hello in English. He is known for having helped the newly-arrived English survive in Massachusetts. What was his native name? Hint

Quigaltam
Tisquantum
Tayadaneega
Samoset

3. In 1832, the Sac and Fox tribes were defeated by the United States in a war which resulted in the loss to the tribes of their traditional lands in Illinois and Wisconsin, and their subsequent expulsion across the Mississippi River into Iowa. The war's name is that of a Sac (Sauk) chief. Who was that chief? Hint

Pontiac
Osceola
Tecumseh
Black Hawk

4. He was the second son of Massasoit, who befriended the English colonists in Massachusetts and was instrumental in fashioning the "first Thanksgiving." But after the deaths of his father and his brother, Wamsutta, he led the Wampanoag and Narragansetts in a revolt against the English which lasted a year, becoming known as "King Philip's War," King Philip being his English name. What was the Indian name of this ferocious resistor to the takeover of native lands in Massachusetts? Hint

Pontiac
Tecumseh
Metacomet
Tayadanega

5. These Shawnee brothers led a great revolt against U.S. forces in the Ohio Valley just before and during the War of 1812, only to suffer devastating defeats at Tippecanoe in 1811 and at the Battle of the Thames in 1813. Who were these two charismatic leaders? Hint

Red Cloud and Crazy Horse
Thayadanega and Goyathlay
Blue Jacket and Little Turtle
Tecumseh and Tenskwatawa

6. Who was the Powhatan princess who married an Englishman named John Rolfe? Hint

White Dove
Sacagawea
Pocahontas
Virginia Dare

7. Who was the Nez Perce leader who famously said, "From where the sun now stands I will fight no more forever" in 1877? Hint

Geronimo
Chief Joseph
Joseph Brant
Looking Glass

8. What was Geronimo's name prior to being called "Geronimo" as the result of an attack he made against Mexican soldiers? Hint

Goyathlay
Cochise
Mangas
Oglala

9. What was the Christian name of Guarocuya, the Taino cacique of Hispaniola who led a successful rebellion against the Spanish from 1519 to 1533? Hint

Cristobal
Enrique
Alfonso
Tomas

10. Which Mohawk is credited as co-founder of the Iroquois Confederacy? Hint

Tucumcari
Magua
Hiawatha
Owatonna


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pocahontas' father, who was friendly to the colonists at Jamestown, led the Powhatan Confederacy. What was his native name?

Answer: Wahunsonacock

Wikipedia spells Wahunsonacock's name as Wahunsenacawh. He is probably best known to white historians as Powhatan, which was the name of his Confederacy. Geronimo was an Apache in Arizona. Matoaka was the birth name of Pocahontas.
2. Better known today as Squanto, this last of the Pawtuxet people greeted the Pilgrims upon first meeting them by saying hello in English. He is known for having helped the newly-arrived English survive in Massachusetts. What was his native name?

Answer: Tisquantum

Kidnapped and taken to Spain by one of John Smith's lieutenants, Tisquantum eventually worked his way back to England before returning to Massachusetts in 1619 only to find the rest of his tribesmen killed off. He then became a liaison between the Wampanoag and the English, trying to be a friend to both. By the time he died in 1622, however, he was trusted by neither side.
3. In 1832, the Sac and Fox tribes were defeated by the United States in a war which resulted in the loss to the tribes of their traditional lands in Illinois and Wisconsin, and their subsequent expulsion across the Mississippi River into Iowa. The war's name is that of a Sac (Sauk) chief. Who was that chief?

Answer: Black Hawk

Iowa has dozens of place names derived from the Sac and Fox tribes and their leaders, including Sac, Black Hawk, and Keokuk counties. The Meskwaki settlement in Iowa's Tama County is made up of descendants of the Fox people involved in the Black Hawk War. Notable Americans serving in the Black Hawk War included Abraham Lincoln, Zachary Taylor, and Jefferson Davis.
4. He was the second son of Massasoit, who befriended the English colonists in Massachusetts and was instrumental in fashioning the "first Thanksgiving." But after the deaths of his father and his brother, Wamsutta, he led the Wampanoag and Narragansetts in a revolt against the English which lasted a year, becoming known as "King Philip's War," King Philip being his English name. What was the Indian name of this ferocious resistor to the takeover of native lands in Massachusetts?

Answer: Metacomet

After a year of warring against the whites, Metacomet's support faded and he returned home, only to be betrayed by a native ally and killed by the English. After quartering him, the English displayed his head on a pike in Plymouth for 20 years.
5. These Shawnee brothers led a great revolt against U.S. forces in the Ohio Valley just before and during the War of 1812, only to suffer devastating defeats at Tippecanoe in 1811 and at the Battle of the Thames in 1813. Who were these two charismatic leaders?

Answer: Tecumseh and Tenskwatawa

Tenskwatawa was also known as the Prophet or the Shawnee Prophet. William Henry Harrison defeated a force led by Tenskwatawa at Tippecanoe, while Tecumseh was in the South trying to bring more allies into the great Shawnee uprising. Later, both brothers were at the Thames in Canada where Tecumseh was killed.
6. Who was the Powhatan princess who married an Englishman named John Rolfe?

Answer: Pocahontas

Pocahontas was a nickname among Powhatan people for the girl who supposedly saved John Smith. Her actual name was Matoaka. When she became a Christian and married Rolfe, she took the name Rebecca Rolfe. Virginia Dare was the first English child born in America, while White Dove is the "Indian maid" in the song "Running Bear," written by the Big Bopper in 1959.
7. Who was the Nez Perce leader who famously said, "From where the sun now stands I will fight no more forever" in 1877?

Answer: Chief Joseph

For three months in the fall of 1877, Joseph led a band of 800 Nez Perce and Palouse refugees through the mountains of Idaho and Montana in an attempt to flee from the United States and avoid capture by three different units of the United States Army.

The attempt ended about 40 miles south of the Canadian border in Montana's Bear Paw Mountains. Joseph's group had traveled over 1,100 miles.
8. What was Geronimo's name prior to being called "Geronimo" as the result of an attack he made against Mexican soldiers?

Answer: Goyathlay

According to Wikipedia, there is disagreement over how Goyathlay's name was changed to Geronimo. Some historians say the Mexicans were shouting "Geronimo" for Saint Jerome, asking for aid when Geronimo attacked, while some say they were simply mispronouncing Goyathlay.

A third interpretation was that Geronimo's attack came on the feast day of St. Jerome, thus causing the application of the name.
9. What was the Christian name of Guarocuya, the Taino cacique of Hispaniola who led a successful rebellion against the Spanish from 1519 to 1533?

Answer: Enrique

Because he was not very tall, Enrique was also known as Enriquillo. Enrique's Rebellion ended after 14 years of resistance by the Taino in the Bahoruco mountains when the Spanish came to terms.
10. Which Mohawk is credited as co-founder of the Iroquois Confederacy?

Answer: Hiawatha

Most Iroquois oral history ascribes the creation of the Iroquois Confederacy to Hiawatha and a prophet named Deganawida, a Huron also referred to as the Great Peacemaker. The Hiawatha of Henry Wadsworth Longfellow's poem bears no relation to the "historical" Hiawatha, but is instead based on the work of Henry R. Schoolcraft.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us