FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queens Consort of France Part 2
Quiz about Queens Consort of France Part 2

Queens Consort of France, Part 2 Quiz


This is a quiz about the women who became queens consort of France! It's about the queens of the Capetian Dynasty. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Princessina. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Princessina
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,144
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
157
- -
Question 1 of 10
1. I was the daughter of a duke named William. My brother, also a Duke named William, battled for his duchy against my husband. I was married to King Hugh Capet of France and we were the founders of the Capetian dynasty. I was queen consort for nine years and bore my husband three children. Through my eldest child, Hedwig, I was an ancestor of five among six wives of King Henry VIII of England (Catherine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Catherine Howard and Catherine Parr). Who was I? Hint


Question 2 of 10
2. My father was a count named William. I was the third wife of King Robert II of France and we had four children together. When one of my husband's friends tried to persuade him to repudiate me, I had this friend murdered. Despite my stormy marriage, I was Queen Consort for 30 years. Two of my granddaughters also became Queens Consort: Matilda of Flanders became Queen of England while Constance of Burgundy became Queen of Leon and Castile. Who am I? Hint


Question 3 of 10
3. I was the daughter of a prince named Yaroslav. My husband was King Henry I of France and we had four children together. A literate lady was I, and the first Queen Consort to act as Regent for my son after my husband's death. One of my granddaughters, Isabel de Beaumont was mistress of King Henry I of England while another one, Ada de Warenne, was the mother of two Kings of Scotland. Who am I? Hint


Question 4 of 10
4. My father was a count named Floris, who was assassinated when I was a child. I was the first wife of King Philip I of France and we had three children together. My husband repudiated me in order to marry an already married woman and then imprisoned me in a fortress. There I died, having been for 20 years Queen Consort. One of my half-sisters, Adela of Flanders, became Queen of Denmark. Who was I? Hint


Question 5 of 10
5. I was the daughter of a count named Humbert. My husband was King Louis VI of France and we had eight children together. I was one of the most politically active of all France's medieval queens: during my 22 years reign as queen consort, my name appeared on 45 royal charters. My uncle was Pope Callixtus II. Through my only daughter, Constance, I am an ancestor of Queen Isabella I of Castile. Who was I? Hint


Question 6 of 10
6. My father was a Duke named William. I was one of the wealthiest and most powerful women in western Europe during the High Middle Ages. Despite reigning as Duchess in my own right, I was Queen Consort of France for 15 years and then of England for 35 years. The French King to whom I was married was Louis VII and we had together two children. My wedding gift to my husband was a rock crystal vase currently on display at the Louvre. King Robert II of France was one of my ancestors. Who was I? Hint


Question 7 of 10
7. I was the daughter of a king named Valdemar. My husband was King Philip II of France. I was his second wife and a day after our marriage he tried to divorce me. So I fled to a convent from where I protested to Pope Celestine III. I spent the next 20 years in virtual imprisonment in various French castles. When my husband married for a third time, he was excommunicated by Pope Innocent III. Despite all my husband's attempts to divorce me, he failed and after 20 years he reconciled with me for political reasons. Eventually, after his death, I was recognised by his son and his grandson, King Louis VIII and King Louis IX of France as the legitimate Queen Consort. Who was I? Hint


Question 8 of 10
8. My father was a king named Alfonso. I was married to King Louis VIII of France and we had 13 children together. Although, I was Queen Consort only for three years, I acted as Regent twice for my son after my husband's death. I was a patron of the arts and oversaw the education of all my children. King Robert II of France was one of my ancestors while three other queens consort of France were descended from me. Who was I? Hint


Question 9 of 10
9. I was the daughter of a king named James. My husband was King Philip III of France and we had four children together. I was queen consort less than a year, as I died aged 22-23 on the way back to France from the Eighth Crusade along with my husband. King Louis VI of France was one of my ancestors, while my famous granddaughter, Isabella of France, became Queen of England. Who am I? Hint


Question 10 of 10
10. My father was a king named Henry. I was married to King Philip IV of France and we had seven children together. All three of my surviving sons became Kings of France (Louis X, Philip V and Charles IV), while my only surviving daughter, Isabella, became one of the most famous Queens of England. I reigned as Queen of another kingdom in my own right for 31 years and as Queen Consort of France for 20 years. King Louis VIII of France was my great-grandfather. Who am I? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I was the daughter of a duke named William. My brother, also a Duke named William, battled for his duchy against my husband. I was married to King Hugh Capet of France and we were the founders of the Capetian dynasty. I was queen consort for nine years and bore my husband three children. Through my eldest child, Hedwig, I was an ancestor of five among six wives of King Henry VIII of England (Catherine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Catherine Howard and Catherine Parr). Who was I?

Answer: Adelaide of Aquitaine

Adelaide of Aquitaine (945-1004) was the daughter of Duke William III of Aquitaine.

Poppa of Bayeux was her maternal grandmother.
Adele of Normandy was her mother.
Emma of Blois was her sister-in-law.
2. My father was a count named William. I was the third wife of King Robert II of France and we had four children together. When one of my husband's friends tried to persuade him to repudiate me, I had this friend murdered. Despite my stormy marriage, I was Queen Consort for 30 years. Two of my granddaughters also became Queens Consort: Matilda of Flanders became Queen of England while Constance of Burgundy became Queen of Leon and Castile. Who am I?

Answer: Constance of Arles

Constance of Arles (986-1034) was the daughter of Count William I of Provence.

Almodis of Gevaudan was her half-sister.
Adelaide-Blanche of Anjou was her mother.
Constance of Viennois was her paternal grandmother.
3. I was the daughter of a prince named Yaroslav. My husband was King Henry I of France and we had four children together. A literate lady was I, and the first Queen Consort to act as Regent for my son after my husband's death. One of my granddaughters, Isabel de Beaumont was mistress of King Henry I of England while another one, Ada de Warenne, was the mother of two Kings of Scotland. Who am I?

Answer: Anne of Kiev

Anne of Kiev (1024-1075) was the daughter of Grand Prince Yaroslav I of Kiev.

Ingegerd of Sweden was her mother.
Gertrude of Poland was her sister-in-law.
Estrid of the Obotrites was her maternal grandmother.
4. My father was a count named Floris, who was assassinated when I was a child. I was the first wife of King Philip I of France and we had three children together. My husband repudiated me in order to marry an already married woman and then imprisoned me in a fortress. There I died, having been for 20 years Queen Consort. One of my half-sisters, Adela of Flanders, became Queen of Denmark. Who was I?

Answer: Bertha of Holland

Bertha of Holland (1055-1094) was the daughter of Count Floris I of Holland.

Gertrude of Saxony was her mother.
Clementia of Burgundy was her sister-in-law.
Adelaide of Leuven was her niece.
5. I was the daughter of a count named Humbert. My husband was King Louis VI of France and we had eight children together. I was one of the most politically active of all France's medieval queens: during my 22 years reign as queen consort, my name appeared on 45 royal charters. My uncle was Pope Callixtus II. Through my only daughter, Constance, I am an ancestor of Queen Isabella I of Castile. Who was I?

Answer: Adelaide of Maurienne

Adelaide of Maurienne (1092-1154) was the daughter of Gisela of Count Humbert II of Savoy.

Gisela of Burgundy was her mother.
Joan of Geneva was her paternal grandmother.
Agnes of Savoy was her niece.
6. My father was a Duke named William. I was one of the wealthiest and most powerful women in western Europe during the High Middle Ages. Despite reigning as Duchess in my own right, I was Queen Consort of France for 15 years and then of England for 35 years. The French King to whom I was married was Louis VII and we had together two children. My wedding gift to my husband was a rock crystal vase currently on display at the Louvre. King Robert II of France was one of my ancestors. Who was I?

Answer: Eleanor of Aquitaine

Eleanor of Aquitaine (1122-1204) was the daughter of Duke William X of Aquitaine.

Constance of Brittany was her daughter-in-law.
Matilda of Saxony was her granddaughter.
Hildegarde of Burgundy was her paternal great-grandmother.
7. I was the daughter of a king named Valdemar. My husband was King Philip II of France. I was his second wife and a day after our marriage he tried to divorce me. So I fled to a convent from where I protested to Pope Celestine III. I spent the next 20 years in virtual imprisonment in various French castles. When my husband married for a third time, he was excommunicated by Pope Innocent III. Despite all my husband's attempts to divorce me, he failed and after 20 years he reconciled with me for political reasons. Eventually, after his death, I was recognised by his son and his grandson, King Louis VIII and King Louis IX of France as the legitimate Queen Consort. Who was I?

Answer: Ingeborg of Denmark

Ingeborg of Denmark (1175-1236) was the daughter of King Valdemar I of Denmark.

Richeza of Poland was her maternal grandmother.
Christina of Sweden was her paternal great-grandmother.
Ingeborg of Kiev was her paternal grandmother.
8. My father was a king named Alfonso. I was married to King Louis VIII of France and we had 13 children together. Although, I was Queen Consort only for three years, I acted as Regent twice for my son after my husband's death. I was a patron of the arts and oversaw the education of all my children. King Robert II of France was one of my ancestors while three other queens consort of France were descended from me. Who was I?

Answer: Blanche of Castile

Blanche of Castile (1188-1252) was the daughter of King Alfonso VIII of Castile.

Blanche of Navarre was her paternal grandmother.
Eleanor of Portugal was her niece.
Berengaria of Castile was her sister.
9. I was the daughter of a king named James. My husband was King Philip III of France and we had four children together. I was queen consort less than a year, as I died aged 22-23 on the way back to France from the Eighth Crusade along with my husband. King Louis VI of France was one of my ancestors, while my famous granddaughter, Isabella of France, became Queen of England. Who am I?

Answer: Isabella of Aragon

Isabella of Aragon (1247-1271) was the daughter of King James I of Aragon.

Beatrice of Castile, Sancha of Majorca and Yolanda of Aragon were all her nieces.
10. My father was a king named Henry. I was married to King Philip IV of France and we had seven children together. All three of my surviving sons became Kings of France (Louis X, Philip V and Charles IV), while my only surviving daughter, Isabella, became one of the most famous Queens of England. I reigned as Queen of another kingdom in my own right for 31 years and as Queen Consort of France for 20 years. King Louis VIII of France was my great-grandfather. Who am I?

Answer: Joan I of Navarre

Joan I of Navarre (1271-1305) was the daughter of King Henry I of Navarre.

Joan II of Navarre was her granddaughter.
Blanche I of Navarre was her great-great-great-granddaughter.
Blanche II of Navarre was her great-great-great-great-granddaughter.
Source: Author Princessina

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us