Quiz about Historical Figures
Quiz about Historical Figures

Historical Figures Trivia Quiz


Here's a quiz about some of the most influential people in history. Some of them should be familiar while others will not.

A multiple-choice quiz by Buehmaer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People

Author
Buehmaer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
256,901
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2508
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: laurendaniell3 (8/15), Synerco (8/15), Guest 27 (8/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the first African-American woman to be elected to the United States Congress? Hint

Stephanie Tubbs-Jones
Shirley Chisholm
Oprah Winfrey
Harriet Tubman

2. How was Franklin Delano Roosevelt handicapped? Hint

he had the use of only one of his arms
morbidly obese
blind in one eye
he was partly paralyzed

3. What was the name of the ship or boat that John Fitzgerald Kennedy served on in World War 2? Hint

P.T. 105
U.S.S. Enterprise
P.T. 109
U.S.S. Arizona

4. What is the name of America's first African-American billionaire? Hint

Michael Jordan
Robert Johnson
Oprah Winfrey
Sheila Johnson

5. Mahatma Gandhi is famous for what? Hint

a bloody war that freed India from Great Britain
passive resistance and leading India to freedom from the British
leading a terrorist group in the Middle-East
working for a Christian Monastery and helping sick children

6. Siddhartha Gautama, was a man who was born into nobility but gave it all up so that he may live a more enlightened life of poverty. He spawned a religion by teaching others what he learned about life and the world through meditation. What was he called and what religion did he spawn? Hint

Muhammad, Islam
Buddha, Buddhism
Joseph Smith, Mormonism
Confucius, Confucianism

7. What was Walt Disney's middle name? Hint

Michael
Roy
Elias
Oliver

8. Ahmed Sékou Touré was the president of what country from 1958 until he died in 1984? Hint

Iraq
Nigeria
Republic of the Congo
Republic of Guinea

9. This man led the Communist Party of China to victory in China's civil war against the Kuomintang. He was the political and military leader of the People's Republic of China until his death in 1976. Hint

Confucius
Mao Zedong
Hua Guofeng
Deng Xiaoping

10. Who was the last British monarch from the House of Hanover and had a son named Edward of the House of Saxe-Coburg and Gotha? Hint

Queen Elizabeth I
King Edward VII
King George VI
Queen Victoria

11. Marie Curie, the pioneer in radioactivity, was born in what city? Hint

Warsaw, Poland
Berlin, Germany
Krakow, Poland
Prague, Czechoslovakia

12. This man was assassinated by some of his closest friends on the floor of the Roman Senate. Who was he? Hint

Augustus Caesar
Marcus Aurelius
Alexander of Macedon
Julius Caesar

13. Alexander the Great is also known as _______ . Hint

Alexander of Cornith
Alexander Rozhenko
Alexander of Macedon
Alexander of Greece

14. Who was Cleopatra's husband? Hint

Ptolemy XIII
Augustus Caesar
King Tut
Julius Caesar

15. What reason did Joan of Arc give for fighting in in the Hundred Years' War? Hint

she was a feminist and believe women could fight like men
God spoke to her in visions and told her to
she hated the English
her brother died and she had to take his place


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first African-American woman to be elected to the United States Congress?

Answer: Shirley Chisholm

Shirley Chisholm was elected to represent New York's twelfth district in 1968 and ran for president in 1972. Stephanie Tubbs-Jones is the first African-American Congresswoman from Ohio. Neither Oprah Winfrey nor Harriet Tubman were elected to any office.
2. How was Franklin Delano Roosevelt handicapped?

Answer: he was partly paralyzed

FDR went down polio in 1921 and spent the rest of his life in a wheel chair. But he was not a man to be put down by an illness. He continued his political career and tried many therapies so that he might perhaps walk again but he never did. FDR had special braces on his legs that allowed him to stand.
3. What was the name of the ship or boat that John Fitzgerald Kennedy served on in World War 2?

Answer: P.T. 109

JFK served on P.T. 109 in World War II. It was destroyed by the Japanese and JFK and his fellow crewman were forced to survive in the waters of the Pacific and had to try to make it to shore. JFK helped save his fellow crewmen and received a Purple Heart for his bravery.

There have been eight U.S. Navy ships with the name U.S.S. Enterprise, but the 7th served during World War 2 and was an aircraft carrier which is not the same as the nuclear powered Super-Carrier that is still in operation today.

The U.S.S. Arizona was destroyed in Pearl Harbor before the United States officially entered the war and many of her crew went down with her.
4. What is the name of America's first African-American billionaire?

Answer: Robert Johnson

Robert Johnson is the founder of Black Entertainment Television (BET). He also had part ownership in some sports franchises. His ex-wife Sheila Johnson is believed to be the first African-American female billionaire. Oprah Winfrey is the richest black person in the world.
5. Mahatma Gandhi is famous for what?

Answer: passive resistance and leading India to freedom from the British

Mahatma Gandhi led the passive reistance to British rule in India and ultimately helped free his people from colonialism. He has been long revered as one of the most peaceful people to have ever lived.
6. Siddhartha Gautama, was a man who was born into nobility but gave it all up so that he may live a more enlightened life of poverty. He spawned a religion by teaching others what he learned about life and the world through meditation. What was he called and what religion did he spawn?

Answer: Buddha, Buddhism

Siddhartha Gautama, was born into a wealthy family as a prince and was protected from the horrible things out in the world by being kept within the confines of his own home. Eventually, he was able to convince his father to let him leave. He did this several times until he decided that living a sheltered life was unacceptable.

He left so that he could meditate and learn more about the world. He worked for only what he needed and spent much time in the desert meditating. He eventually returned to his home and told many people what he learned from meditation.

He spawned a religion called Buddhism and became known as the Buddha.
7. What was Walt Disney's middle name?

Answer: Elias

Walter Elias Disney was his full name. His brother and partner in business was Roy Oliver Disney. They made great cartoons together and spawned the large corporation which still makes quality family entertainment today.
8. Ahmed Sékou Touré was the president of what country from 1958 until he died in 1984?

Answer: Republic of Guinea

Ahmed Sékou Touré helped free his country from the French and established a republic known as the Republic of Guinea. He was a strong president and many considered him to be a dictator.
9. This man led the Communist Party of China to victory in China's civil war against the Kuomintang. He was the political and military leader of the People's Republic of China until his death in 1976.

Answer: Mao Zedong

Mao Zedong led the Communist state of China until he died in 1976. Confucious was a famous Chinese philosopher. Hua Guofeng was Mao's appointed successor but Deng Xiaoping seized power from him.
10. Who was the last British monarch from the House of Hanover and had a son named Edward of the House of Saxe-Coburg and Gotha?

Answer: Queen Victoria

Queen Victoria has long been considered one of the greatest British monarchs of all time. She brought great prosperity to Great Britain and helped her nation through the Industrial Revolution.
11. Marie Curie, the pioneer in radioactivity, was born in what city?

Answer: Warsaw, Poland

Marie Curie won the Nobel Prize for Physics in 1903 for her work with radioactivity and in 1911 she won the Nobel Prize for Chemistry. She was the first person to win two Nobel prizes.
12. This man was assassinated by some of his closest friends on the floor of the Roman Senate. Who was he?

Answer: Julius Caesar

Julius Caesar was betrayed by many of his friends because he became too powerful. Even his close friend Brutus betrayed him which led to his famous last words "Et tu Brute?" when Brutus stabbed him and delivered the final wound that killed Caesar.
13. Alexander the Great is also known as _______ .

Answer: Alexander of Macedon

Alexander the Great was originally from Macedonia, hence the name Alexander of Macedon. He conquered Greece and adopted its culture and spread it throughout the known world at the time.
14. Who was Cleopatra's husband?

Answer: Ptolemy XIII

Ptolemy XIII was Cleopatra's brother and she was forced to share power with him. She took power from him but he eventually took it back and forced her out of Egypt. She was exiled from Egypt and eventually married Marc Antony and had two children by him.
15. What reason did Joan of Arc give for fighting in in the Hundred Years' War?

Answer: God spoke to her in visions and told her to

Joan of Arc claimed that God spoke to her in visions and told her that she had to stop the English from taking over her country. So she dressed as a man with short hair and a suit of armor and fought against the English. She was eventually tried, and executed by the English.
Source: Author Buehmaer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : laurendaniell3: 8/15
Feb 02 2023 : Synerco: 8/15
Feb 02 2023 : Guest 27: 8/15
Feb 02 2023 : Barbarini: 14/15
Feb 01 2023 : Hayes1953: 12/15
Jan 29 2023 : MalStone: 14/15
Jan 16 2023 : Guest 69: 7/15
Jan 02 2023 : Guest 71: 11/15
Dec 30 2022 : Guest 207: 7/15

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us