Quiz about Biblical Royals
Quiz about Biblical Royals

Biblical Royals Trivia Quiz


This quiz is about royal people of the Bible. Hope you enjoy it!

A multiple-choice quiz by ballykissangel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible People
  8. »
  9. Old Testament / Tanakh People

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
72,631
Updated
Nov 07 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6994
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Jim Nastick (3/10), notsosmart49 (9/10), Guest 87 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The elders of Israel gathered together and approached the elderly prophet, Samuel, demanding that he appoint them a king to govern them as other nations. (Up until then, they had been led by God.) Who was the man who became the first King of Israel? Hint

David
Solomon
Samuel
Saul

2. After a time in Saul's reign, the Lord told Samuel that he regretted having made Saul king. Saul had turned his back on God's commands. Whom did God choose to be Saul's successor? Hint

Jonathan
David
Absalom
Solomon

3. This prince, as son of King Saul, should have been next in line to the throne. But he was not jealous of David. In fact he loved David as a brother and several times interceded to save David's life when Saul plotted to have David killed. Who was this Prince? Hint

Abinadab
Nabal
Jonathan
Malchishua

4. Which son of Jacob (Israel) so pleased the Pharaoh of Egypt, that the Pharaoh put him in control of his people saying, 'Only with regard to the throne will I be greater than you'? Hint

Levi
Reuben
Joseph
Benjamin

5. This prince plotted to take over the throne of his father, King David, sending David fleeing for his life. Who was he? Hint

Absalom
Abinadab
Solomon
Amnon

6. In David's old age, Adonijah, another of his sons, declared himself king. When David heard of this, he right away had another of his sons anointed and declared king of Israel and Judah. Who was this son that David appointed as his successor? Hint

Michal
Abinadab
Solomon
Amnon

7. Elijah, God's prophet, was told to approach this wicked King and warn him that God was going to send a drought upon the land. Who was the king? Hint

Asa
Ahab
Jeroboam
Ahaziah

8. This Queen was the daughter of a king as well as the wife of a king. She was murdered by being cast out of a window. When they went at a later date to bury her body, they found that she had been eaten by dogs, just as the prophet Elijah had said would happen. Hint

Athaliah
Jehoshaba
Michal
Jezebel

9. This child was hidden from his grandmother after the death of his father, King Ahaziah, for she planned to destroy all the royal family and assume the crown herself. Who was the boy? Hint

Josiah
Joash
Jehoahaz
Jehu

10. This king became very sick and was at the point of death. He prayed earnestly to God for healing and God saw fit to grant him another fifteen years of life. Who was the king? Hint

Ahaz
Hezekiah
Zechariah
Josiah


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The elders of Israel gathered together and approached the elderly prophet, Samuel, demanding that he appoint them a king to govern them as other nations. (Up until then, they had been led by God.) Who was the man who became the first King of Israel?

Answer: Saul

Although it displeased both God and Samuel, because it ultimately showed their rejection of God as their ruler, their request was granted and Saul became king. The Bible says that there was not a man in all of Israel more handsome than Saul and that he stood head and shoulders above everyone else.
2. After a time in Saul's reign, the Lord told Samuel that he regretted having made Saul king. Saul had turned his back on God's commands. Whom did God choose to be Saul's successor?

Answer: David

David was a young shepherd boy and a musician, the youngest of the eight sons of Jesse of Bethlehem. God chose him to be Israel's next king and he was anointed as such by Samuel.
3. This prince, as son of King Saul, should have been next in line to the throne. But he was not jealous of David. In fact he loved David as a brother and several times interceded to save David's life when Saul plotted to have David killed. Who was this Prince?

Answer: Jonathan

David and Jonathan were such close friends that David mourned the loss of Jonathan when he was killed in a battle. David took in Jonathan's crippled son and looked after him as his own.
4. Which son of Jacob (Israel) so pleased the Pharaoh of Egypt, that the Pharaoh put him in control of his people saying, 'Only with regard to the throne will I be greater than you'?

Answer: Joseph

Joseph had originally been sold as a slave by his own brothers and ended up in Egypt. He endured many hardships in Egypt, but was faithful to God and through his exalted position was able to do great work for God.
5. This prince plotted to take over the throne of his father, King David, sending David fleeing for his life. Who was he?

Answer: Absalom

David loved his son Absalom very much and when his army fought the rebels, he asked them to 'deal gently for my sake with the young man Absalom'. When David heard that his rebellious son was dead, he wept, 'O my son Absalom, my son Absalom! Would I have died instead of you!'
6. In David's old age, Adonijah, another of his sons, declared himself king. When David heard of this, he right away had another of his sons anointed and declared king of Israel and Judah. Who was this son that David appointed as his successor?

Answer: Solomon

At Solomon's coronation, Adonijah heard the trumpets blowing and the city in an uproar. Asking what the commotion was, he was told that his father, King David, had appointed his brother Solomon king and that Solomon now sat on the royal throne. Adonijah, fearing Solomon, agreed to be obedient to him. His life was thus spared.
7. Elijah, God's prophet, was told to approach this wicked King and warn him that God was going to send a drought upon the land. Who was the king?

Answer: Ahab

The Bible says that Ahab was more evil than all the kings before him. He was also married to the wicked Queen Jezebel.
8. This Queen was the daughter of a king as well as the wife of a king. She was murdered by being cast out of a window. When they went at a later date to bury her body, they found that she had been eaten by dogs, just as the prophet Elijah had said would happen.

Answer: Jezebel

Jezebel, Queen to King Ahab.
9. This child was hidden from his grandmother after the death of his father, King Ahaziah, for she planned to destroy all the royal family and assume the crown herself. Who was the boy?

Answer: Joash

Joash was kept alive by being hidden for six years while his wicked grandmother Athaliah reigned. But in the seventh year, Joash was proclaimed king and Athaliah was put to death.
10. This king became very sick and was at the point of death. He prayed earnestly to God for healing and God saw fit to grant him another fifteen years of life. Who was the king?

Answer: Hezekiah

Source: Author ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor nerthus before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Jim Nastick: 3/10
Nov 27 2022 : notsosmart49: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 87: 10/10
Nov 25 2022 : Guest 107: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 172: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 213: 8/10
Nov 24 2022 : gogetem: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 86: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 73: 9/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us