Quiz about Nobel Prizes in Physics
Quiz about Nobel Prizes in Physics

Nobel Prizes in Physics Trivia Quiz


X-Radiation and the Nobel Prize in Physics

A multiple-choice quiz by UncleHern. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Scientists & Inventors
  8. »
  9. Scientists

Author
UncleHern
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,456
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
622
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I won the first Nobel Prize in Physics in 1901 for my discovery of x-radiation. Hint

Murray Gell-Mann
Wilhelm Conrad Röntgen
Burton Richter
Pieter Zeeman

2. I won the Nobel Prize in Physics in 1905 for my work on the properties of cathode rays. Hint

Philipp von Lenard
Klaus von Klitzing
Georges Charpak
Lev Davidovich Landau

3. I won the Nobel Prize in Physics in 1927 for describing the effect of x-radiation as it interacts with matter. This effect was named in my honor. Hint

Albert Abraham Michelson
Gustav Hertz
Wilhelm Wien
Arthur Compton

4. I won the Nobel Prize in Physics in 1914 for describing the effects of crystals and the diffraction of x-radiation. Hint

Guglielmo Marconi
Max von Laue
Max Planck
Gabriel Lippmann

5. I shared the Nobel Prize in Physics in 1903 with Pierre and Marie Curie for our work in describing spontaneous radioactivity. Hint

Hendrik Lorentz
Antoine Henri Becquerel
J. J. Thomson
Karl Ferdinand Braun

6. I won the Nobel Prize in Physics in 1917 for my work in describing the characteristic x-ray properties of elements. Hint

Johannes Stark
Charles Glover Barkla
Otto Stern
Edward Victor Appleton

7. I won the Nobel Prize in Physics in 1921 for my work on the "Photoelectric Effect". Hint

Hideki Yukawa
Albert Einstein
Wolfgang Pauli
Enrico Fermi

8. My father and I shared the Nobel Prize in Physics in 1915 for our work using x-radiation and the study of crystals. Hint

Cecil Frank Powell
Clinton Joseph Davisson
Frits Zernike
William Lawrence Bragg

9. I won the Nobel Prize in Physics in 1924 for my pioneering work in x-ray spectroscopy. Hint

Karl Manne Georg Siegbahn
Emilio Gino Segrè
Lev Davidovich Landau
Donald Arthur Glaser

10. I won the Nobel Prize in Physics in 1923 for my work on the "Photoelectric Effect". Hint

Robert Andrews Millikan
Eugene Paul Wigner
Robert Hofstadter
Luis Walter Alvarez


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I won the first Nobel Prize in Physics in 1901 for my discovery of x-radiation.

Answer: Wilhelm Conrad Röntgen

Röntgen discovered x-radiation in November 1895. Within weeks, he published a paper detailing the properties of x-rays. Trained in mathematics, he named this new ray "X" for the mathematical symbol for the unknown. He died of colon cancer in 1923.
2. I won the Nobel Prize in Physics in 1905 for my work on the properties of cathode rays.

Answer: Philipp von Lenard

Later, Dr. von Lenard was a a follower of nazism and as such was dismissive of Einstein's work, describing it as "Jewish physics". So-called "German physics" was all the rage in Nazi Germany, as if physics could be national, and Dr. von Lenard was one of its leading proponents.
3. I won the Nobel Prize in Physics in 1927 for describing the effect of x-radiation as it interacts with matter. This effect was named in my honor.

Answer: Arthur Compton

The Compton Effect (scatter) occurs in the outer shell of an atom when an x-ray photon interacts with an orbital electron. Compton's scatter is responsible for most of the occupational exposure in radiographic imaging.
4. I won the Nobel Prize in Physics in 1914 for describing the effects of crystals and the diffraction of x-radiation.

Answer: Max von Laue

Unlike Philipp von Lenard, Max von Laue was a staunch anti-Nazi and was constantly at odds with the Hitler regime.
5. I shared the Nobel Prize in Physics in 1903 with Pierre and Marie Curie for our work in describing spontaneous radioactivity.

Answer: Antoine Henri Becquerel

The units used for the measurement of radioactivity are named after both Becquerel (Bq) and Curie (Ci).
6. I won the Nobel Prize in Physics in 1917 for my work in describing the characteristic x-ray properties of elements.

Answer: Charles Glover Barkla

There is a crater on the moon named after Barkla.
7. I won the Nobel Prize in Physics in 1921 for my work on the "Photoelectric Effect".

Answer: Albert Einstein

Contrary to popular belief, Einstein won the Nobel Prize as a result of describing the Photoelectric Effect and not the Theory of Relativity. The Photoelectric Effect is seen when an X-ray photon interacts with an inner shell electron of an atom. As a result of this interaction, the incident photon is completely absorbed, the electron is ejected and a characteristic cascade of X-radiation occurs.
8. My father and I shared the Nobel Prize in Physics in 1915 for our work using x-radiation and the study of crystals.

Answer: William Lawrence Bragg

Australian William Lawrence Bragg was the son of the famed British physicist, Sir William Henry Bragg.
9. I won the Nobel Prize in Physics in 1924 for my pioneering work in x-ray spectroscopy.

Answer: Karl Manne Georg Siegbahn

X-ray spectroscopy is used to determine chemical characteristics of elements.
10. I won the Nobel Prize in Physics in 1923 for my work on the "Photoelectric Effect".

Answer: Robert Andrews Millikan

Though Millikan spent a great amount of energy trying to disprove Einstein's work on the photoelectric effect, he too was awarded the Nobel Prize for this confirming research.
Source: Author UncleHern

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us