FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Purim and Esther
Quiz about Purim and Esther

Purim and Esther Trivia Quiz


Quiz on the Jewish holiday and the book of the Bible (Tanach) that is its basis.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Festivals and Holidays
  8. »
  9. Purim

Author
avromf
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
62,655
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1881
Last 3 plays: Guest 24 (5/10), Tehilla2 (8/10), Guest 104 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. What Jewish King was Mordechai a descendant of? Hint


Question 2 of 10
2. Which spice does Mordechai's name mean? Hint


Question 3 of 10
3. How many times is the meggilah read from on Purim? Hint


Question 4 of 10
4. On what day is the meggilah read in Jerusalem? Hint


Question 5 of 10
5. When there is a leap year, which month is Purim held in, Adar I or Adar II?

Answer: (Two Words: Adar I or Adar II. Those are Roman numerals!)
Question 6 of 10
6. How many sons did Haman have? Hint


Question 7 of 10
7. Did Esther have a son?


Question 8 of 10
8. How many days did Ahaseurus' (Achashvairosh) first party last? Hint


Question 9 of 10
9. Was Ahasuerus of royal blood?


Question 10 of 10
10. During what holiday was Haman hanged? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 25 2024 : Guest 24: 5/10
Mar 25 2024 : Tehilla2: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 104: 1/10
Mar 23 2024 : Guest 172: 4/10
Mar 23 2024 : Guest 108: 6/10
Mar 23 2024 : Guest 47: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What Jewish King was Mordechai a descendant of?

Answer: King Saul

This means that Esther was also a descendant of Saul. So, she really was royalty.
2. Which spice does Mordechai's name mean?

Answer: myrrh

Mordechai is a conjunction of 'Mara Dachya', the Aramaic equivelant of the Hebrew 'Mar Dror' which is usually translated as myrrh.
3. How many times is the meggilah read from on Purim?

Answer: 2

It is read at night and again in the morning.
4. On what day is the meggilah read in Jerusalem?

Answer: 15th Adar

Their is a law that in a walled city (of which the old city of Jerusalem is) the meggilah is read a day later on 'Shushan Purim'.
5. When there is a leap year, which month is Purim held in, Adar I or Adar II?

Answer: Adar II

6. How many sons did Haman have?

Answer: 10

They were all hanged. Some people like to point out that in 1946 Nuremberg, 10 Nazis were also hanged of which one of them went to his death yelling 'PurimFest 1946'.
7. Did Esther have a son?

Answer: Yes

Yes, it was Darius (Daryavesh in Hebrew).
8. How many days did Ahaseurus' (Achashvairosh) first party last?

Answer: 180

The second party lasted for 7 days and was for residents of Shushan, the capital.
9. Was Ahasuerus of royal blood?

Answer: yes

This may seem a bit tricky, as there is some disagreement as to which historical figure corresponds to the Persian king described in the Book of Esther, but whichever one you choose, they were all of royal blood (although at least one was not the legitimate heir when he took over).
10. During what holiday was Haman hanged?

Answer: Passover

Yes. It happened on Pesach. Purim was the day that was chosen by Haman for the day to exterminate the Jews via lots (Purim means lots).
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us