FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sukkot for Dummies
Quiz about Sukkot for Dummies

Sukkot for Dummies Trivia Quiz


Much like those nice yellow books, this quiz is an introduction to the pilgrimage festival of Sukkot.

A multiple-choice quiz by Smurphie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Festivals and Holidays

Author
Smurphie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,128
Updated
Oct 28 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1056
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: gracious1 (6/10), gumman (5/10), doh1 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the literal meaning of the word "Sukkot"? Hint


Question 2 of 10
2. Sukkot is one of the three pilgrimage festivals in the Jewish holiday cycle. What are the other two? Hint


Question 3 of 10
3. The Sukkah, or festival booth must be a non-permanent structure and must consist of what? Hint


Question 4 of 10
4. There are two main symbols of Sukkot. One is the etrog (citron), what is the other? Hint


Question 5 of 10
5. The lulav is made from the branches of three different types of trees bound together. Which trees? Hint


Question 6 of 10
6. In order for the Etrog (citron) to be certified as kosher for use in the ritual of Lulav, what must not fall off? Hint


Question 7 of 10
7. On which day does Sukkot start? Hint


Question 8 of 10
8. For how many days does the festival of Sukkot last in Israel? Hint


Question 9 of 10
9. During Sukkot, one is supposed to welcome "Ushpizin" into his or her Sukkah. What the heck are "Ushpizin"? Hint


Question 10 of 10
10. Although Sukkot is full of symbolism that reminds us that our lives are frail and always at the will of God, Sukkot is, first and foremost a happy holiday. It is also referred to as Zman Simchateinu. What does this mean? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : gracious1: 6/10
Apr 07 2024 : gumman: 5/10
Apr 07 2024 : doh1: 8/10
Apr 07 2024 : Bozo23: 8/10
Apr 07 2024 : fado72: 10/10
Apr 07 2024 : nerzack: 6/10
Apr 07 2024 : GoodwinPD: 10/10
Apr 07 2024 : pattycake26: 7/10
Apr 07 2024 : rossian: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the literal meaning of the word "Sukkot"?

Answer: Booths

Sukkot commemorates the time when the Jews wandered in the desert after the Exodus from Egypt. It also celebrates the harvest time when people built temporary structures in the fields for shelter.
2. Sukkot is one of the three pilgrimage festivals in the Jewish holiday cycle. What are the other two?

Answer: Passover and Shavuot

During the Temple Period, the festivals of Passover, Shavuot, and Sukkot marked the three times each year when Israelites had to make a pilgrimage to Jerusalem to bring an offering to the Temple.
3. The Sukkah, or festival booth must be a non-permanent structure and must consist of what?

Answer: all of these

All of these things together make the Sukkah a metaphor for God being in charge of the world, and we are His creations in it.
4. There are two main symbols of Sukkot. One is the etrog (citron), what is the other?

Answer: Lulav

One of the mitzvot (commandments) performed in the Sukkah is shaking the lulav and etrog.
5. The lulav is made from the branches of three different types of trees bound together. Which trees?

Answer: Palm, Willow, Myrtle

Each branch represents a different attribute that we bring into the Sukkah, based on the shape of their leaves. The term lulav is used to refer to the group of three, as well as to one of the constituents, the palm, which represents the strength of the backbone.

The myrtle (hadas) represents our eyes, and the willow (aravah) represents our mouth. The non-joined symbol, the citron (etrog) represents the heart. In order to fulfill the mitzvot (commandments) surrounding these symbols, one must have the right kavanah (intention).

It is best to enter the Sukkah with all the different parts of your body in tune like the Lulav!
6. In order for the Etrog (citron) to be certified as kosher for use in the ritual of Lulav, what must not fall off?

Answer: Pitom (Stem)

The pitom is the small stem found on the top of the some Etrogim (citrons). If your etrog had one and it breaks off, it is no longer Kosher, and may not be used ritualistically in the Sukkah!
7. On which day does Sukkot start?

Answer: 15th of Tishrei

This date usually corresponds with the middle of October on the Gregorian calendar.
8. For how many days does the festival of Sukkot last in Israel?

Answer: Seven

Additionally, the seventh day of Sukkot is special. It is called Hoshana Raba (literally: Great Supplication), and on that day one is traditionally supposed to shake the lulav and etrog while walking around the sanctuary (or home) seven times, and take five branches of willow (aravah) and, thinking of all past transgressions committed, beat the lulav against the ground until it is completely destroyed. This cathartic release officially marks the end of the period of atonement that began on the first day of the month of Elul.

Outside of Israel, members of the diaspora celebrate an additional day, with two Sabbath-like days at the start instead of one.
9. During Sukkot, one is supposed to welcome "Ushpizin" into his or her Sukkah. What the heck are "Ushpizin"?

Answer: Spiritual guests/ ancestors

Traditionally, there are seven of these historical guests that one is supposed to welcome into the Sukkah. Although these guests are all male, many egalitarian Jewish communities have begun to add female Ushpizin. These are noted in parentheses. The Ushpizin are our three forefathers: Abraham, Isaac, and Jacob (many egalitarian communities will also include the foremothers: Sarah, Rebecca, Leah, and Rachel), Jacob's beloved son: Joseph, the tag-team that led the Israelites out of Egypt and through the wilderness: Moses and Aaron (many egalitarian communities will also include their sister: Miriam) and King David. Aside from the traditional Ushpizin, it is also customary to invite family, friends, neighbors, and all kinds of guests into your Sukkah.
10. Although Sukkot is full of symbolism that reminds us that our lives are frail and always at the will of God, Sukkot is, first and foremost a happy holiday. It is also referred to as Zman Simchateinu. What does this mean?

Answer: Time of our rejoicing

So, now that you know a little bit more about this joyous pilgrimage festival, be happy, be healthy, shake a lulav, and have a wonderful Sukkot!
Source: Author Smurphie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us