FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Empress Josephine The Early Years
Quiz about Empress Josephine The Early Years

Empress Josephine: The Early Years Quiz


This quiz is on Josephine, Empress of France (and wife of Napoleon Bonaparte from 1796-1809). All information comes from www.newworldencyclopedia.org

A multiple-choice quiz by lizzie2108. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
lizzie2108
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,114
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
397
- -
Question 1 of 10
1. What was Josephine's actual name? Hint


Question 2 of 10
2. Who was Josephine's father? Hint


Question 3 of 10
3. In what year did hurricanes destroy Josephine's family's estate? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of Josephine's sister who was supposed to marry Alexandre, Vicomte de Beauharnais?

Answer: (One Word starts with a C)
Question 5 of 10
5. In what year did Josephine marry Alexandre? Hint


Question 6 of 10
6. What were the names of Josephine's two children by Alexandre? Hint


Question 7 of 10
7. On what date did the Committee of General Security order the arrest of Alexandre? Hint


Question 8 of 10
8. On what date was Josephine arrested? Hint


Question 9 of 10
9. In what year was Josephine allowed to collect the possessions of Alexandre? Hint


Question 10 of 10
10. In what year was Alexandre's death sentence carried out?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Josephine's actual name?

Answer: Marie-Rose de Tascher de la Pagerie

Josephine was born as Marie-Rose de Tascher de la Pagerie in Trois-Ilets, Martinique on June 23, 1763.
2. Who was Josephine's father?

Answer: Joseph-Gaspard de Tascher

Josephine's father was a lieutenant of the Troupes de Marine and his wife was Rose-Claire des Vergers de Sanois, whose maternal grandfather was English.
3. In what year did hurricanes destroy Josephine's family's estate?

Answer: 1766

The hurricanes put Josephine's family in a financial crisis.
4. What was the name of Josephine's sister who was supposed to marry Alexandre, Vicomte de Beauharnais?

Answer: Catherine

Catherine was originally supposed to marry Alexandre, Vicomte de Beauharnais but she died on October 16, 1777, before even leaving for France. Catherine was then replaced by Josephine, her older sister.
5. In what year did Josephine marry Alexandre?

Answer: 1779

Josephine and Alexandre married on December 3,1779 in Noisy-le-Grand, which is about ten miles east of Paris. Alexandre was Josephine's first husband.
6. What were the names of Josephine's two children by Alexandre?

Answer: Eugène and Hortense

Eugène de Beauharnais was born in 1781 and died in 1824. Hortense de Beauharnais was born in 1783 and died in 1837.
7. On what date did the Committee of General Security order the arrest of Alexandre?

Answer: March 2, 1794

On March 2, 1794, during the Reign of Terror, the Committee of General Security ordered the arrest of Alexandre, and he was then jailed in the Carmes prison.
8. On what date was Josephine arrested?

Answer: April 19, 1794

Considering Joséphine as too close to the counter-revolutionary financial circles, the Committee ordered her arrest on April 19, 1794. A warrant of arrest was issued against her on 2 Floréal, year II (April 21, 1794), and she was imprisoned in the Carmes prison until 10 Thermidor, year II (July 28, 1794). She was freed thanks to the trial of Robespierre.
9. In what year was Josephine allowed to collect the possessions of Alexandre?

Answer: 1795

In June 1795, thanks to a new law, Josephine was allowed to recover the possessions of Alexandre.
10. In what year was Alexandre's death sentence carried out?

Answer: 1794

Alexandre was accused of having poorly defended Mainz in 1793. He was considered an aristocratic "suspect" and was sentenced to death. He was guillotined on July 23, 1794, one year after the Siege of Mainz, together with his brother Augustin, on the Place de la Révolution (today's Place de la Concorde) in Paris.
Source: Author lizzie2108

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us