FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life of Chaucer
Quiz about The Life of Chaucer

The Life of Chaucer Trivia Quiz


We've all heard of "The Canterbury Tales." But what about the man behind the work?

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,522
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
656
Last 3 plays: Brooklyn1447 (3/10), Guest 109 (3/10), Guest 94 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Chaucer was born a commoner but mingled with the nobility. He had an eventful life, and was even captured and ransomed by the French. During what war did this happen? Hint


Question 2 of 10
2. Chaucer was the son of a: Hint


Question 3 of 10
3. What was Chaucer's first job, as far as we know? Hint


Question 4 of 10
4. Chaucer traveled on diplomatic missions while a servant of King Edward. Where, besides England, did he go? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following was _not_ a post held by Chaucer? Hint


Question 6 of 10
6. What famous person was a descendant of Chaucer's sister-in-law, Katherine Swynford? Hint


Question 7 of 10
7. Which wife of John of Gaunt does Chaucer's "Book of the Duchess" eulogize? Hint


Question 8 of 10
8. This archbishop was murdered in his own cathedral in 1170. Chaucer's pilgrims are journeying to his tomb in "The Canterbury Tales." Hint


Question 9 of 10
9. True or False: Chaucer wrote most of his works in Old English.


Question 10 of 10
10. What was the name of Chaucer's scribe, about whose sloppy work he complained? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Brooklyn1447: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 109: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 94: 2/10
May 20 2024 : Guest 117: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chaucer was born a commoner but mingled with the nobility. He had an eventful life, and was even captured and ransomed by the French. During what war did this happen?

Answer: The Hundred Years War

This occurred in 1359, before Chaucer became a member of King Edward's personal household.
2. Chaucer was the son of a:

Answer: Wine merchant

Chaucer was born into the growing English middle-class, which was, in the Middle English period, beginning to play a profound role in public life.
3. What was Chaucer's first job, as far as we know?

Answer: Page

As a teenager, he served as a page to Elizabeth, the Countess of Ulster.
4. Chaucer traveled on diplomatic missions while a servant of King Edward. Where, besides England, did he go?

Answer: All of These

Italy was perhaps his most profitable journey, because he seems to have been much influenced by Italian literature, having modeled one of his tales and one of his major poems on writings of Boccaccio.
5. Which of the following was _not_ a post held by Chaucer?

Answer: Clerk of the Queen's Works

The correct title is "Clerk of the King's Works," which he was. A Knight of the Shire is just another title for a Member of Parliament.
6. What famous person was a descendant of Chaucer's sister-in-law, Katherine Swynford?

Answer: King Henry VII

Henry IV was descended from John of Gaunt and his wife Blanche. Katherine Swynford was John of Gaunt's third wife, and her great-great grandson became Henry VII. The couple's descendants had been specifically excluded from the throne by law, but Richmond (Henry VII) nevertheless defeated Richard III at the Battle of Bosworth Field in 1485, becoming King.
7. Which wife of John of Gaunt does Chaucer's "Book of the Duchess" eulogize?

Answer: His first

The duchess of Lancaster died in 1372. John of Gaunt was the son of Edward III.
8. This archbishop was murdered in his own cathedral in 1170. Chaucer's pilgrims are journeying to his tomb in "The Canterbury Tales."

Answer: Thomas Becket

Becket's martyrdom has inspired much literature, including a 20th century work by T.S. Eliot.
9. True or False: Chaucer wrote most of his works in Old English.

Answer: False

Chaucer wrote in Middle English. Old English was the language in which the epic "Beowulf" was written.
10. What was the name of Chaucer's scribe, about whose sloppy work he complained?

Answer: Adam

Chaucer wrote a humorous poem "To His Scribe Adam," complaining about the scribe's workmanship on "Troilus and Criseide."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Literature Before 1500:

Five quizzes on literature written before 1500.

  1. Middle English Literature Tough
  2. Old English Literature Tough
  3. A Test on the Tales Tough
  4. Judith (poem translated by Mary Savelli) Average
  5. The Life of Chaucer Tough
  6. Rumi (in the words of Coleman Barks) Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us