FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Josephine Bonaparte
Quiz about Josephine Bonaparte

Josephine Bonaparte Trivia Quiz


Josephine Bonaparte was a very interesting woman so I made a quiz about her. Please, enjoy.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,775
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
847
- -
Question 1 of 10
1. Where was Josephine born? Hint


Question 2 of 10
2. Before being called Josephine, what name did she go by? Hint


Question 3 of 10
3. Was Josephine supposed to marry Alexandre de Beauharnais in 1779?


Question 4 of 10
4. Josephine was put in prison during the Reign of Terror.


Question 5 of 10
5. Who introduced Josephine to Napoleon Bonaparte?

Answer: (surname or first and last name)
Question 6 of 10
6. How many times were Napoleon and Josephine married? Hint


Question 7 of 10
7. At first, did Josephine want to marry Napoleon?


Question 8 of 10
8. Who had the marriage annulled? Hint


Question 9 of 10
9. Where did Josephine live after Napoleon annulled their marriage?

Answer: (One word - nine letters (a chateau))
Question 10 of 10
10. When did Josephine die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Josephine born?

Answer: West Indies

Josephine was born on the Caribbean island of Martinique in the West Indies where she grew up on a slave plantation called Trois-Ilets. Josephine was one of three girls and often referred to herself as the bejeweled slave.
2. Before being called Josephine, what name did she go by?

Answer: Rose

Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie was born to Joseph and Rose-Marie Tascher in 1763. When Napoleon married her, he began calling her Josephine.
3. Was Josephine supposed to marry Alexandre de Beauharnais in 1779?

Answer: No

Josephine's sister, Catherine, was supposed to marry Alexandre, but she died before the marriage could take place so Josephine's father accompanied Josephine to France for the marriage. She was sixteen when she married Alexandre de Beauharnais. Josephine and Alexandre had a son named Eugene and a daughter named Hortense. Eugene eventually became Viceroy of Italy and Hortense became Queen of Holland.
4. Josephine was put in prison during the Reign of Terror.

Answer: True

In 1794, Josephine was sentenced to prison for a short time during the French Revolution, however, Alexandre was sent to the guillotine. While in prison, Josephine had an affair with a man named Lazare Hoche. It was only because of the downfall of Robespierre that Josephine was released from prison and not beheaded.
5. Who introduced Josephine to Napoleon Bonaparte?

Answer: Barras

General Paul Barras was political director at Toulon when he first met Napoleon. At the time he introduced Josephine to Napoleon, Paul was looking at a way to get rid of Josephine because of her accumulating debts.
6. How many times were Napoleon and Josephine married?

Answer: 2

Josephine and Napoleon were married for the first time on March 9, 1796 and again in a religious ceremony before he became Emperor of France. As a wedding present, Napoleon gave Josephine a gold medallion with the inscription 'To Destiny' on it.
7. At first, did Josephine want to marry Napoleon?

Answer: No

Josephine thought that Napoleon was strange when he was around women and hesitated before eventually marrying him.
8. Who had the marriage annulled?

Answer: Napoleon

Napoleon had the marriage annulled because Josephine was allegedly infertile.
9. Where did Josephine live after Napoleon annulled their marriage?

Answer: Malmaison

Josephine returned to their home in Malmaison after the annulment. While they were still married, Josephine bought the château outside of Paris while Napoleon was in Egypt.
10. When did Josephine die?

Answer: May 29, 1814

Josephine Bonaparte died of a chill she received while walking in her gardens.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us