FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about George IIIs Children
Quiz about George IIIs Children

George III's Children Trivia Quiz


By John Van Der Kiste

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Hanover

Author
valjoedg
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,699
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
207
Last 3 plays: Guest 2 (14/20), PurpleComet (17/20), Guest 70 (11/20).
- -
Question 1 of 20
1. Firstly how many children did George III have? Hint


Question 2 of 20
2. Of George III's children how many married? Hint


Question 3 of 20
3. Of George III's married children how many had children? Hint


Question 4 of 20
4. Which of the children of George III was the oldest when he/she was married? Hint


Question 5 of 20
5. Upon his ascension to the throne what did George IV try to do? Hint


Question 6 of 20
6. How many known mistresses did George IV have? Hint


Question 7 of 20
7. To whom did Princess Amelia leave her estate? Hint


Question 8 of 20
8. At whose house did Prince Frederick Duke of York and Albany die? Hint


Question 9 of 20
9. After George III's death where was Prince Ernest Duke of Cumberland in the succession? Hint


Question 10 of 20
10. How many illegitimate children did King William IV have? Hint


Question 11 of 20
11. How old was Prince Alfred when he died? Hint


Question 12 of 20
12. How many live children did Princess Charlotte have? Hint


Question 13 of 20
13. Which of the following are descended from Prince Adolphus Duke of Cambridge? Hint


Question 14 of 20
14. How many royal descendants did Queen Victoria boast on reigning thrones, at the end of the 20th century? Hint


Question 15 of 20
15. What court declared Prince Augustus Duke of Sussex's first marriage null and void? Hint


Question 16 of 20
16. Which Prince proposed to Princess Augusta? Hint


Question 17 of 20
17. How were Princess Mary and her husband related? Hint


Question 18 of 20
18. Which marriage proposal did Princess Elizabeth turn down? Hint


Question 19 of 20
19. How old was Prince Octavius when he died? Hint


Question 20 of 20
20. What was odd about Thomas Garth? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 2: 14/20
May 08 2024 : PurpleComet: 17/20
Apr 06 2024 : Guest 70: 11/20

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Firstly how many children did George III have?

Answer: 15

George III and his Queen Charlotte had fifteen children: George born in 1762, Frederick 1763, William 1765, Charlotte 1766, Edward 1767, Augusta 1768, Elizabeth 1770, Ernest 1771, Augustus 1773, Adolphus 1774, Mary 1776, Sophia 1777, Octavius 1779, Alfred 1780 and Amelia 1783.
2. Of George III's children how many married?

Answer: 10

Of the children of George III only ten married:
1.) George Prince of Wales married Caroline of Brunswick in 1795.
2.) Frederick Duke of York married Frederica Princess of Prussia in 1789.
3.) William Duke of Clarence was living with Dorothy Jordon for many years producing at least ten children. But he married Adelaide Princess of Saxe-Meiningen.
4.) Edward Duke of Kent married Victoria Princess of Saxe-Coburg-Saafield in 1818.
5.) Ernest Duke of Cumberland (later King of Hanover) married Frederica Princess of Mecklenburg-Strelitz in 1815.
6.) Adolphus Duke of Cambridge married Princess Augusta of Hesse-Cassel in 1818.
7.) Augustus Duke of Sussex married Lady Augusta Murray firstly then Lady Cecelia Buggin.
8.) Charlotte married Frederick Prince (later King) of Wurttemberg in 1797.
9.) Elizabeth married Frederick Landgrave of Hesse-Homburg in 1815 when she was 48.
10.) Mary married William Duke of Gloucester in 1816.
3. Of George III's married children how many had children?

Answer: 6

Of the marriages by George III's children only six produced legitimate children:
1.) George Prince of Wales had only one legitimate child: Charlotte who died in childbirth to her only child who was stillborn.
2.) William Duke of Clarence had ten children by his mistress but his marriage with Adelaide gave him two children: Charlotte and Elizabeth who died as babies.
3.) Edward Duke of Kent and Victoriae had only one child named Alexandrina Victoria at birth but Queen Victoria at her ascension.
4.) Ernest Duke of Cumberland and Frederica had only one child: George.
5.) Augustus Duke of Sussex and his union of with Lady Augusta Murray was in contravention of The Royal Marriages Act so their children Augustus d'Este and Augusta d'Este were not included in the Line of Succession. His union with Cecelia was childless.
6.) Adolphus and Augusta had three children: George, Augusta and Mary. Mary's union produced several children one of which was Mary wife of George V.
The unions of Frederick, Charlotte, Elizabeth and Mary were childless.
4. Which of the children of George III was the oldest when he/she was married?

Answer: Augustus

Augustus was the oldest at 58 when he married his second wife, 20 when he married his first wife. George was 33, Frederick 26, William 53, Charlotte 31, Edward 51, Elizabeth 48, Ernest 44, Adolphus 44 and Mary 40.
5. Upon his ascension to the throne what did George IV try to do?

Answer: Divorce Caroline

After reconciling with his brothers George IV had to deal with another problem: his wife. Technically, Princess Caroline of Brunswick was to all intents and purposes Queen Consort. Divorce was never on his mind so long as their only child Charlotte was alive.

He drafted a Bill of Pains and Penalties which was of course defeated. George also realized if he persisted in his cause for a divorce would make his own love life very public. He did succeed in barring Caroline from the coronation when she showed up to Westminster Abbey to be crowned, only to be met by closed doors.
6. How many known mistresses did George IV have?

Answer: 4

During his time as Prince of Wales and as King, George IV had four known mistresses: Grace Elliot, Frances Countess of Jersey, the Marchioness of Hertford and the Marchioness of Conyngham.
7. To whom did Princess Amelia leave her estate?

Answer: Charles Fitzroy

Feeling ill she went to take the waters at a seaside town of Worthing and moved on to Weymouth after recovering. An equerry, the Hon. Charles Fitzroy, with whom she fell in love went with her. She fell in love with him but they never married and when she died she left everything to Charles Fitzroy. He settled with Amelia's brothers who took the estate afterwards.
8. At whose house did Prince Frederick Duke of York and Albany die?

Answer: Duke of Rutland

While visiting The Duke of Rutland Frederick Duke of York died at the age of 63 of dropsy and cardio vascular disease. Frederick and Frederica never had children and were unhappy being married to each other so she wasn't present at his death. Frederick was later buried at St. George's Chapel in 1827.
9. After George III's death where was Prince Ernest Duke of Cumberland in the succession?

Answer: Fourth

Following George III's death George Prince of Wales became George IV. Ernest Duke of Cumberland was fourth after The Duke of York, The Duke Clarence and Princess Victoria of Kent. This excludes Charlotte who died in childbirth, Edward Duke of Kent as he died six days before the King, Octavius and Alfred and Amelia who died young and childless.

1st: Prince Frederick Duke of York..no issue
2nd: William Duke of Clarence..no surviving issue
3rd: Victoria Princess of Kent only child of The Duke of Kent
4th: Ernest Augustus King of Hanover..had issue. He was Duke of Cumberland and Teviotdale and Earl of Armagh prior to Queen Victoria's ascension
5th: Augustus Duke of Sussex..no legitimate issue
6th: Adolphus Duke of Cambridge
10. How many illegitimate children did King William IV have?

Answer: 10

In order of birth: George, Henry, Sophia, Mary, Frederick, Elizabeth, Adolphus, Augusta, Amelia and Augustus born by Dorothea Jordan. Among his descendants are: David Cameron Prime Minister of Great Britain and a grandson of William's married Edward VII's daughter Louise.
11. How old was Prince Alfred when he died?

Answer: 1 year, 10 months

Prince Alfred was inoculated against smallpox but grew increasingly ill. The doctors declared he only had weeks to live and he died at 1 year and 10 months.
12. How many live children did Princess Charlotte have?

Answer: None

She was married to Frederick of Wurttemburg in 1797 and they had a stillborn daughter in 1798. Frederick had four children from his first wife Princess Augusta sister of George III: William, Catherina, Sophia and Paul.
13. Which of the following are descended from Prince Adolphus Duke of Cambridge?

Answer: Princess Mary of Teck

Adolphus' daughter Mary Adelaide married Francis Duke of Teck in 1866 and had several children one of whom was Mary of Teck, wife of George V.
14. How many royal descendants did Queen Victoria boast on reigning thrones, at the end of the 20th century?

Answer: 5

Of course she had way more descendants but what we're talking about here are descendants that were alive. Those are:

Elizabeth II Queen of the United Kingdom
Felipe VI King of Spain
Carl XVI Gustav King of Sweden
Harold V King of Norway
Margarethe II Queen of Denmark.
15. What court declared Prince Augustus Duke of Sussex's first marriage null and void?

Answer: Prerogative

Augustus' first marriage to Lady Augusta Murray was annulled by The Prerogative Court due to it contravening The Royal Marriages Act of 1772. Also the king disapproved of it.
16. Which Prince proposed to Princess Augusta?

Answer: Frederick Adolf of Sweden

Frederick Adolf Prince of Sweden proposed marriage to Augusta without the approval of The Swedish Royal House. A British princess from a fertile mother was a prize but George III seemed increasingly unwilling to let his daughters marry. The match never came to fruition because of the King's unwillingness to let the Princesses marry.
17. How were Princess Mary and her husband related?

Answer: First cousins

Princess Mary married her first cousin William Frederick Duke of Gloucester and Edinburgh son of Prince William Henry brother of King George III. They never had children.
18. Which marriage proposal did Princess Elizabeth turn down?

Answer: Louis Phillipe Duke of Orleans

She was in love with Louis Phillipe Duke of Orleans but since he was a Catholic she had to turn him down also because of her mother's opposition.
19. How old was Prince Octavius when he died?

Answer: 4

Octavius was inoculated along with Sophia against smallpox. While Sophia recovered without incident Octavius became ill and several days later he died at the age of 4.
20. What was odd about Thomas Garth?

Answer: Large purple birthmark

Sophia entered into a relationship with her father's chief equerry, Major-General Thomas Garth. There was an age gap of 30 years and Thomas Garth had a large purple birthmark on his face. He earned the nickname of "The Purple Light of Love" and supposedly he and Sophia had a son named Thomas but they never married.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us