FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
House of Hanover Quizzes, Trivia and Puzzles
House of Hanover Quizzes, Trivia

House of Hanover Trivia

House of Hanover Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals

Fun Trivia
House of Hanover 1714-1901
22 quizzes and 308 trivia questions.
Sub-Categories:
Victoria I Victoria I (8 quizzes)
1.
  Hanoverian "Family Values"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
While some did manage to have good relationships as well, all of the Hanoverian kings of England had problems of one sort or another with unruly relatives. How much do you know about this private (and sometimes very public) side of the Georgian royals?
Average, 25 Qns, pele, Dec 04 06
Average
pele
872 plays
2.
  The Royal House of Hanover    
Multiple Choice
 20 Qns
The Royal House of Hanover ruled England from 1714 through to 1901. From King George I to Queen Victoria. How well do you know this Royal House?
Average, 20 Qns, jessica83, May 18 22
Average
jessica83
May 18 22
1717 plays
3.
  The Disastrous Marriage of George IV   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is on the 'courtship' leading up to the disastrous marriage of George IV to Caroline of Brunswick. I hope you find it as amusing as I did writing it.
Average, 10 Qns, Creedy, Jan 09 11
Average
Creedy gold member
688 plays
4.
  George IV - The King formerly known as Prinny   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The first born son of King George III not only succeeded his father as monarch, but also succeeded in a lifestyle a thousand times more lavish. How much do you know about the King formerly known as 'Prinny'?
Tough, 10 Qns, Red_John, Oct 11 19
Tough
Red_John
Oct 11 19
269 plays
5.
  George III   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a short quiz on King George III, the king of England during the American Revolution.
Average, 10 Qns, exceller, Nov 01 15
Average
exceller
935 plays
6.
  Victoria's Descendants    
Multiple Choice
 20 Qns
This is a quiz on just a few of the numerous descendants of Queen Victoria, 1819-1901, and her husband Prince Albert, 1819-1861. Have fun.
Tough, 20 Qns, etienne83, Jul 05 12
Tough
etienne83
1233 plays
7.
  George I - the first Hanoverian King   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
George I's knowledge of the English Language was minimal, yet he reigned on the English throne for many years. Try these questions on his life and times to see what happened during his reign.
Tough, 15 Qns, Philian, Oct 09 06
Tough
Philian
769 plays
8.
  The House of Hanover    
Multiple Choice
 20 Qns
The House of Hanover reigned in the UK from 1714-1901. See what you know about its members!
Tough, 20 Qns, LiamR, Jul 28 15
Tough
LiamR
653 plays
9.
  British Royalty V    
Multiple Choice
 10 Qns
This is dealing with The House of Hanover and its six kings and one queen. We're getting close to the end of my British Royalty Series. Enjoy!
Average, 10 Qns, valjoedg, Sep 13 10
Average
valjoedg gold member
593 plays
10.
  Prince Albert    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz on Queen Victoria's husband, Prince Albert.
Average, 10 Qns, JsusFreak, Dec 10 15
Average
JsusFreak
1154 plays
trivia question Quick Question
George I and his son the future George II despised one another, but George II was very lucky in his marriage partner. Who was she?

From Quiz "Hanoverian "Family Values""




11.
  House of Hanover    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my quiz on The House of Hanover which ruled Britain for 180 years following the death of Queen Anne Stuart. Enjoy!
Average, 10 Qns, valjoedg, Nov 09 11
Average
valjoedg gold member
752 plays
12.
  House of Hanover 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my quiz on the daughters of King George III based on a book entitled "Princesses: The Six Daughters of George III" by Flora Fraser. Enjoy!
Average, 10 Qns, valjoedg, Apr 26 10
Average
valjoedg gold member
307 plays
13.
  Hanover Consorts    
Multiple Choice
 5 Qns
See if you know who were the Royal Consorts of each member of the House of Hanover.
Average, 5 Qns, Jaffas85, Jan 24 12
Average
Jaffas85
1325 plays
14.
  George III's Children    
Multiple Choice
 20 Qns
By John Van Der Kiste
Tough, 20 Qns, valjoedg, Nov 03 17
Tough
valjoedg gold member
Nov 03 17
209 plays

House of Hanover Trivia Questions

1. In 1794, when George was still Prince of Wales, he decided to marry. What was the motivating force behind his decision?

From Quiz
The Disastrous Marriage of George IV

Answer: Parliament promised him more money if he did so

Now there's real romance for you! He didn't wish to marry out of love or lust, but to swell his purse. Who could resist such a charmer as that? He was 32 years old by then and no heir to the throne was in sight, so parliament thought they'd give him a hurry along by dangling a golden carrot in front of the regal donkey's nose. George was also a spendthrift who had accumulated such huge debts that he couldn't even afford to pay the interest on his outstanding bills let alone pay them off. He also kept several mistresses in tow, one of whom he had attempted to marry, but to no avail. So it was off to the church he went for a solution to his financial woes.

2. What was the name of George I's wife?

From Quiz British Royalty V

Answer: Sophia Dorothea

Sophia Dorothea was born in 1666 the only child of George William, Duke of Brunswick-Lüneburg by his long-term mistress, Eleonore whom George eventually married. She is best remembered for her affair with Philip von Königsmarck that led to her being imprisoned in Castle of Ahlden for the last thirty years of her life.

3. Who was George III's wife?

From Quiz House of Hanover 2

Answer: Princess Charlotte of Mecklenburg-Strelitz

Queen Charlotte married George the very day she arrived in London for their wedding. It was September 8, 1761, and they went on produce sixteen children, two of whom didn't survive to adulthood. Queen Charlotte died in 1818, two years before George.

4. What year did King George III ascend to the throne?

From Quiz George III

Answer: 1760

George III was twenty-two when, in 1760, he succeeded to the throne. George became the third British monarch of the House of Hanover, but the first to be born in Britain and use English as his first language.

5. Who was the founder of The House of Hanover?

From Quiz House of Hanover

Answer: George I

William and Henry reigned in the House of Normandy 648 years before George I. John reigned after the death of Richard I "the Lionheart" in the House of Plantagenet 560 years before George I.

6. George I was the first Hanoverian king. At the time of his accession in 1714, he was already divorced from his wife, Princess Sophia Dorothea of Celle. However, he had previously been suggested as a possible husband for whom?

From Quiz The House of Hanover

Answer: Queen Anne

George was considered as a husband for his distant cousin, the then Princess Anne of York, five years his junior. Nothing came of it though, and there was a rumour that George had snubbed Anne, and she never forgave him. Given how happy her marriage to Prince George of Denmark turned out to be, it's unlikely she gave George much thought.

7. In 1701 the Act of Settlement declared which person to be next in succession to the English crown after Princess (later Queen) Anne?

From Quiz George I - the first Hanoverian King

Answer: George I's mother, Princess Sophia

In fact it was George I who inherited the throne when Queen Anne died on the 1st August, 1714 for Sophia had died earlier that year. The Act of Settlement is the one that has determined the descent of the crown to the present queen. The descendants of James II were barred from the the throne by the same act.

8. As stated before, the House of Hanover came to the throne of Great Britain in 1714. Who was the monarch who died, making way for the Hanoverian House?

From Quiz The Royal House of Hanover

Answer: Anne Stuart of Great Britain

Her Majesty Queen Anne Stuart of Great Britain died on 1 Aug 1714 leaving no children of her own. Despite giving birth to 17 children, there was only one who lived long enough to even be considered an heir. Duke William Oldenburg of Gloucester was born on 24 Jul 1689, but died at the age of 11 on 30 Jul 1700. Without an heir, Queen Anne died, passing the throne to her second cousin who became King George I Hanover of Great Britain.

9. Queen Elizabeth II and her husband Prince Philip, are both descendants of Victoria, and are related to her in the same way. But in what way are they related to their ancestor?

From Quiz Victoria's Descendants

Answer: Great great grandchildren.

Elizabeth II's father was George VI, his father was George V, who was the son of Edward VII, Victoria's second child, eldest son and heir. Philip's mother was Princess Alice of Battenburg, who was the daughter of Princess Victoria of Hesse, whose mother was another Princess Alice, Victoria's second daughter and third child.

10. Prince Albert had only one sibling, his brother. What was his brother's name?

From Quiz Prince Albert

Answer: Ernest

His name was Ernest and since the two of them didn't look at all like each other, it was assumed that they had different mothers.

11. Who was the Royal Consort of King George I?

From Quiz Hanover Consorts

Answer: Sophia Dorothea, Princess of Zell

George I had his wife imprisoned for the later part of her life for a well known affair she had. This only helped to inflame the hatred between George I and his heir the Prince of Wales.

12. Of George III's children how many married?

From Quiz George III's Children

Answer: 10

Of the children of George III only ten married: 1.) George Prince of Wales married Caroline of Brunswick in 1795. 2.) Frederick Duke of York married Frederica Princess of Prussia in 1789. 3.) William Duke of Clarence was living with Dorothy Jordon for many years producing at least ten children. But he married Adelaide Princess of Saxe-Meiningen. 4.) Edward Duke of Kent married Victoria Princess of Saxe-Coburg-Saafield in 1818. 5.) Ernest Duke of Cumberland (later King of Hanover) married Frederica Princess of Mecklenburg-Strelitz in 1815. 6.) Adolphus Duke of Cambridge married Princess Augusta of Hesse-Cassel in 1818. 7.) Augustus Duke of Sussex married Lady Augusta Murray firstly then Lady Cecelia Buggin. 8.) Charlotte married Frederick Prince (later King) of Wurttemberg in 1797. 9.) Elizabeth married Frederick Landgrave of Hesse-Homburg in 1815 when she was 48. 10.) Mary married William Duke of Gloucester in 1816.

13. On her deathbed King George II's wife, Queen Caroline, was said to be happy not to see whose face again?

From Quiz British Royalty V

Answer: Her son Frederick

When Frederick learned that his parents would be present at the birth of his first child he packed up himself and his in labor wife away. He was devoted to his wife after a fight with his parents and together with their children they left for the country since he was effectively banished from court.

14. Of George III's six daughters which one died young prompting his illness to return?

From Quiz House of Hanover 2

Answer: Amelia

Not long after she turned fifteen she started to suffer the early symptoms of what turned out to be tuberculosis and later suffered an attack of measles. In 1810 she became violently ill and later died. Her death led her father the King into a permanent relapse of his mental illness.

15. Who did King George III marry?

From Quiz George III

Answer: Charlotte Sophia

King George married Charlotte Sophia of Mecklenburg-Strelitz. Charlotte Sophia of Mecklenburg-Strelitz was a German princess. On September 8, 1761, they were married in the royal chapel at St. James' Palace in London. Later they were both crowned at Westmister Abbey. It turned out to be a very happy marriage. King George was always loyal to his wife even at social events.

16. George's marriage to his first cousin, Sophia Dorothea, was by no means happy. How many children did the couple produce before divorcing in 1694?

From Quiz The House of Hanover

Answer: Two

The two children were the future George II (born on October 30 1683) and Princess Sophia Dorothea (born on March 26 1687). George I famously had his wife Sophia Dorothea incarcerated in the castle of Ahlden for decades for alleged adultery with a Swedish count, but thought nothing of having two mistresses himself - Sophia von Kielmansegge, Countess of Darlington (she was also George's illegitimate half-sister!) and Ermengarde Melusina von der Schulenberg, Duchess of Kendal. Both women were distinctly unappealing physically, one being extremely fat and the other extremeley thin, so that contemporary wags called them 'the Elephant and the Maypole.'

17. George I married his first cousin, the daughter of his father's brother. They came to hate one another, and George was particuarly vicious in the way she was treated. Who was this unfortunate woman?

From Quiz Hanoverian "Family Values"

Answer: Sophia of Celle

The court at Hanover was hostile to Sophia from the very beginning, and her mother-in-law disliked her intensely. Eventually George came to despise his wife as well, and people went out of their way to slight her. Probably bored and very lonely, Sophia developed a friendship with the Swedish Count Phillip Christoph von Königsmarck. At the time many people insisted that she and von Königsmarck were lovers, but this is not certain. Unfortunately George chose to believe the rumours, and so had Königsmarck killed. George then had his marriage dissolved on the grounds that Sophia had abandoned her husband, and with the help of her father, had her locked up in the castle of Ahlden. Although Sophia was allowed to move about the castle grounds (under supervision), and given sufficient servants and income, she was never allowed to see her children or her father again. She lived a further 32 years.

18. From which of the Stuart monarchs of England was George I actually descended?

From Quiz George I - the first Hanoverian King

Answer: James I

James I's daughter, Elizabeth, married Frederick V, the Elector Palatine of the Rhine and King of Bohemia. Their child was Sophia who married Ernest Augustus, the Elector of Hanover, and their child was George, who became George I of England.

19. There was an Act of Parliament that Queen Anne had drafted up before her death, barring Catholics and anyone married to a Catholic from succeeding to the throne. Which year was this enacted?

From Quiz The Royal House of Hanover

Answer: 1702

After the turmoil of Queen Mary I Tudor of England and King James II Stuart of England, the people of England became adamant that they would never allow another Catholic to inherit the throne of England. With this in mind, Queen Anne drafted the 1702 Act of Succession, barring all Catholic members of the Royal Family and anyone who married a Catholic.

20. When Albert first met Victoria, why was he originally in England (he was from Germany)?

From Quiz Prince Albert

Answer: To pay his respects to the queen

He was originally there to pay his respects to Victoria, despite the fact that his dad was hoping to set them up and arrange a marriage.

21. Who was the Royal Consort of King George II?

From Quiz Hanover Consorts

Answer: Caroline Princess of Ansbach

Both George II and his Queen were well known for their hatred of their son and heir, Frederick Lewis Prince of Wales.

22. In 1783, while suffering from an attack of gout, George was advised to take the sea air. He grew fond of the location that he visited, but where was it?

From Quiz George IV - The King formerly known as Prinny

Answer: Brighton

George enjoyed his time in Brighton, lodging with his uncle, the Duke of Cumberland, with whom he shared a love of carousing. He later took a house in Brighton that, in 1787, he started to enlarge and modify. This eventually became the Royal Pavilion, which served as George's retreat from the stuffiness of Court life and allowed him to engage in his passions for food, gambling, theatre and general fast living away from the disapproving gaze of his father.

23. Of George III's married children how many had children?

From Quiz George III's Children

Answer: 6

Of the marriages by George III's children only six produced legitimate children: 1.) George Prince of Wales had only one legitimate child: Charlotte who died in childbirth to her only child who was stillborn. 2.) William Duke of Clarence had ten children by his mistress but his marriage with Adelaide gave him two children: Charlotte and Elizabeth who died as babies. 3.) Edward Duke of Kent and Victoriae had only one child named Alexandrina Victoria at birth but Queen Victoria at her ascension. 4.) Ernest Duke of Cumberland and Frederica had only one child: George. 5.) Augustus Duke of Sussex and his union of with Lady Augusta Murray was in contravention of The Royal Marriages Act so their children Augustus d'Este and Augusta d'Este were not included in the Line of Succession. His union with Cecelia was childless. 6.) Adolphus and Augusta had three children: George, Augusta and Mary. Mary's union produced several children one of which was Mary wife of George V. The unions of Frederick, Charlotte, Elizabeth and Mary were childless.

24. What was the ultimate reason for George finally choosing Caroline?

From Quiz The Disastrous Marriage of George IV

Answer: His mistress at the time talked him into it

Lady Jersey, who was George's current heart-flutterer talked the silly George into selecting Caroline. Her reason for doing so was that she most definitely thought Caroline would be the lesser threat to her for the affections of the prince than the prettier Louise would be.

25. What was the disease that George III reportedly suffered from?

From Quiz British Royalty V

Answer: Porphyria

He suffered from a mental illness, which was possibly a symptom of the genetic disease, porphyria. A study of samples of the King's hair published in 2005 revealed high levels of arsenic, a possible trigger for the disease. The source of the arsenic is not known, but it could have been a component of medicines or cosmetics.

26. Which Act of Parliament prevents royals from marrying without royal permission?

From Quiz House of Hanover 2

Answer: Royal Marriages Act 1772

The Act was proposed by the King as a direct result of the marriage of his brother, Prince Henry Duke of Cumberland and Strathearn. He had married a commoner in 1771. The prince or princess must have royal permission to marry until the age of twenty-five. However, any member of the Royal Family over the age of 25 who has been refused the sovereign's consent may marry one year after giving notice to the Privy Council of their intention to so marry, unless both houses of Parliament expressly declare their disapproval. This Act is still in practice to this day.

27. How many children did King George III have?

From Quiz George III

Answer: 15

At the start of the American Revolution, King George had 10 children. Ultimately he would have 15 in total. King George's children included George IV, Frederick the Duke of York, William IV, Charlotte the Queen of Württemberg, Edward Augustus the Duke of Kent, Princess Augusta Sophia, Elizabeth the Landgravine of Hesse-Homburg, Ernest Augustus I of Hanover, Augustus Frederick the Duke of Sussex, Adolphus the Duke of Cambridge, Mary the Duchess of Gloucester, Princess Sophia, Prince Octavius, Prince Alfred, and Princess Amelia.

28. Who said: "My God, popularity makes me sick. But Fretz's popularity makes me vomit!"

From Quiz House of Hanover

Answer: Caroline of Brandenburg-Ansbach

This particular Queen Caroline liked her husband George II hated their son Frederick Louis "Fretz" Prince of Wales.

29. George II became King of Great Britain and Ireland in 1727. He also became Elector of Hanover, and prior to his accession had been Prince of Wales. But what English title had Queen Anne conferred upon him in 1706?

From Quiz The House of Hanover

Answer: Duke of Cambridge

To be exact, Anne created him Duke and Marquess of Cambridge, Earl of Milford Haven, Viscount Northallerton and Baron of Tewkesbury. George's relationship with his father was never easy; some have speculated that George resented the treatment meted out to his mother, and one story says he tried to swim the moat at Ahlden Castle to see her, but was uncusccessful. His sister, Sophia Dorothea, married King Frederick William I of Prussia, and struck up a correspondance with her mother, no doubt a comfort to the lonely elder Sophia Dorothea, who died in 1726. George II's sister, the Queen of Prussia, died in 1757.

This is category 8755
Last Updated Jul 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.