FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Yom Kippur the Day of Atonement
Quiz about Yom Kippur the Day of Atonement

Yom Kippur, the Day of Atonement Quiz


For many Jews, Yom Kippur is the holiest day in the calendar, and one of the most important festivals. However, it's not a celebration as such, but a day spent in reflection and a chance to atone for one's sins.

A multiple-choice quiz by Kankurette. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Festivals and Holidays

Author
Kankurette
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,150
Updated
May 23 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
218
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 217 (4/10), Guest 76 (2/10), ertrum (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. On the night of Yom Kippur - as Jewish festivals start at sundown - we start with the recitation of a text called Kol Nidre. What does 'Kol Nidre' mean? Hint


Question 2 of 10
2. Orthodox Jewish men traditionally wear a white robe called a kittel on top of their usual outfits during the Yom Kippur service. For what other purpose is a kittel traditionally used? Hint


Question 3 of 10
3. Which foods are traditionally eaten on Yom Kippur? Hint


Question 4 of 10
4. The Yom Kippur service is longer than your average synagogue service. Generally speaking, how many parts does it have? Hint


Question 5 of 10
5. What is the Hebrew word for 'repentance'? Hint


Question 6 of 10
6. Which part of the Yom Kippur service contains the Avodah, which commemorates the Temple? Hint


Question 7 of 10
7. Which book of the Prophets, featuring a big fish, is traditionally read as the Haftarah on Yom Kippur? Hint


Question 8 of 10
8. As part of the Vidui, or public and private confession of sins, two prayers containing alphabetical lists of sins are read out.


Question 9 of 10
9. Throughout the service, a prayer meaning 'Our Father, Our King' is recited several times. What is its name in Hebrew? Hint


Question 10 of 10
10. In which month of the Jewish calendar does Yom Kippur fall? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 217: 4/10
Apr 30 2024 : Guest 76: 2/10
Apr 15 2024 : ertrum: 6/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On the night of Yom Kippur - as Jewish festivals start at sundown - we start with the recitation of a text called Kol Nidre. What does 'Kol Nidre' mean?

Answer: All vows

Kol Nidre is in Aramaic, and is not technically a prayer - it's more of a legal declaration that refers to the cancellation of all vows that a person has made, nullifying them between this Yom Kippur and the next. Vows imposed by other people or authorities do not count.

It is traditional to recite it three times; depending on the type of synagogue, it is either sung by the chazan (cantor) or by the synagogue choir.
2. Orthodox Jewish men traditionally wear a white robe called a kittel on top of their usual outfits during the Yom Kippur service. For what other purpose is a kittel traditionally used?

Answer: A shroud

The kittel is a simple white robe with no pockets, symbolising the idea that in death, all are equal and do not take material possessions with them. Its white colour represents purity, and many Jewish bridegrooms also wear one at their wedding. The rabbi wears one during the service, and sometimes the chazan does as well.
3. Which foods are traditionally eaten on Yom Kippur?

Answer: None - it is a fast day

On Yom Kippur, Jews are not allowed to eat, drink, wash, have sex, or wear make-up or leather. The idea is that we become like the angels, who do not need food or water. Apples and honey are traditionally eaten on Rosh Hashana, cheesecake on Shavuot and different kinds of fruit on Tu B'Shvat (the New Year for Trees).
4. The Yom Kippur service is longer than your average synagogue service. Generally speaking, how many parts does it have?

Answer: 5

The five parts are as follows: Ma'Ariv (evening), Shacharit (morning), Mussaf (additional service), Minchah (morning), and Ne'ilah (the closing service).
5. What is the Hebrew word for 'repentance'?

Answer: Teshuvah

To do teshuvah means to repent. 'Tehillah' is prayer, 'tzedakah' means 'charity' or 'justice', and 'teruah' is one of the series of notes played on the shofar on Rosh Hashana.
6. Which part of the Yom Kippur service contains the Avodah, which commemorates the Temple?

Answer: Mussaf

The Avodah service is part of the Mussaf. Some Reform synagogues skip this bit, although mine did not. It is basically a reenactment of the Temple service, minus the animal sacrifice. Some Orthodox services also include a part petitioning for the Temple to be rebuilt.
7. Which book of the Prophets, featuring a big fish, is traditionally read as the Haftarah on Yom Kippur?

Answer: Jonah

G-d orders Jonah to go to Nineveh and prophesy against the city, but instead Jonah boards a ship heading for Tarshish. G-d sends a storm, and the crew draw lots and throw Jonah overboard. He is swallowed by a giant fish and spends three days in its belly. G-d commands it to throw Jonah up, and Jonah goes to Nineveh.

The story is read on Yom Kippur as a testament to G-d's willingness to forgive those who repent.
8. As part of the Vidui, or public and private confession of sins, two prayers containing alphabetical lists of sins are read out.

Answer: True

'Al Chet' ('for the sin') is the long one, and 'Ashamnu' ('we have incurred guilt') is the shorter one. Versions in both the Hebrew and English alphabets exist.
9. Throughout the service, a prayer meaning 'Our Father, Our King' is recited several times. What is its name in Hebrew?

Answer: Avinu Malkeinu

'Avinu Malkeinu' has been covered by several musicians, including Barbra Streisand and Scottish band Mogwai. All the other choices are hymns that can be sung during Yom Kippur services.
10. In which month of the Jewish calendar does Yom Kippur fall?

Answer: Tishrei

The 10th of Tishrei, to be exact. This means that it usually falls in Autumn, in September or October. Unfortunately for Jewish students at my old university of Manchester, it sometimes fell in Freshers' Week!
Source: Author Kankurette

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us