Quiz about Louis Louis
Quiz about Louis Louis

Louis Louis Trivia Quiz


A quiz on the lives and wives of the many French kings named Louis.

A multiple-choice quiz by askpau. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
askpau
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,465
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
722
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. To which dynasty did the first five French kings named Louis (i.e. Louis I to Louis V) belong? Hint

Carolingian
Capetian
Merovingian
Frankish

2. You may know that Eleanor of Aquitaine was Queen of England through her second marriage to Henry II, but she was Queen of France before that. Which Louis was Eleanor's first husband? Hint

Louis IX
Louis X
Louis VII
Louis VIII

3. Many of the kings named Louis are known by nicknames. Which of the following pair is mismatched? Hint

Louis VI - the Fat
Louis VIII - the Saint
Louis VII - the Young
Louis I - the Debonair

4. Louis X was succeeded in 1316 by his son Jean (or John) I. What was remarkable about this succession? Hint

Jean was an illegitimate child.
Jean inherited the throne over his older brother.
Jean was born after the death of his father.
Jean had a long history of mental illness.

5. Louis XII, who reigned from 1498 to 1515, married a princess from the British Isles. What was her name? Hint

Margaret Stuart
Mary Stuart
Mary Tudor
Margaret Tudor

6. Here's one for fans of "The Three Musketeers". Anne, the wife of Louis XIII, was born in which country? Hint

Spain
England
Austria
Portugal

7. Louis XIV was succeeded in 1715 by Louis XV, who was his ____. Hint

Great-grandson
Son
Grandson
Nephew

8. Which of the following was NOT married to a Spanish princess? Hint

Louis XV
Louis XIV
Louis XIII
Louis VIII

9. Louis XVII was born before Louis XVIII.

True
False

10. Louis was the most popular name for French kings. What name was the second most popular? Hint

Francois
Philippe
Charles
Henri


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To which dynasty did the first five French kings named Louis (i.e. Louis I to Louis V) belong?

Answer: Carolingian

The Carolingian dynasty (A.D. 800-987) was named after Charlemagne. Louis I, the son of Charlemagne, reigned from 814 to 840. The last Carolingian king was Louis V, who died in 987. He was succeeded by Hugh Capet, Count of Paris, the founder of the Capetian dynasty.
2. You may know that Eleanor of Aquitaine was Queen of England through her second marriage to Henry II, but she was Queen of France before that. Which Louis was Eleanor's first husband?

Answer: Louis VII

Eleanor of Aquitaine had two daughters with Louis VII (1121-1180), but no sons. The king wanted an heir and the marriage was annulled on the grounds of consanguinity in 1152. Ironically, Eleanor then proceeded to have 5 sons as Queen of England. Richard the Lionheart, Eleanor's son by her second marriage, was betrothed for a while to Princess Alice, Louis VII's daughter by his second marriage.
3. Many of the kings named Louis are known by nicknames. Which of the following pair is mismatched?

Answer: Louis VIII - the Saint

Saint Louis was Louis IX (1214-1270), who inherited the throne at the age of 12. He died of typhoid fever while on a crusade in 1270 and was canonized in 1297. His father Louis VIII (1187-1226) was known as "the Lion".
4. Louis X was succeeded in 1316 by his son Jean (or John) I. What was remarkable about this succession?

Answer: Jean was born after the death of his father.

Jean I is called "le posthume" ("the posthumous") because he was born after his father's death. The succession was suspended when Louis X died because the Queen, Clemence of Hungary, was pregnant. Their son Jean was born 5 months later and automatically became king at birth, but he only lived for 8 days. He was succeeded by his uncle Philippe V.
5. Louis XII, who reigned from 1498 to 1515, married a princess from the British Isles. What was her name?

Answer: Mary Tudor

Louis XII (1462-1515) married Mary Tudor, the daughter of Henry VII and younger sister of Henry VIII, as his third wife in 1514. He was 52 at the time of their marriage, she was 18. Louis died the next year, and Mary married Charles Brandon, Duke of Suffolk, a few months later.

Their granddaughter was Lady Jane Grey, the "nine days' queen". A few decades later, Mary Stuart (i.e. Mary, Queen of Scots) became Queen of France as the wife of Francis II.
6. Here's one for fans of "The Three Musketeers". Anne, the wife of Louis XIII, was born in which country?

Answer: Spain

A trick question, perhaps, but Anne of Austria was actually a Spanish infanta. She was born in Madrid in 1601 to King Philip III of Spain and Queen Margarita. Her family, the Habsburgs, ruled both Spain and Austria at the time and I guess "Anne of Austria" has a better ring to it than "Anne of Spain".
7. Louis XIV was succeeded in 1715 by Louis XV, who was his ____.

Answer: Great-grandson

Louis XIV outlived both his eldest son (Louis, the Grand Dauphin) and grandson (Louis, Duke of Burgundy). As a result, the throne passed to his great-grandson, Louis XV.
8. Which of the following was NOT married to a Spanish princess?

Answer: Louis XV

Louis XV was married to Marie Leczinska, a Polish princess. Louis VIII married Blanche of Castile, Louis XIII married Anne of Austria (see Q.6 for explanation of why she was Spanish), and their son Louis XIV married Maria Teresa of Austria (another Spanish Habsburg), his first cousin.
9. Louis XVII was born before Louis XVIII.

Answer: False

Louis XVIII was actually born 30 years before Louis XVII. Louis XVII (1785-1795) was the son of Louis XVI and Marie Antoinette. He never really reigned, since he was imprisoned along with the rest of his family after the French Revolution and died in prison. Louis XVIII (1755-1824), the brother of Louis XVI and uncle of Louis XVII, was restored to the French throne after the defeat of Napoleon in 1815.
10. Louis was the most popular name for French kings. What name was the second most popular?

Answer: Charles

There were 18 kings named Louis, 10 named Charles, 6 named Philippe, 4 named Henri and 2 named Francois.
Source: Author askpau

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 101: 10/10
Dec 26 2022 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us