Quiz about Desiree Clary
Quiz about Desiree Clary

Desiree Clary Trivia Quiz


The fascinating life of Desiree Clary, a contemporary of Napoleon who became a Queen.

A multiple-choice quiz by bridget3. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
bridget3
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,665
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
644
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Desiree born? Hint

Paris
Toulouse
Lyons
Marseilles

2. Desiree was engaged to Napoleon.

True
False

3. What was Desiree's lasting connection to the Bonapartes? Hint

Sister-in-law
Employee
God-daughter
Lover

4. Desiree married one of Napoleon's marshals, which one? Hint

Marmont
Bernadotte
Polignac
Davout

5. Of which country did Desiree become Queen? Hint

Norway
Poland
Sweden
Denmark

6. What religion did Desiree follow? Hint

She was an atheist
Roman Catholic
Lutheran
Calvinist

7. Desiree's husband led Sweden into war against his former colleague Napoleon's France.

True
False

8. Under what name did Desiree become queen? Hint

Hedwig
Diana
Desideria
Charlotte

9. What was Desiree's son called? Hint

Frederik
Carl
Oscar
Johan

10. How many reigning monarchs are descended from Desiree Clary? Hint

Three
One
Four
Two


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Desiree born?

Answer: Marseilles

She was born in Marseilles in 1777, where her father was a silk merchant.
2. Desiree was engaged to Napoleon.

Answer: True

They were briefly engaged to each other but Napoleon broke it off when he met Josephine.
3. What was Desiree's lasting connection to the Bonapartes?

Answer: Sister-in-law

Desiree's sister Julie married Napoleon's brother Joseph. She became Queen of Spain within Napoleon's conquered territories.
4. Desiree married one of Napoleon's marshals, which one?

Answer: Bernadotte

She married Jean-Baptiste Bernadotte in 1798.
5. Of which country did Desiree become Queen?

Answer: Sweden

She became Queen of Sweden in 1818 when her husband become King Carl XIV Johan. Although a foreign general, Bernadotte was respected in Sweden as a leader who could stand up to Napoleon. He was adopted as heir by the previous King, Carl XIII Johan. Norway was under Swedish rule at this time.
6. What religion did Desiree follow?

Answer: Lutheran

Desiree and her husband converted to Lutheranism when they became adoptive members of the Swedish royal family.
7. Desiree's husband led Sweden into war against his former colleague Napoleon's France.

Answer: True

As King of Sweden, Bernadotte formed an alliance with Russia which led to war against France. But there was no face to face fight with Napoleon.
8. Under what name did Desiree become queen?

Answer: Desideria

She was called Queen Desideria, a Latinised form of the name Desiree.
9. What was Desiree's son called?

Answer: Oscar

He was called Oscar and became King Oscar I. Ironically he married Josephine de Beauharnais, grand-daughter of Napoleon's Josephine, his mother's rival.
10. How many reigning monarchs are descended from Desiree Clary?

Answer: Four

In addition to the kings of Sweden and Norway, the monarchs of Denmark and Belgium are also descendants of the merchant's daughter and her soldier husband.
Source: Author bridget3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 26 2022 : PHILVV: 9/10
Dec 19 2022 : Guest 67: 8/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us