FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Judges
Quiz about Judges

Judges Trivia Quiz


Let's play twenty questions with one of the grimmest books of the Bible.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Judges

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
144,524
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
2483
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Shadman11 (16/20), Guest 154 (13/20), Guest 24 (14/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which of the following most accurately describes a major theme of the Book of Judges? Hint


Question 2 of 20
2. What does the word translated "judges" most nearly mean? Hint


Question 3 of 20
3. How many judges are mentioned in the Book of Judges? Hint


Question 4 of 20
4. Who is traditionally credited with writing the book of Judges? Hint


Question 5 of 20
5. At the beginning of Judges, Caleb offers to give his daughter as a wife to any man who can take the city of Kirjathsepher. Who succeeds in winning Achsah's hand? Hint


Question 6 of 20
6. Judges begins with the continued conquest of Caanan. Do the Jews completely drive out the Canaanites?


Question 7 of 20
7. After the conquest of Canaan, the Jews begin to serve the Lord. When do they switch courses and start to do "evil in the sight of the Lord"? Hint


Question 8 of 20
8. Ehud, judge of Israel, assassinates the king of what nation? Hint


Question 9 of 20
9. Who judged Israel after Ehud? Hint


Question 10 of 20
10. Deborah, a prophetess, judge, and warrior, fought to defeat Jabin the king of Canaan. What was the name of Jabin's captain of the host? Hint


Question 11 of 20
11. After Deborah's judgeship, however, the people again turn from God, and are oppressed by the Midianites. What thresher of wheat does God then raise up to deliver them? Hint


Question 12 of 20
12. The book of Judges is about the days before Israel had a regular king. Yet one man did manage to become a king during this time period. Who? Hint


Question 13 of 20
13. Which judge had 30 sons, 30 cities, and 30 colts? Hint


Question 14 of 20
14. This judge's mother was a prostitute, and so his half-brothers drove him away. However, he returned to deliver his people from the Ammonites. Hint


Question 15 of 20
15. Puritan poet John Milton wrote a spiritualized closet drama about what judge's final days? Hint


Question 16 of 20
16. Which of the following Judges is not listed in the "roll call of faith" in the New Testament Book of Hebrews? Hint


Question 17 of 20
17. What strange man of Ephraim built a shrine in his own home and then paid a Levite to live with him and be his personal priest? Hint


Question 18 of 20
18. What tribe killed the people of Laish, burned the city, set up a graven image, and kept their own priests? Hint


Question 19 of 20
19. While in Gibeah, a certain Levite is threatened with rape by the men of the city, so he offers his would-be assailants his concubine for a night of abuse. When he departs the next morning and finds her dead, what does he do? Hint


Question 20 of 20
20. What is the something sweet in Samson's riddle, "Out of the eater, something to eat; / out of the strong, something sweet"?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Shadman11: 16/20
Jul 15 2024 : Guest 154: 13/20
Jul 12 2024 : Guest 24: 14/20
Jul 12 2024 : Guest 184: 16/20
Jul 01 2024 : Guest 151: 12/20
Jun 28 2024 : Guest 103: 5/20
Jun 25 2024 : Guest 108: 8/20
Jun 21 2024 : Guest 102: 18/20
Jun 15 2024 : Guest 65: 12/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following most accurately describes a major theme of the Book of Judges?

Answer: The dangers of moral relativism

The book details the horrors that can occur when people create their own laws, rather than living by a pre-set moral standard. "In those days," says the Book of Judges twice, "there was no king in Israel, but every man did that which was right in his own eyes" (Judges 17:6, 21:25).
2. What does the word translated "judges" most nearly mean?

Answer: Saviors

The judges were, at a minimum, people who delivered (or saved) Israel from its oppressors. Many of them also served as rulers of the people.
3. How many judges are mentioned in the Book of Judges?

Answer: 12

They were Othniel, Ehud, Shamgar, Deborah, Gideon, Tolah, Jair, Jephthah, Ibzan, Elon, Abdon, and Samson. Some might consider Abimelech to be a 13th judge, but he is not traditionally included in the list of judges and is regarded as a usurper.
4. Who is traditionally credited with writing the book of Judges?

Answer: Samuel

The prophet Samuel traditionally receives this credit, though liberal scholars argue that the book first appeared as a poem, and was later combined with prose accounts in the 8th century B.C.
5. At the beginning of Judges, Caleb offers to give his daughter as a wife to any man who can take the city of Kirjathsepher. Who succeeds in winning Achsah's hand?

Answer: Othniel

Caleb was Othniel's uncle. Upon her marriage, Achsah asks, and receives, of her father a field and springs.
6. Judges begins with the continued conquest of Caanan. Do the Jews completely drive out the Canaanites?

Answer: No

God had commanded the utter destruction of the Caananites, but the Jews instead chose to make them tributaries and to live among them. God's reaction to this disobedience was: "Ye have not obeyed my voice: why have ye done this? Wherefore I also said, I will not drive them out from before you; but they shall be as thorns in your sides, and their gods shall be a snare unto you" (Judges 2:2-3).
7. After the conquest of Canaan, the Jews begin to serve the Lord. When do they switch courses and start to do "evil in the sight of the Lord"?

Answer: Not long after the death of Joshua

"And the people served the LORD all the days of Joshua, and all the days of the elders that outlived Joshua, who had seen all the great works of the LORD, that he did for Israel" (Judges 2:7). However, after the death of Joshua, and after his generation passes away, a new generation that did not see the wonders of the Exodus arises, and the people begin to serve other gods. God leaves them to their own devices and own self-inflicted sufferings, intermittently showing his mercy by raising up judges to deliver them from their oppressors.
8. Ehud, judge of Israel, assassinates the king of what nation?

Answer: Moab

We are told that King Eglon was exceedingly fat, so that the folds of his fat covered the blade of Ehud's knife. We also learn that Ehud was left-handed.
9. Who judged Israel after Ehud?

Answer: Shamgar

All we know of Shamgar is that he killed six hundred Philistines with an ox goad.
10. Deborah, a prophetess, judge, and warrior, fought to defeat Jabin the king of Canaan. What was the name of Jabin's captain of the host?

Answer: Sisera

Barak was Deborah's captain, and Jael was the woman who killed Sisera by driving a tentpeg through his head. Barak refused to battle against Jabin's forces unless Deborah accompanied him. She did, but told him the honor of Sisera's defeat would be delivered into the hands of a woman - Jael.
11. After Deborah's judgeship, however, the people again turn from God, and are oppressed by the Midianites. What thresher of wheat does God then raise up to deliver them?

Answer: Gideon

Before Gideon would deliver Israel, however, he demanded a sign from the Lord: "Behold, I will put a fleece of wool in the floor; and if the dew be on the fleece only, and it be dry upon all the earth beside, then shall I know that thou wilt save Israel by mine hand, as thou hast said" (Judges 6:37). That was not enough, however; he then reversed the sign and asked God to do it again.
12. The book of Judges is about the days before Israel had a regular king. Yet one man did manage to become a king during this time period. Who?

Answer: Abimelech

Abimelech, who slew seventy of his brethren to secure his kingship, reigned for three years. It is Saul, however, who is generally remembered as the first king of Israel. Tola became judge after Abimelech's death.
13. Which judge had 30 sons, 30 cities, and 30 colts?

Answer: Jair

See Judges 10:3-5. Abdon did not have 30 colts, but he had 70 donkeys and 40 sons.
14. This judge's mother was a prostitute, and so his half-brothers drove him away. However, he returned to deliver his people from the Ammonites.

Answer: Jephthah

Jephthah is best known for making a rash vow to the Lord, and consequently having to sacrifice his own daughter. Scholars still debate whether he sacrificed her by killing her, or by dedicating her to perpetual virginity and the service of the Lord.
15. Puritan poet John Milton wrote a spiritualized closet drama about what judge's final days?

Answer: Samson

John Milton, author of "Paradise Lost," also wrote "Samson Agonistes," which contains conversations between Samson, his father, and Delilah, as he is encouraged to despair of God. He repents taking his vow so lightly, and pulls the columns down upon himself.
16. Which of the following Judges is not listed in the "roll call of faith" in the New Testament Book of Hebrews?

Answer: Deborah

The author does, however, mention Barak, Deborah's right hand man. (Hebrews 11:32)
17. What strange man of Ephraim built a shrine in his own home and then paid a Levite to live with him and be his personal priest?

Answer: Micah

Before the Levite, Micah had made his own son a priest. This seems to indicate that the Israelites were haphazardly practicing their religion, without following the laws of Moses.
18. What tribe killed the people of Laish, burned the city, set up a graven image, and kept their own priests?

Answer: Dan

They persuaded Micha's Levite priest to come along with them, leaving Micah quite disheartened.
19. While in Gibeah, a certain Levite is threatened with rape by the men of the city, so he offers his would-be assailants his concubine for a night of abuse. When he departs the next morning and finds her dead, what does he do?

Answer: Cuts her body up into pieces

He sends the dismembered pieces of her body to the various tribes of Israel, to rally them to war against the Benjamites for what they have done to his concubine.
20. What is the something sweet in Samson's riddle, "Out of the eater, something to eat; / out of the strong, something sweet"?

Answer: Honey

Samson, who found a beehive in the carcass of a lion and took the honey, poses this riddle at his wedding feast. His thirty companions get the answer right, having learned it from his wife. Consequently, he must pay them with clothing, which he obtains by striking down and robbing thirty men of Ashkelon.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series From Judges to Ecclesiastes:

My quizzes on Old Testament books from Judges to Ecclesiastes.

  1. Judges Tough
  2. Ruth: A Touching Love Story Average
  3. Delving into Esther Average
  4. Job Average
  5. About the Psalms Tough
  6. Ecclesiastes Tough
  7. Which Happened First? Tough

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us