FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Madame de Pompadour Mistress of Louis XV
Quiz about Madame de Pompadour Mistress of Louis XV

Madame de Pompadour: Mistress of Louis XV Quiz


Madame de Pompadour was a woman who knew how to entertain an otherwise bored king. She wielded considerable power during her long friendship with Louis XV.

A multiple-choice quiz by butterfly88. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. French Royals

Author
butterfly88
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,886
Updated
May 07 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
610
Last 3 plays: Guest 99 (5/10), Guest 84 (4/10), BraxIsAwesome (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. When did Madame de Pompadour become the official mistress of Louis XV? Hint


Question 2 of 10
2. What was unusual about Madame de Pompadour? Hint


Question 3 of 10
3. What did the Dauphin call Madame de Pompadour?

Answer: (Two French words)
Question 4 of 10
4. At the age of nine a fortune teller told the young (and untitled) Madame de Pompadour that one day she would be the king's mistress.


Question 5 of 10
5. Eventually the sexual relationship of Louis XV and Madame de Pompadour stopped. When? Hint


Question 6 of 10
6. What was her name before she received the title of Madame de Pompadour? Hint


Question 7 of 10
7. Madame de Pompadour became so influential that foreign diplomats often put their requests to her instead of using the regular channels.


Question 8 of 10
8. What was the "Stag Park" that Madame de Pompadour created for Louis XV in 1753? Hint


Question 9 of 10
9. In what year did Madame de Pompadour move to the same floor as Louis XV? Hint


Question 10 of 10
10. What year did Madame de Pompadour die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 29 2024 : Guest 99: 5/10
May 22 2024 : Guest 84: 4/10
May 19 2024 : BraxIsAwesome: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did Madame de Pompadour become the official mistress of Louis XV?

Answer: 1745

She met Louis XV in 1744 but before he would announce her as his mistress he groomed her for the court.
2. What was unusual about Madame de Pompadour?

Answer: She was the first royal mistress from the middle class

All previous royal mistresses had come from the nobility.
3. What did the Dauphin call Madame de Pompadour?

Answer: Mama Putain

"Putain" means "whore". Obviously, the Dauphin did not like her that much.
4. At the age of nine a fortune teller told the young (and untitled) Madame de Pompadour that one day she would be the king's mistress.

Answer: True

Because she was told this she received an education that would make her acceptable at Versailles and she also moved to Choisy which was near where Louis XV spent his summers.
5. Eventually the sexual relationship of Louis XV and Madame de Pompadour stopped. When?

Answer: 1750

Though they stopped having a sexual relationship they still stayed good friends and she was still very much his entertainment.
6. What was her name before she received the title of Madame de Pompadour?

Answer: Jeanne-Antoinette Poisson

The kings often gave their mistresses titles by buying them an estate that conferred a title.
7. Madame de Pompadour became so influential that foreign diplomats often put their requests to her instead of using the regular channels.

Answer: True

She helped influence the Diplomatic Revolution, that is the abandonment of Prussia as a French ally and the realignment of France with Austria (and Russia) in 1755-56. As a result, Prussia and Britain became allies. In 1752, Louis XV made her a duchess.
8. What was the "Stag Park" that Madame de Pompadour created for Louis XV in 1753?

Answer: A place where women were kept for Louis XV

She did not want women around who wanted power so she helped pick the mistresses of Louis XV.
9. In what year did Madame de Pompadour move to the same floor as Louis XV?

Answer: 1752

This was highly irregular! It showed how close her relationship with Louis XV had become.
10. What year did Madame de Pompadour die?

Answer: 1764

The apartments she occupied at Versailles can still be seen today. Louis' official mistress after her was Madame du Barry, who was from the much humbler origins (lower class) and later became notorious for her hatred of Marie-Antoinette.
Source: Author butterfly88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us