FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about House of Hanover
Quiz about House of Hanover

House of Hanover Trivia Quiz


This is my quiz on The House of Hanover which ruled Britain for 180 years following the death of Queen Anne Stuart. Enjoy!

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Hanover

Author
valjoedg
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,961
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
749
Last 3 plays: PurpleComet (7/10), martin_cube (7/10), MrNobody97 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the founder of The House of Hanover? Hint


Question 2 of 10
2. Queen Victoria cheated on Prince Albert on several occasions.


Question 3 of 10
3. Who said: "My God, popularity makes me sick. But Fretz's popularity makes me vomit!" Hint


Question 4 of 10
4. Queen Victoria, the last of the House of Hanover, reigned for how long? Hint


Question 5 of 10
5. Which monarch was married to Adelaide of Saxe-Meiningen? Hint


Question 6 of 10
6. All Hanoverian monarchs loved their children and their respective wives.


Question 7 of 10
7. Whose death prompted all of George III's surviving children to marry in order to produce legitimate children? Hint


Question 8 of 10
8. Which Prince was illegally married to Maria Fitzherbert? Hint


Question 9 of 10
9. Princess Victoria ("Vicky") was the only one of Victoria and Albert's children to be be given away in marriage by Albert.


Question 10 of 10
10. Queen Victoria allowed all her children to marry foreign royal princes without question.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 08 2024 : PurpleComet: 7/10
Mar 25 2024 : martin_cube: 7/10
Mar 22 2024 : MrNobody97: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the founder of The House of Hanover?

Answer: George I

William and Henry reigned in the House of Normandy 648 years before George I. John reigned after the death of Richard I "the Lionheart" in the House of Plantagenet 560 years before George I.
2. Queen Victoria cheated on Prince Albert on several occasions.

Answer: False

Victoria fell in love with Albert upon meeting him shortly after she became Queen. His death put her in perpetual mourning until her death.
3. Who said: "My God, popularity makes me sick. But Fretz's popularity makes me vomit!"

Answer: Caroline of Brandenburg-Ansbach

This particular Queen Caroline liked her husband George II hated their son Frederick Louis "Fretz" Prince of Wales.
4. Queen Victoria, the last of the House of Hanover, reigned for how long?

Answer: 63 Years

Victoria reigned for 63 years, seven months and two days. Longevity seems to run in the family. Beatrice (her youngest) died in her 80s. Queen Elizabeth II was still reigning into her 80s. The Queen's son Charles, Prince of Wales turned 60 still waiting for his turn on the throne.
5. Which monarch was married to Adelaide of Saxe-Meiningen?

Answer: William IV

William IV (then Duke of Clarence) lived with Dorethea Jordan (nee Bland) for a little over twenty years until 1811. In that time she bore him ten (!) illegitimate children. He married Adelaide in July 1818.
6. All Hanoverian monarchs loved their children and their respective wives.

Answer: False

Kings George I to IV and Queen Victoria hated their eldest sons in particular. Kings George I, II and IV hated their wives.
7. Whose death prompted all of George III's surviving children to marry in order to produce legitimate children?

Answer: Charlotte

Charlotte was the only child of George IV and his hated wife Caroline of Brunswick. Charlotte had married Prince Leopold of Saxe-Coburg (the future Leopold King of the Belgians) and died after giving birth to a stillborn son.
8. Which Prince was illegally married to Maria Fitzherbert?

Answer: George IV

George IV had married Maria while he was Prince of Wales without the King's permission and thus against the Royal Marriage Act. George III refused to acknowledge the marriage. As part of a deal with Parliament, which paid off his debts, George IV married Caroline of Brunswick.
9. Princess Victoria ("Vicky") was the only one of Victoria and Albert's children to be be given away in marriage by Albert.

Answer: True

Albert gave away his favorite (and eldest) daughter Vicky to the future Emperor Frederick of Germany. He died in 1861 having given away Vicky in 1858.
10. Queen Victoria allowed all her children to marry foreign royal princes without question.

Answer: False

Following Albert's death Victoria did her best to keep her children as close to her as possible, no matter their marital status.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us