FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kings of France
Quiz about Kings of France

Kings of France Trivia Quiz


This quiz will refresh your knowledge of the different dynasties in France from the time France was part of a group of people known as the Franks until the last days of the French monarchy.

A multiple-choice quiz by Babilonia. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Babilonia
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,651
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
721
Last 3 plays: Guest 188 (10/10), Guest 87 (9/10), Guest 197 (10/10).
Question 1 of 10
1. This king has been called "the Father of Europe" as he united France, Belgium, Germany, Luxembourg and Holland and reigned as King of the Franks from 742 until his death in 814. He was the protector of the Papacy and Pope Leo III crowned him Emperor in the year 800.

Hint


Question 2 of 10
2. He was the first king of France as a nation. He reigned from 1180 til 1223 and went on the Third Crusade with Richard Lionheart and Frederic Barbarosa. Hint


Question 3 of 10
3. Who was the king of the Valois dynasty who was taken prisoner in the Battle of Pavia in 1525 by Charles V of Spain? He was a contemporary of Henry VIII. He invited Leonardo da Vinci to France to the castle of Clos Lucé (next to Amboise), where Leonardo spent his last days. Hint


Question 4 of 10
4. Who was the King of France who went on the Seventh and Eighth Crusades and was canonized by the Catholic Church? He established the Parliament of Paris. Hint


Question 5 of 10
5. Which dynasty is associated with the castles on the river Loire like Blois, Chennonceau, Chambord and Amboise and with the Religion Wars in France? Hint


Question 6 of 10
6. Which king had three sons who became kings after him, married Catherine of Medici and died as the result of an injury in a tournament? Hint


Question 7 of 10
7. Which king was involved in the massacre of St. Bartholomeu's Day with his brother and mother, and in the assassination of the Guise brothers in the castle of Blois; and was later murdered by a fanatic? Hint


Question 8 of 10
8. Who became the first King of the Bourbon Dynasty after converting to Catholicism? He said, "Paris is well worth a Mass". His first wife was Marguerite of Valois. Hint


Question 9 of 10
9. Who was the longest reigning monarch in Europe, called the Sun King, Le Roi Soleil? He built Versailles and represented the pinnacle of absolute monarchy. Hint


Question 10 of 10
10. Who were the last three French Bourbon kings? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Guest 188: 10/10
Jul 08 2024 : Guest 87: 9/10
Jun 25 2024 : Guest 197: 10/10
Jun 15 2024 : Guest 86: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This king has been called "the Father of Europe" as he united France, Belgium, Germany, Luxembourg and Holland and reigned as King of the Franks from 742 until his death in 814. He was the protector of the Papacy and Pope Leo III crowned him Emperor in the year 800.

Answer: Charlemagne

Charlemagne (Charles the Great) was the son of Pippin the Short. He was born in Liège, in today's Belgium and died in the German city of Aachen, where he is buried.
2. He was the first king of France as a nation. He reigned from 1180 til 1223 and went on the Third Crusade with Richard Lionheart and Frederic Barbarosa.

Answer: Phillip II

Phillip II, also known as Phillip Augustus, created a group of paid bureaucrats to aid in government institutions. He built the first Louvre.
3. Who was the king of the Valois dynasty who was taken prisoner in the Battle of Pavia in 1525 by Charles V of Spain? He was a contemporary of Henry VIII. He invited Leonardo da Vinci to France to the castle of Clos Lucé (next to Amboise), where Leonardo spent his last days.

Answer: Francis I

He ruled from 1515 to 1547. He was called France's first Renaissance king as he invited to his court many artists, musicians and intellectuals.
4. Who was the King of France who went on the Seventh and Eighth Crusades and was canonized by the Catholic Church? He established the Parliament of Paris.

Answer: Louis IX

Louis IX was a member of the House of Capet. He founded the College of Theology which later became La Sorbonne.
5. Which dynasty is associated with the castles on the river Loire like Blois, Chennonceau, Chambord and Amboise and with the Religion Wars in France?

Answer: The Valois Dynasty

The War of the Three Henrys took place during the reign of the last king of the Valois dynasty. There was a strong Catholic front against the Huguenots (French followers of Calvin) and the King resented the influence of both groups.
6. Which king had three sons who became kings after him, married Catherine of Medici and died as the result of an injury in a tournament?

Answer: Henri II

It is said that Catherine of Medici was inconsolable after the death of her husband and dressed in black for the rest of her life.
7. Which king was involved in the massacre of St. Bartholomeu's Day with his brother and mother, and in the assassination of the Guise brothers in the castle of Blois; and was later murdered by a fanatic?

Answer: Henri III

Henri III, although intelligent and cultured, was not strong and succumbed to the influence of his mother, Catherine of Medici. He feared the influence of Henri de Guise who was admired by many Catholics and was also afraid of the Protestants who had the Henri, King of Navarre on their side. This brought about the "War of the Three Henrys".
8. Who became the first King of the Bourbon Dynasty after converting to Catholicism? He said, "Paris is well worth a Mass". His first wife was Marguerite of Valois.

Answer: Henri IV

In 1598 Henri IV issued the Edict of Nantes, giving freedom of religion to his Huguenot (Protestant) subjects. The rights of the Huguenots in France were later reduced by Louis XIII in 1629, and Louis XIV revoked the Edict of Nantes completely in 1685, triggering a mass exodus of Huguenots from France.
9. Who was the longest reigning monarch in Europe, called the Sun King, Le Roi Soleil? He built Versailles and represented the pinnacle of absolute monarchy.

Answer: Louis XIV

Louis XIV was considered one of the best French monarchs who surrounded himself with very capable ministers.
10. Who were the last three French Bourbon kings?

Answer: Louis XVIII, Charles X and Louis Phillipe

Louis XVI was succeeded by his two younger brothers after the French Revolution and the Napoleonic Era, the Count of Provence, Louis XVIII and the Count of Artois, Charles X. Louis Phillipe was a Prince du Sang, prince of the blood.
Source: Author Babilonia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us