FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Meet the Inventors A to E
Quiz about Meet the Inventors A to E

Meet the Inventors: A to E Trivia Quiz


Can you match the inventors to their inventions? These are things that are widely available in our society. Learn about inventions beginning with letters A to E. Have fun.

A multiple-choice quiz by Ishtari11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Scientists & Inventors
  8. »
  9. Inventors

Author
Ishtari11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
329,409
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3121
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: katie1945 (8/10), attyboy22222 (10/10), sadwings (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1930, Richard Drew came up with a sticky product that could be used by everyone. It made the 3M company famous and varied from scotch, masking, and duct. What did he invent? Hint


Question 2 of 10
2. In 1902, Willis Carrier created a device that controlled humidity and air temperature. He created it to control the conditions of his printing room. What was this mechanism? Hint


Question 3 of 10
3. In 1900, Reginald Fessenden started work on a communication device. However, it was David Sarnoff that revolutionized the use of this medium. What was this entertaining device? Hint


Question 4 of 10
4. During World War II, Charles Drew modernized a method of storage. This method was widely adopted to help people. It improved many lives and helped establish an institution. What was his invention? Hint


Question 5 of 10
5. In 1970, James Russell succeeded in the invention that would change the way we handled information. This invention transformed the media industry. What was this thing that has changed our lives? Hint


Question 6 of 10
6. In 1973, Martin Cooper introduced a revolutionary technology that many people possess. He gave people unprecedented mobility with this device, which was inspired by "Star Trek". What device moved us? Hint


Question 7 of 10
7. In 1940's, Willem Kolff produced a device that improved the quality of many lives. His device would ease the pain of renal end failure sufferers. What was this life-saving invention? Hint


Question 8 of 10
8. In 1984, Alec Jeffreys noticed a difference that changed our perspectives of people. His discovery allowed forensic scientists to solve numerous crimes. Can you find out what this was? Hint


Question 9 of 10
9. In 1896, Jesse Reno introduced an ingenious device to the public. It moved humanity and can be found in many establishments, such as shopping centers and airports. What was this common item? Hint


Question 10 of 10
10. In 1931, Jacob Schick electrified this device. The idea came to him when he was exploring for gold in 1910. It's a device that can be hand held and operated by most people. Name this item used by men and women? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : katie1945: 8/10
Jun 05 2024 : attyboy22222: 10/10
Jun 05 2024 : sadwings: 10/10
May 26 2024 : dee1304: 8/10
May 23 2024 : miranda101: 9/10
May 18 2024 : Geoff30: 10/10
May 17 2024 : linkan: 10/10
May 17 2024 : Dorsetmaid: 10/10
May 17 2024 : JanIQ: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1930, Richard Drew came up with a sticky product that could be used by everyone. It made the 3M company famous and varied from scotch, masking, and duct. What did he invent?

Answer: Adhesive tape

Drew was hired by Minnesota Mining and Manufacturing Company (3M) to test sandpapers. In an effort to make sandpaper adhesive more affordable, he produced the first model of the scotch tape. Also, 3M went on to sell post-it notes in the 80's, thanks to pioneering and innovative minds like Richard Drew.
2. In 1902, Willis Carrier created a device that controlled humidity and air temperature. He created it to control the conditions of his printing room. What was this mechanism?

Answer: Air conditioner

Carrier was an electrical engineer who started out designing commercial heating systems. His invention evolved into modern cooling and climate control systems. Without it high-rise buildings, hospitals, and apartments would not be sustainable.
3. In 1900, Reginald Fessenden started work on a communication device. However, it was David Sarnoff that revolutionized the use of this medium. What was this entertaining device?

Answer: Broadcast radio

Fessenden took Marconi's radio and improved it. He believed that he could transmit human voices by continuously running carrier waves. Using his technology, David Sarnoff proposed an idea to Radio Corporation of America (RCA),
that turned radio into an entertainment medium in our society.
4. During World War II, Charles Drew modernized a method of storage. This method was widely adopted to help people. It improved many lives and helped establish an institution. What was his invention?

Answer: Blood bank

Drew first described blood preservation in his dissertation, "Banked Blood: A Study in Blood Preservation". He found a way to separate red blood cells from the plasma, hence, preserving blood longer. His invention saved the lives of thousands of World War II servicemen and servicewomen.

However, the term "blood bank" was coined by Bernard Fantus. The famous institution is the "Red Cross".
5. In 1970, James Russell succeeded in the invention that would change the way we handled information. This invention transformed the media industry. What was this thing that has changed our lives?

Answer: Compact disc

Russell's love for music inspired him to invent the Compact Disc (CD). He was frustrated with the limited audio quality of vinyl, as well as scratches and other damages. Eventually, the CD's larger storage capacity led to the demise of the floppy disk and cassette.
6. In 1973, Martin Cooper introduced a revolutionary technology that many people possess. He gave people unprecedented mobility with this device, which was inspired by "Star Trek". What device moved us?

Answer: Cellular phone

Cooper was employed by Motorola, then a small presence in portable communications. In 1973, on a noisy Manhattan afternoon, he nonchalantly used the Motorola DynaTAC 8000X to make a phone call. As of November 2007, the number of cell phone users were estimated to be 3.3 billion.
7. In 1940's, Willem Kolff produced a device that improved the quality of many lives. His device would ease the pain of renal end failure sufferers. What was this life-saving invention?

Answer: Dialysis machine

Kolff's first model consisted of at least 45 meters of sausage casing to contain and filter the patient's blood. The dialysis machine would filter blood through a semi-permeable membrane and purify it in a saline solution. He was a highly ethical person, as shown when he refused to patent his invention. Also, he spent more than twenty years championing issues such as prison reform and public education.
8. In 1984, Alec Jeffreys noticed a difference that changed our perspectives of people. His discovery allowed forensic scientists to solve numerous crimes. Can you find out what this was?

Answer: DNA profiling

Sir Alec was the first to notice that a tenth of a percent of our DNA was different. He came upon this realization whilst looking at an X-Ray of his laboratory technician's DNA. Since his invention, many rape and murder cases routinely used DNA profiling to identify the perpetrator.
9. In 1896, Jesse Reno introduced an ingenious device to the public. It moved humanity and can be found in many establishments, such as shopping centers and airports. What was this common item?

Answer: Escalator

Jesse's first escalator was installed at Coney Island in 1896. It was approximately 2.1 meters tall and had around 75,000 visitors. Charles Seeberger coined the word escalator and the Otis Company modernized it.
10. In 1931, Jacob Schick electrified this device. The idea came to him when he was exploring for gold in 1910. It's a device that can be hand held and operated by most people. Name this item used by men and women?

Answer: Electric razor

Schick was very determined to promote his electric razor, as shown when he mortgaged his house to continue his work. The first electric razors sold for $25 and only 3,000 were produced. Schick believed that a person could live for 120 years by properly shaving everyday.
Source: Author Ishtari11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us