FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Frank Lloyd Wright  Architect Extraordinaire
Quiz about Frank Lloyd Wright  Architect Extraordinaire

Frank Lloyd Wright - Architect Extraordinaire Quiz


Explore some interesting facts about Frank Lloyd Wright's personal life as well as his architectural achievements.

A multiple-choice quiz by unterkircher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People T-Z
  8. »
  9. Frank Lloyd Wright

Author
unterkircher
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,591
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
374
- -
Question 1 of 10
1. What did Wright's mother do while he was a baby to foster the idea of architecture? Hint


Question 2 of 10
2. When Wright reached the age of seven, his mother introduced him to a visual education method using wooden blocks and paper shapes. What was the name of this method? Hint


Question 3 of 10
3. When Wright was around eleven, his parents sent him to work each summer on an uncle's farm in rural Wisconsin. Why did they do this? Hint


Question 4 of 10
4. What upheaval in Wright's life forced him to be on his own at age eighteen? Hint


Question 5 of 10
5. Wright's first opportunity to do some architectural design work came when he got to assist Chicago architect Joseph Silsbee. What type of building did they design? Hint


Question 6 of 10
6. In 1887, what was Wright's first design to actually be built? Hint


Question 7 of 10
7. When designing, Wright considered the materials, the land, and the occupants as well as the function of the structure. With what phrase did Wright express this theory? Hint


Question 8 of 10
8. Before turning forty years old, Wright did something scandalous that impacted his reputation. What did he do? Hint


Question 9 of 10
9. At which of Wright's houses did a 1914 fire destroy everything except his studio? Hint


Question 10 of 10
10. Wright became famous on an international level with his design of the Imperial Hotel. In what world capital was the hotel located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What did Wright's mother do while he was a baby to foster the idea of architecture?

Answer: hung drawings of famous buildings around his bed

Wright's mother Anna said she foresaw her son as an architect before he was born. She was a great believer in destiny and felt it was her duty to begin steering her son in that direction at an early age.
2. When Wright reached the age of seven, his mother introduced him to a visual education method using wooden blocks and paper shapes. What was the name of this method?

Answer: Froebel

Creating with the blocks and paper led him to become more aware of geometric elements in nature and how things fit together, such as parts of a plant.
3. When Wright was around eleven, his parents sent him to work each summer on an uncle's farm in rural Wisconsin. Why did they do this?

Answer: wanted to toughen him up

At this age, Wright was shy and didn't get along well with others in his age group. When he did go out, he liked to dress in attention-getting clothes. So his parents decided that moving him from the urban environment of Madison to his uncle's farm would help. He hated practically everything about the rural life except for being closer to nature.
4. What upheaval in Wright's life forced him to be on his own at age eighteen?

Answer: his parents divorced

After his parents divorced in 1885, Wright had no further communication with his father. His mother expected him to provide money for the family, but Wright preferred to spend his money on his fancy lifestyle.
5. Wright's first opportunity to do some architectural design work came when he got to assist Chicago architect Joseph Silsbee. What type of building did they design?

Answer: chapel

Wright's uncle had hired Silsbee to design a chapel, and Wright got to work on the design for the chapel's interior. Later, Wright moved to Chicago and took a draftsman's position in Silsbee's firm.
6. In 1887, what was Wright's first design to actually be built?

Answer: a building for his aunts' school

After the building was completed, Wright began signing his drawings by adding the title "Architect" to his signature. He worked one year for Silsbee and then gained a position at a prominent architectural business in Chicago. By his early twenties he was a head designer for the company.
7. When designing, Wright considered the materials, the land, and the occupants as well as the function of the structure. With what phrase did Wright express this theory?

Answer: Form and Function Are One

"Form Follows Function" was a modern idea of Louis Sullivan, one of Wright's former bosses. Wright expanded the idea and called his theory "Form and Function Are One" to represent his belief that where a building was located, what it was made from, what it's purpose was, and who would occupy it should all work together to achieve a unique and successful design.
8. Before turning forty years old, Wright did something scandalous that impacted his reputation. What did he do?

Answer: abandoned his family

Wright began to feel discontent with his work and left his wife and six children and took off to Europe with another woman, Mamah Cheney. Press coverage of the scandal made it very difficult for him to find work when he returned to the Chicago area in 1910.
9. At which of Wright's houses did a 1914 fire destroy everything except his studio?

Answer: Taliesin

The fire was set by one of Wright's servants, Julian Carlton. Mamah Cheney, her two children, and four others were murdered by Carlton as they tried to escape the fire. For some, the tragedies were seen as a divine judgment on Wright for leaving his wife and children. For Wright, his studio surviving the fire meant that he should rebuild and keep on doing what he loved.
10. Wright became famous on an international level with his design of the Imperial Hotel. In what world capital was the hotel located?

Answer: Tokyo, Japan

Wright had lived in Japan and knew that for a building to survive the stress of an earthquake, it would have to have some flexibility. Wright's idea was put to the test one year after the hotel's completion in 1923. A massive earthquake hit Tokyo, and very little damage was done to the building.
Source: Author unterkircher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us