FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Eleanor of Aquitaine
Quiz about Eleanor of Aquitaine

Eleanor of Aquitaine Trivia Quiz


A brief quiz on the life and times of Queen Eleanor of Aquitaine.

A multiple-choice quiz by Jaffas85. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Jaffas85
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
53,611
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2145
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (6/10), Guest 86 (1/10), Guest 60 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. When was Eleanor of Aquitaine born? Hint


Question 2 of 10
2. Who were the parents of Eleanor of Aquitaine? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first husband of Eleanor of Aquitaine? Hint


Question 4 of 10
4. Eleanor was rumoured to have an affair with whom while on Crusade? Hint


Question 5 of 10
5. In her second marriage Eleanor would have eight children. Who was her favourite son? Hint


Question 6 of 10
6. Which one of Eleanor of Aquitaine's sons grew up in Aquitaine and was destined to be the next Duke of Aquitaine? Hint


Question 7 of 10
7. What relative of Henry II's did Eleanor of Aquitaine have a brief affair with? Hint


Question 8 of 10
8. In 1175 Henry II had tired of Eleanor of Aquitaine encouraging her sons to rebel against their father and Henry looked into having an annulment of their marriage. Henry knew that by annulling her Aquitaine would revert entirely back to Eleanor and she might marry and create an even greater threat to Henry II. What did Henry try and do to put Eleanor aside yet keep the great Duchy of Aquitaine at the same time? Hint


Question 9 of 10
9. Eleanor of Aquitaine outlived all her children.


Question 10 of 10
10. How old was Eleanor of Aquitaine when she died? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 47: 6/10
Jul 03 2024 : Guest 86: 1/10
Jun 01 2024 : Guest 60: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Eleanor of Aquitaine born?

Answer: 1122

Eleanor of Aquitaine was the eldest child of the Duke of Aquitaine.
2. Who were the parents of Eleanor of Aquitaine?

Answer: William X of Aquitaine and Aenor of Chatellarault

William X also had another son and daughter named William and Pentronilla and William Aigret. Unfortunately William Aigret died seven years before his Father and never became Duke of Aquitaine.
3. Who was the first husband of Eleanor of Aquitaine?

Answer: Louis VII of France

Eleanor and Louis married while both were still teenagers in a bid from the French at securing the vast tracts of land belonging to Aquitaine.
4. Eleanor was rumoured to have an affair with whom while on Crusade?

Answer: Raymond, Prince of Antioch

This caused much discord between Louis and Eleanor and it wasn't long after until both decided on an annulment of their marriage. Since the marriage had been entered into with good faith Eleanor's two daughters Marie and Alix still retained their titles of 'Princess' and were considered legitimate.
5. In her second marriage Eleanor would have eight children. Who was her favourite son?

Answer: Richard the Lionheart

Eleanor would refer to John as 'my dear son' and to Richard as 'my very dear son.'
6. Which one of Eleanor of Aquitaine's sons grew up in Aquitaine and was destined to be the next Duke of Aquitaine?

Answer: Richard

Henry *the eldest* was always destined to rule a large part - *almost all* in fact - of the Angevin Empire on Henry II's death. Richard was to rule Aquitaine, Geoffrey to rule Brittany and John as the youngest was left with no land and subsequently received the name 'Lackland'. With Henry the Young King's death, arrangements for where land would be dispersed upon Henry II's death were frequently altered. Richard the Lionheart could never speak a word of English.
7. What relative of Henry II's did Eleanor of Aquitaine have a brief affair with?

Answer: His father, Geoffrey of Anjou

Geoffrey of Anjou had warned his son that he had known Eleanor 'carnally'.
8. In 1175 Henry II had tired of Eleanor of Aquitaine encouraging her sons to rebel against their father and Henry looked into having an annulment of their marriage. Henry knew that by annulling her Aquitaine would revert entirely back to Eleanor and she might marry and create an even greater threat to Henry II. What did Henry try and do to put Eleanor aside yet keep the great Duchy of Aquitaine at the same time?

Answer: Persuade Eleanor to become an abbess thus forfeiting her lands

Eleanor had no intention of retiring from the world and giving up her inheritance and crown. She appealed to the Archbishop of Rouen who stated that Eleanor could not be forced into a nunnery.
9. Eleanor of Aquitaine outlived all her children.

Answer: False

Eleanor outlived all but two of her children, Eleanor of Castille, who died in 1214, and King John, who died in 1216.
10. How old was Eleanor of Aquitaine when she died?

Answer: 82

It was extremely rare for any one in those days to live to the extreme age that Eleanor of Aquitaine reached. Eleanor died in 1204.
Source: Author Jaffas85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us