FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Napoleon II
Quiz about Napoleon II

Napoleon II Trivia Quiz


Many people do know about Emperor Napoleon I, but about Napoleon II there is little to know.

A multiple-choice quiz by Aslan111. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
Aslan111
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,818
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
374
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Emperor Napoleon II (1811-1832) was the only legitimate son of Emperor Napoleon I. Who was the mother of Emperor Napoleon II? Hint


Question 2 of 10
2. What courtesy title was Napoleon II given by his father at birth? Hint


Question 3 of 10
3. Napoleon II was known as "Franz" when he was living in Austria. What was his real name?

Hint


Question 4 of 10
4. Who was the maternal grandfather of Napoleon II? Hint


Question 5 of 10
5. Napoleon is thought to have died due to tuberculosis but some suspect that foul play was involved. Who was suspected of poisoning him with arsenic? Hint


Question 6 of 10
6. Napoleon II was the Duke of Reichstadt from 1818-1821. Who succeeded him as Duke of Reichstadt? Hint


Question 7 of 10
7. After the death of Napoleon I, his wife Marie Louise married again. Who did she marry? Hint


Question 8 of 10
8. Emperor Napoleon II was very close to Princess Sophie. Some say that the son of Princess Sophie of Bavaria was from Emperor Napoleon II himself. Who is this son? Hint


Question 9 of 10
9. Who succeeded Emperor Napoleon II as King of France? Hint


Question 10 of 10
10. Out of the following places where would you find the heart of Emperor Napoleon II? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 04 2024 : Guest 74: 1/10
Jun 06 2024 : Guest 136: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Emperor Napoleon II (1811-1832) was the only legitimate son of Emperor Napoleon I. Who was the mother of Emperor Napoleon II?

Answer: Marie Louise

Emperor Napoleon I was married to Josephine de Beauharnis. They had no children. Napoleon became disgusted with her, divorced her and married Marie Louise of Austria. Marie Louise was the daughter of Emperor Francis II of Austria. She was a very intelligent person, who had to rule France as a regent for some time. After Napoleon's exile, she moved to Austria and married again.
2. What courtesy title was Napoleon II given by his father at birth?

Answer: The King of Rome

Napoleon II became Emperor of the French following his abdication in 1815. His father, Napoleon I, decreed that the full title of the heir-apparent to the Emperor should be "His Majesty, the King of Rome".

Napoleon II became the Duke of Reichstadt in 1818, seven years after his birth. He was awarded the title when he was living in Austria. He was able hold the title until his death in 1832.

Napoleon II was never the Holy Roman Emperor.
3. Napoleon II was known as "Franz" when he was living in Austria. What was his real name?

Answer: Napoléon François Joseph Charles Bonaparte

Napoleon II had to live with his mother in Austria, after Napoleon I was exiled. While living in Austria he was known as Franz. Napoleon II only lived in France during his reign as emperor and then returned to Austria, where he spent the rest of his life.
4. Who was the maternal grandfather of Napoleon II?

Answer: Emperor Francis I of Austria

Emperor Francis I of Austria was the last ruler of the Holy Roman Empire. He was defeated several times at war with Napoleon I. Finally, he was able to defeat Napoleon with the help of other European nations. Francis had a lot of children and his daughter, Marie Louise married Napoleon I. Francis died at the age of 67.
5. Napoleon is thought to have died due to tuberculosis but some suspect that foul play was involved. Who was suspected of poisoning him with arsenic?

Answer: Metternich

Although we are not certain how Napoleon II died, there seems to be two answers. Many believe that he died from tuberculosis while others believe that he was poisoned at the hands of the Austrian Chancellor Metternich. Metternich was a statesman and the major force in the council of Vienna.
6. Napoleon II was the Duke of Reichstadt from 1818-1821. Who succeeded him as Duke of Reichstadt?

Answer: Jean Jacques Regis de Cambaceres

Napoleon II became the Duke of Reichstadt Ferdinand in 1821. He was succeeded by Jean Jacques Regis de Cambaceres. During these years Napoleon II had close connection with Princess Sophie of Bavaria.
7. After the death of Napoleon I, his wife Marie Louise married again. Who did she marry?

Answer: Neipperg

Marie Louise married Count Adam Albert von Neipperg four months after the death of Napoleon Bonaparte. They had three children. Of them Wilhelm Albrecht became Prince of Montenuovo. Following the death of von Neipperg, Marie Louise married again. This time she married Charles-René, who was the Count of Bombelles.
8. Emperor Napoleon II was very close to Princess Sophie. Some say that the son of Princess Sophie of Bavaria was from Emperor Napoleon II himself. Who is this son?

Answer: Emperor Maximilian I of Mexico

Princess Sophie of Bavaria had six children. Of them Franz Joseph became the Emperor of Austria and Maximilian became the Emperor of Mexico. During the time Napoleon II was the Duke of Reichstadt, the two had a close relationship. Maximilian was born only two weeks after the death of Napoleon II in 1832.
9. Who succeeded Emperor Napoleon II as King of France?

Answer: King Louis XVIII

The Bourbon Commission was proclaimed after the abdication of Emperor Napoleon I. Napoleon II was only four years old at that time. The commission waited for the return of King Louis XVIII after the short rule of Napoleon II.
10. Out of the following places where would you find the heart of Emperor Napoleon II?

Answer: Vienna

The remains of Napoleon II were kept in Vienna until Adolf Hitler sent them to Paris in 1940. The heart and intestines were kept in Vienna.
Source: Author Aslan111

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us