FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Bit of Shavuot
Quiz about A Bit of Shavuot

A Bit of Shavuot Trivia Quiz


Let's learn about the exciting Jewish pilgrimage festival! A Note: The questions regarding observance of the Shavuot holiday pertain to Ashkenazic Jewish communities (those of Eastern European descent).

A multiple-choice quiz by Smurphie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Festivals and Holidays

Author
Smurphie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
233,056
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
831
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: magijoh1 (10/10), Linda_Arizona (8/10), Guest 54 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let's put Shavuot into context: it is the festival that comes after Pesach (Passover). How many days separate the two holidays (if your count begins at the second night's Passover seder)? Hint


Question 2 of 10
2. The seven-week period between Passover and Shavuot, which we count one day at a time, is called the Counting of the ________.

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. Shavuot is one of the three pilgrimage festivals in the Jewish holiday cycle. What are the other two? Hint


Question 4 of 10
4. In the Jewish holiday cycle, it is always important to keep track of what we eat and when we eat it. I mean, we wouldn't want Grandma to serve challah on Pesach or latkes on Rosh Hashanah. True or false: It is customary to eat meat at all meals on Shavuot.


Question 5 of 10
5. What does Shavuot commemorate? Hint


Question 6 of 10
6. It is customary to stay up all night between Erev Shavuot and Shavuot morning and study Torah.


Question 7 of 10
7. It is customary to read this book of the Tanakh (Hebrew Scriptures) on Shavuot. Hint


Question 8 of 10
8. In many liberal Jewish communities (especially within the Reform movement in the United States), this coming of age ceremony also occurs on Shavuot.

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. What is the name of the liturgical poem, written in the middle ages, extolling the greatness of God, that is read on Shavuot? Hint


Question 10 of 10
10. The aesthetic of Shavuot is defined by decorating homes and synagogues with greenery and flowers. True or false: this is because Shavuot is also the birthday of the trees and corresponds with the time of first blooms in Israel.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 06 2024 : magijoh1: 10/10
Mar 05 2024 : Linda_Arizona: 8/10
Feb 27 2024 : Guest 54: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's put Shavuot into context: it is the festival that comes after Pesach (Passover). How many days separate the two holidays (if your count begins at the second night's Passover seder)?

Answer: 49

Shavuot falls exactly seven weeks after Pesach, representing the time marked by the harvest season in Israel.
2. The seven-week period between Passover and Shavuot, which we count one day at a time, is called the Counting of the ________.

Answer: Omer

On the Counting of the Omer (in Hebrew, S'firat haOmer): literally, an "Omer" is a unit of measure. During the Temple period, each day beginning with the second night of Pesach and ending with Shavuot, an omer, or sheaf of barley, would be taken to the Temple as a harvest offering.
3. Shavuot is one of the three pilgrimage festivals in the Jewish holiday cycle. What are the other two?

Answer: Passover and Sukkot

During the Temple period, the fesivals of Passover, Shavuot, and Sukkot marked the three times of year that all Israelites would have to make a pilgrimage to Jerusalem to bring offerings to the Temple.
4. In the Jewish holiday cycle, it is always important to keep track of what we eat and when we eat it. I mean, we wouldn't want Grandma to serve challah on Pesach or latkes on Rosh Hashanah. True or false: It is customary to eat meat at all meals on Shavuot.

Answer: False

One of the reasons I enjoy this holiday so much is that we are supposed to eat Cheesecake, blinses, brie cheese, and all of that yummy dairy!
5. What does Shavuot commemorate?

Answer: Receiving the Ten Commandments on Mt. Sinai

Israel receiving the Ten Commandments is also the Torah portion that is read on Shavuot.
6. It is customary to stay up all night between Erev Shavuot and Shavuot morning and study Torah.

Answer: True

Yes, that's right... pull out your Tanakh and your favorite Gemara, Shavuot is the time of year when you should schedule your big Torah-studying pajama party so that we can be all ready to stand again and remember recieving the Torah and the Ten Commandments at Sinai!
7. It is customary to read this book of the Tanakh (Hebrew Scriptures) on Shavuot.

Answer: Ruth

There are varying reasons given for this custom, although none seems to be definitive.
8. In many liberal Jewish communities (especially within the Reform movement in the United States), this coming of age ceremony also occurs on Shavuot.

Answer: Confirmation

Coming at the end of one's formal Hebrew School education, the Confirmation ceremony celebrates a student's commitment to Judaism, and marks his or her first step into lifelong Jewish learning.
9. What is the name of the liturgical poem, written in the middle ages, extolling the greatness of God, that is read on Shavuot?

Answer: Akdamut

Stylisticly, the first 44 lines of Akadmut are written in double acrostic format, based on the letters of the Hebrew alphabet. This poem has been attributed to Rabbi Meir of Worms.
10. The aesthetic of Shavuot is defined by decorating homes and synagogues with greenery and flowers. True or false: this is because Shavuot is also the birthday of the trees and corresponds with the time of first blooms in Israel.

Answer: False

Actually, that description would be of the holiday of Tu B'Shevat. We decorate or homes and synagogues with flowers and greenery on Shavuot because, according to Midrash (Rabbinic story/legend based on the Torah), Mt. Sinai suddenly blossomed with flowers and blooms in anticipation of the revelation of the Ten Commandments.
Source: Author Smurphie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us