Quiz about Numbers in Religions
Quiz about Numbers in Religions

Numbers in Religions Trivia Quiz


Have you ever noticed how certain numbers occur in religions? Try this little quiz and see what I mean. Good Luck and as ever enjoy.

A multiple-choice quiz by Fiachra. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religion Mixture
  8. »
  9. Thematic Religious Mixture

Author
Fiachra
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
176,333
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2059
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. According to the Book of Exodus 20:2-17 how many Commandments did God give to Moses? Hint

8
12
10
7

2. How many tribes were in Israel according to the Book of Genesis (Chapter 35)? Hint

12
7
4
10

3. What number connects these things: sacraments in the Catholic Church, Champions of Christendom, deadly sins? Hint

10
12
7
4

4. In the teachings of Islam, one of the pillars is Zakat. Which of these principles describes Zakat? Hint

Giving alms
Reciting prayers
Repeating the creed
Fasting at Ramadan

5. In the Book of Exodus 7-11 how many plagues befell Egypt? Hint

4
5
10
12

6. Who wrote letters to the seven churches of Asia Minor? Hint

John
Luke
Mark
Matthew

7. At Easter time how many stations of the cross are commemorated by Catholics? Hint

12
14
10
4

8. What number connects the Horsemen of the Apocalypse and the Last Things? Hint

14
12
10
4

9. According to Buddhist belief how many steps must be followed in the path to break the cycle of birth and death? Hint

8
12
10
7

10. The five Ks are part of which religion? Hint

Baha'ism
Sikhism
Hinduism
Shintoism


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the Book of Exodus 20:2-17 how many Commandments did God give to Moses?

Answer: 10

In Saint Matthew's Gospel 22: 35-40 Jesus identified the two most important: love God and love thy neighbour. What a tragedy so many have forgotten.
2. How many tribes were in Israel according to the Book of Genesis (Chapter 35)?

Answer: 12

Jacob had twelve sons and the tribes were called after them. The eldest was Reuben and the youngest was Benjamin.
3. What number connects these things: sacraments in the Catholic Church, Champions of Christendom, deadly sins?

Answer: 7

The seven champions of Christendom are Saints Andrew, Anthony, David, Denis, George, James and Patrick.
4. In the teachings of Islam, one of the pillars is Zakat. Which of these principles describes Zakat?

Answer: Giving alms

Giving alms is called Zakat in the Qu'ran 11:51 and is often numbered as the third Pillar of Islam. A basic principle of Islam is that all wealth belongs to God and is held in trust by mankind so a certain portion must be set aside for the poor.
5. In the Book of Exodus 7-11 how many plagues befell Egypt?

Answer: 10

Water turned to blood, frogs, lice/fleas, swarms of flies, cattle died, boils and sores, hail, locusts, darkness and death of the firstborn.
6. Who wrote letters to the seven churches of Asia Minor?

Answer: John

These are found in the Book of Revelation, the last book of the New Testament. John was exiled on the island of Patmos and wrote letters to the churches in Ephesus, Pergamum, Sardis, Laodicea, Smyrna, Thyatira and Philadelphia. (All these cities are in modern Turkey, attaman.com).

Some scholars believe that this was the same John who wrote the Gospel of John, but this is not universally agreed.
7. At Easter time how many stations of the cross are commemorated by Catholics?

Answer: 14

These commemorate the Passion of Jesus, beginning with Him being condemned to death and ending with Him being laid in the tomb.
8. What number connects the Horsemen of the Apocalypse and the Last Things?

Answer: 4

The four Last Things are death, judgment, heaven and hell.
9. According to Buddhist belief how many steps must be followed in the path to break the cycle of birth and death?

Answer: 8

Right views, right thoughts, right speech, right action, right livelihood, right effort, right mindfulness, and right concentration. These are called the Noble Eightfold Path of Righteousness.(Buddhism.com).
10. The five Ks are part of which religion?

Answer: Sikhism

Kesh, Kanga, Kara, Kirpan and Kaccha are the five Ks. These are clothing practices followed by stricter Sikhs called Khalsa Saints.
(Sikhism.com).
Source: Author Fiachra

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 94: 2/10
Oct 28 2022 : Guest 122: 6/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us