FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queens of England Elizabeth Woodville
Quiz about Queens of England Elizabeth Woodville

Queens of England: Elizabeth Woodville Quiz


The first commoner to become a queen of England, Elizabeth Woodville.

A multiple-choice quiz by ForeverAmber. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of York

Author
ForeverAmber
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
154,174
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
719
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 162 (9/15), Guest 2 (13/15), Guest 197 (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. Elizabeth Woodville's first husband was killed during which Wars of the Roses battle?
Hint


Question 2 of 15
2. How many children did Elizabeth have by her first husband?
Hint


Question 3 of 15
3. Elizabeth's eldest son was the great-grandfather of what Tudor-era queen?
Hint


Question 4 of 15
4. Elizabeth's mother, Jacquetta de St Pol, also had a first marriage to a Lancastrian. Who was he?
Hint


Question 5 of 15
5. When did Elizabeth secretly marry Edward IV? Hint


Question 6 of 15
6. How many surviving sons did Elizabeth and Edward of the Yorkist dynasty have together? Hint


Question 7 of 15
7. During the readeption of Henry VI, Elizabeth and her children fled to sanctuary in this place, where she gave birth to another child while her husband tried to regain his throne. Hint


Question 8 of 15
8. Elizabeth's father, Richard Woodville, Earl Rivers, was executed by the Lancastrians after this Wars of the Roses battle.
Hint


Question 9 of 15
9. Elizabeth's 20-year-old brother, John Woodville, married the wealthy 65-year-old Dowager Duchess of Norfolk.


Question 10 of 15
10. Which of Elizabeth's brothers was appointed Governor of the Princes of Wales's household?
Hint


Question 11 of 15
11. After Edward's death, his marriage to Elizabeth was invalidated and their children bastardized due to Edward's precontract of marriage with what other woman?

Hint


Question 12 of 15
12. Elizabeth entered into secret negotiations for the marriage of her eldest daughter and namesake, Elizabeth of York, with this Lancastrian contender. Hint


Question 13 of 15
13. One of Elizabeth's in-laws, this royal is still considered a prime suspect in the disappearance and death of her sons, the Princes in the Tower. Hint


Question 14 of 15
14. Which of Elizabeth's daughters became a bride of Christ? Hint


Question 15 of 15
15. Elizabeth Woodville ended her days in this English abbey. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 21 2024 : Guest 162: 9/15
Apr 10 2024 : Guest 2: 13/15
Apr 04 2024 : Guest 197: 7/15
Apr 03 2024 : Guest 86: 10/15
Mar 31 2024 : Verbonica: 12/15
Mar 31 2024 : ainenei: 11/15
Mar 31 2024 : Guest 92: 11/15
Mar 26 2024 : Guest 134: 14/15
Mar 16 2024 : Guest 104: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Elizabeth Woodville's first husband was killed during which Wars of the Roses battle?

Answer: Second St. Albans

Sir John Grey fought on the Lancastrian side in the first battle of St Albans.
2. How many children did Elizabeth have by her first husband?

Answer: Two

John and Elizabeth had two sons, Thomas and Richard.
3. Elizabeth's eldest son was the great-grandfather of what Tudor-era queen?

Answer: Jane Grey

Thomas Grey, Marquis of Dorset, was the great-grandfather of Jane Grey, who was queen for nine days.
4. Elizabeth's mother, Jacquetta de St Pol, also had a first marriage to a Lancastrian. Who was he?

Answer: Duke of Bedford

Jacquetta was married to Henry VI's uncle, John Beaufort, the Duke of Bedford.
5. When did Elizabeth secretly marry Edward IV?

Answer: May 1464

Elizabeth and Edward wed in May 1464 at her parents' home at Grafton Regis.
6. How many surviving sons did Elizabeth and Edward of the Yorkist dynasty have together?

Answer: Two

Of their ten children, three were boys. Edward, Prince of Wales (briefly Edward V), and Richard, Duke of York, the ill-fated Princes in the Tower. George, Duke of Bedford died in infancy. The girls were Elizabeth, Mary, Cicely, Margaret, Anne, Catherine, and Bridget.
7. During the readeption of Henry VI, Elizabeth and her children fled to sanctuary in this place, where she gave birth to another child while her husband tried to regain his throne.

Answer: Westminster Abbey

Elizabeth and the royal children spent almost a year in Sanctuary at Westminster Abbey. Her eldest son with Edward was born there.
8. Elizabeth's father, Richard Woodville, Earl Rivers, was executed by the Lancastrians after this Wars of the Roses battle.

Answer: Edgecote

After switching from the Lancastrian side following his daughter's marriage to the Yorkist king, Richard was made Lord Treasurer of England.
9. Elizabeth's 20-year-old brother, John Woodville, married the wealthy 65-year-old Dowager Duchess of Norfolk.

Answer: True

Elizabeth saw to it that her large family was well provided for and made many advantageous marriages for them.
10. Which of Elizabeth's brothers was appointed Governor of the Princes of Wales's household?

Answer: Anthony

Anthony Woodville, who inherited the title of Earl Rivers after his father's execution, also translated from the French one of the first books published in England, "Sayings of the Philosophers".
11. After Edward's death, his marriage to Elizabeth was invalidated and their children bastardized due to Edward's precontract of marriage with what other woman?

Answer: Eleanor Butler

Margaret of Burgundy was Edward's sister. Margaret Beaufort was the wife of Edmund Tudor. Bona of Savoy was the European princess who had been proposed as a possible wife for Edward. Eleanor Butler was the mystery woman from Edward's past who was conveniently dead when the allegations were made.
12. Elizabeth entered into secret negotiations for the marriage of her eldest daughter and namesake, Elizabeth of York, with this Lancastrian contender.

Answer: Henry Tudor

Elizabeth of York eventually married Henry Tudor after his victory at Bosworth Field and became Queen of England.
13. One of Elizabeth's in-laws, this royal is still considered a prime suspect in the disappearance and death of her sons, the Princes in the Tower.

Answer: Duke of Buckingham

Elizabeth's sister, Catherine Woodville, was married at age 24 to Elizabeth's 12-year-old ward, Henry Stafford, Duke of Buckingham, cousin to four kings and fair-weather friend to Richard III. After his execution, his widow married Jasper Tudor, uncle of Henry VII.
14. Which of Elizabeth's daughters became a bride of Christ?

Answer: Bridget

Bridget, the youngest of her ten children, became the abbess of Dorking Abbey in Kent.
15. Elizabeth Woodville ended her days in this English abbey.

Answer: Bermondsey

Elizabeth retired to the abbey of Bermondsey shortly after her eldest daughter married.
Source: Author ForeverAmber

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Jim_in_Oz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us