FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queens Consort of France Part 6
Quiz about Queens Consort of France Part 6

Queens Consort of France, Part 6 Quiz


This is a quiz about the women who became Queens Consort of France! It's about the Queens Consort of the House of Bourbon. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Princessina. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Princessina
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,903
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
186
- -
Question 1 of 10
1. I was the daughter of a King named Philip. My husband was King Louis XIII of France and I was his Queen Consort for 28 years. Although we didn't have a happy marriage, we had two sons together. The eldest, Louis, succeeded as King of France and from the younger, Philippe, was descended the last French monarch, Louis Philippe I. After my husband's death and against his will, I acted as Regent for my son. I was remembered for my conflicts with Cardinal Richelieu, who figure prominently in Alexandre Dumas' famous novel "The Three Musketeers." My sister, Maria Anna, became Holy Roman Empress, while King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 2 of 10
2. My father was a King of France and my husband was also another French King, Henry IV. Three of my brothers became also Kings of France (Francis II, Charles IX and Henry III), while one of my sisters became Queen Consort of Spain. Unfortunately, I had a very stormy relationship with my family: my parents beat me when they discovered I had a lover while unmarried and one of my brothers, Charles, even executed another of my lovers. I was famous for my many affairs but mostly for the St. Bartholomew's Day massacre, which took place during the celebrations of my wedding. My reign as Queen Consort lasted for 10 years and I bore no children to my husband. Who was I? Hint


Question 3 of 10
3. I was the daughter of a King named Philip. My husband, also my double first cousin, was King Louis XIV of France. We had a loving relationship in the beginning of our marriage, but soon he turned to his many mistresses. Despite that, we had 6 children together and I was his Queen Consort for 23 years. My half-sister, Margaret Theresa, became Holy Roman Empress, while my half-brother, Charles, succeeded my father as King. Who was I? Hint


Question 4 of 10
4. My father was a King named Stanislaw. I was married to King Louis XV of France and we had ten children together. Although Louis had many mistresses, he always showed me the respect befitting my rank. I was described as pious and well educated and I was remembered for my philanthropy as a "people's queen". King Philip I of France was one of my ancestors and I served as Queen Consort of France for 43 years. Two of my granddaughters became queens: Maria Luisa of Spain and Marie Clothilde of Sardinia. Another of my granddaughters, Isabella, would have been Holy Roman Empress, hadn't she died before her husband's accession. Who was I? Hint


Question 5 of 10
5. I was the daughter of a Grand Duke named Francesco. My family was wealthy, powerful and known for its extensive artistic patronage, an example that I also followed during my reign as Queen Consort of France. King Henry IV of France was my husband and I was his Queen Consort for 10 years. Although we had 6 children together, our marriage was not happy. I was always in feuds with his mistresses and I was involved in many intrigues in the royal court. After my husband was assassinated, one day after my coronation as Queen, I acted as regent for my son, Louis. King John II of France was one of my ancestors, while two of my daughters became Queens: Elisabeth was Queen Consort of Spain and Henrietta Maria of England. Who was I? Hint


Question 6 of 10
6. My father was an Emperor named Francis. I was married to King Louis XVI of France and we had four children together. During my 18 years serving as Queen Consort of France, I was much despised by the French people, who believed that I cared only for my own nation's interests. After a revolution me and my husband ended up beheaded in the guillotine. King Louis XIII of France was one of my ancestors, while one of my sisters became Queen Consort of Naples and Sicily. Who was I? Hint


Question 7 of 10
7. I was the daughter of a King named Victor Amadeus. My husband was Louis Stanislas, Count of Provence, who after the deaths of his elder brother, King Louis XVI of France and his nephew, Louis Charles, Dauphin of France, became the titular King Louis XVII of France. We were in constant quarrels with my husband's elder brother, King Louis XVI and his wife, Queen Marie Antoinette, who were probably responsible for spreading rumours about our marriage being troubled. After two miscarriages I had no other children with my husband. One of my sisters married the other brother of my husband, Charles Philippe, while another one would have become Queen Consort of Saxony, hadn't she died before her husband's accession. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 8 of 10
8. My father was a King named Louis. After the deaths of my parents, brother and uncles, my husband who was also my first cousin, became for 20 minutes (until he signed the document of his abdication) King Louis XIX of France. We had no children with my husband and we lived most of our lives in exile in Austria, Great Britain and Russia. I was the only one Queen Consort of France, who had the distinction of being daughter, sister, niece and wife of French Kings. Who was I? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the longest serving Queen Consort of France? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first Queen Consort of France that was officially crowned? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was the daughter of a King named Philip. My husband was King Louis XIII of France and I was his Queen Consort for 28 years. Although we didn't have a happy marriage, we had two sons together. The eldest, Louis, succeeded as King of France and from the younger, Philippe, was descended the last French monarch, Louis Philippe I. After my husband's death and against his will, I acted as Regent for my son. I was remembered for my conflicts with Cardinal Richelieu, who figure prominently in Alexandre Dumas' famous novel "The Three Musketeers." My sister, Maria Anna, became Holy Roman Empress, while King Philip III of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Anna of Austria

Anna of Austria (1601-1666) was the daughter of King Philip III of Spain.

Margaret of Austria was her mother. Eleanor and Constance of Austria were her aunts.
2. My father was a King of France and my husband was also another French King, Henry IV. Three of my brothers became also Kings of France (Francis II, Charles IX and Henry III), while one of my sisters became Queen Consort of Spain. Unfortunately, I had a very stormy relationship with my family: my parents beat me when they discovered I had a lover while unmarried and one of my brothers, Charles, even executed another of my lovers. I was famous for my many affairs but mostly for the St. Bartholomew's Day massacre, which took place during the celebrations of my wedding. My reign as Queen Consort lasted for 10 years and I bore no children to my husband. Who was I?

Answer: Margaret of France

Margaret of France (1553-1615) was the daughter of King Henry II of France.

Elisabeth of France was her sister, who became Queen Consort of Spain.
Christine and Henrietta Maria of France were her step-daughters (the daughters of her husband's second marriage).
3. I was the daughter of a King named Philip. My husband, also my double first cousin, was King Louis XIV of France. We had a loving relationship in the beginning of our marriage, but soon he turned to his many mistresses. Despite that, we had 6 children together and I was his Queen Consort for 23 years. My half-sister, Margaret Theresa, became Holy Roman Empress, while my half-brother, Charles, succeeded my father as King. Who was I?

Answer: Maria Theresa of Spain

Maria Theresa of Spain (1638-1683) was the daughter of King Philip IV of Spain.

Maria Anna of Spain was her aunt. Margaret of Austria was paternal grandmother.
Anna of Austria was her paternal great-grandmother.
4. My father was a King named Stanislaw. I was married to King Louis XV of France and we had ten children together. Although Louis had many mistresses, he always showed me the respect befitting my rank. I was described as pious and well educated and I was remembered for my philanthropy as a "people's queen". King Philip I of France was one of my ancestors and I served as Queen Consort of France for 43 years. Two of my granddaughters became queens: Maria Luisa of Spain and Marie Clothilde of Sardinia. Another of my granddaughters, Isabella, would have been Holy Roman Empress, hadn't she died before her husband's accession. Who was I?

Answer: Marie Leszczyńska

Marie Leszczyńska (1703-1768) was the daughter of King Stanislaw I of Poland.
Katarzyna Opalinska was her mother. Anna Jabłonowska was her paternal grandmother.
Zofia Czarnkowska was her maternal grandmother.
5. I was the daughter of a Grand Duke named Francesco. My family was wealthy, powerful and known for its extensive artistic patronage, an example that I also followed during my reign as Queen Consort of France. King Henry IV of France was my husband and I was his Queen Consort for 10 years. Although we had 6 children together, our marriage was not happy. I was always in feuds with his mistresses and I was involved in many intrigues in the royal court. After my husband was assassinated, one day after my coronation as Queen, I acted as regent for my son, Louis. King John II of France was one of my ancestors, while two of my daughters became Queens: Elisabeth was Queen Consort of Spain and Henrietta Maria of England. Who was I?

Answer: Marie de' Medici

Marie de' Medici (1575-1642) was the daughter of Grand Duke Francesco I de' Medici of Tuscany. Eleanor and Anna de' Medici were her sisters. Isabella de' Medici was her aunt.
6. My father was an Emperor named Francis. I was married to King Louis XVI of France and we had four children together. During my 18 years serving as Queen Consort of France, I was much despised by the French people, who believed that I cared only for my own nation's interests. After a revolution me and my husband ended up beheaded in the guillotine. King Louis XIII of France was one of my ancestors, while one of my sisters became Queen Consort of Naples and Sicily. Who was I?

Answer: Maria Antonia of Austria

Maria Antonia of Austria, better known as Marie Antoinette, (1755-1793) was the daughter of Holy Roman Emperor Francis I and Empress Maria Theresa of Austria.

Maria Christina, Maria Amalia and Maria Carolina of Austria were all her sisters. Maria Carolina was the one who became Queen Consort of Naples and Sicily. One of Maria Carolina's daughters, Maria Amalia of Naples and Sicily, became also Queen Consort of France after marrying King Louis Philippe I of France.
7. I was the daughter of a King named Victor Amadeus. My husband was Louis Stanislas, Count of Provence, who after the deaths of his elder brother, King Louis XVI of France and his nephew, Louis Charles, Dauphin of France, became the titular King Louis XVII of France. We were in constant quarrels with my husband's elder brother, King Louis XVI and his wife, Queen Marie Antoinette, who were probably responsible for spreading rumours about our marriage being troubled. After two miscarriages I had no other children with my husband. One of my sisters married the other brother of my husband, Charles Philippe, while another one would have become Queen Consort of Saxony, hadn't she died before her husband's accession. King Louis XIV of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Marie Josephine of Savoy

Marie Josephine of Savoy (1753-1810) was the daughter of King Victor Amadeus III of Sardinia.

Marie Therese, Maria Anna and Maria Carolina were all her sisters. Marie Therese was married to Charles Philippe, who later became King Charles X of France. Therefore, had she not died before her husband's accession, she would also have become Queen Consort of France like her sister. The same thing happened with Maria Carolina, who would have been Queen Consort of Saxony, had she not died before her husband ascended to the throne.
8. My father was a King named Louis. After the deaths of my parents, brother and uncles, my husband who was also my first cousin, became for 20 minutes (until he signed the document of his abdication) King Louis XIX of France. We had no children with my husband and we lived most of our lives in exile in Austria, Great Britain and Russia. I was the only one Queen Consort of France, who had the distinction of being daughter, sister, niece and wife of French Kings. Who was I?

Answer: Marie Therese of France

Marie Therese of France (1778-1851) was the daughter of King Louis XVI of France.

Marie Clotilde and Elisabeth of France were her aunts. Marie Clotilde was Queen Consort of Sardinia. Sophie of France was her sister who died in infancy.
9. Who was the longest serving Queen Consort of France?

Answer: Marie Leszczynska

Marie Leszczyńska was the longest serving Queen Consort of France: the Polish Princess was Queen of France for 43 years and probably the most loving and respecting Queen the French ever had. Next in line are:
Marie of Anjou, who was Queen for 39 years.
Isabeau of Bavaria, who was Queen for 37 years.
Margaret of Provence, who was Queen for 36 years.
10. Who was the first Queen Consort of France that was officially crowned?

Answer: Eleanor of Aquitaine

Eleanor of Aquitaine was the first Queen Consort of France that was crowned on 25 December 1137. Her first marriage was annulled in 1152 and shortly afterwards she married Henry of England, who ascended the throne of England in 1154, and thus once again she became a queen consort.
Source: Author Princessina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us