FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rosh Hashana and Yom Kippur
Quiz about Rosh Hashana and Yom Kippur

Rosh Hashana and Yom Kippur Trivia Quiz


Quiz on two very important Jewish holidays.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Festivals and Holidays

Author
avromf
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
45,673
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2601
Last 3 plays: Guest 41 (12/15), Guest 68 (6/15), shorthumbz (9/15).
- -
Question 1 of 15
1. Rosh Hashana and Yom Kippur are celebrated in the seventh month of the Hebrew calendar. What is the name of this month?
Hint


Question 2 of 15
2. On what day of the seventh month is the first day of Rosh Hashana? Hint


Question 3 of 15
3. On what day of the seventh month is Yom Kippur? Hint


Question 4 of 15
4. The days of and between Rosh Hashana and Yom Kippur are called the Days of....? Hint


Question 5 of 15
5. The day of fasting that occurs immediately after Rosh Hashana is called? Hint


Question 6 of 15
6. Which one of the following customs is NOT a custom at the Rosh Hashana table? Hint


Question 7 of 15
7. Which animal can a shofar NOT be made of? Hint


Question 8 of 15
8. How many shofar blows are blown on Rosh Hashana if the first day does not fall on Shabbos? Hint


Question 9 of 15
9. What is a tekia? Hint


Question 10 of 15
10. What is a Torah reading that is read on Rosh Hashana? Hint


Question 11 of 15
11. What haftarah is read on Rosh Hashana? Hint


Question 12 of 15
12. What is a kitel? Hint


Question 13 of 15
13. The fast of Yom Kippur occurs from...? Hint


Question 14 of 15
14. The first major prayer of Yom Kippur is called? Hint


Question 15 of 15
15. The final prayer of Yom Kippur is called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 20 2024 : Guest 41: 12/15
Mar 11 2024 : Guest 68: 6/15
Mar 06 2024 : shorthumbz: 9/15
Mar 06 2024 : magijoh1: 15/15
Mar 05 2024 : Linda_Arizona: 10/15
Mar 01 2024 : creekerjess: 6/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rosh Hashana and Yom Kippur are celebrated in the seventh month of the Hebrew calendar. What is the name of this month?

Answer: Tishrai

2. On what day of the seventh month is the first day of Rosh Hashana?

Answer: 1st

Rosh Hashana being the first day of the new year, it would figure that it would be on the first day of the month as well.
3. On what day of the seventh month is Yom Kippur?

Answer: 10th

4. The days of and between Rosh Hashana and Yom Kippur are called the Days of....?

Answer: Repentance

Called the 'Aseres Yemai Teshuvah', or ten days of repentance.
5. The day of fasting that occurs immediately after Rosh Hashana is called?

Answer: Tzom Gedalia

There is a minor fast day observed on the third of Tishrai.
6. Which one of the following customs is NOT a custom at the Rosh Hashana table?

Answer: Dip egg into salt water

The egg into salt water is a Pesach (Passover) custom.
7. Which animal can a shofar NOT be made of?

Answer: Bull (Cow)

The reason a cow cannot be used is because it parallels the Golden Calf, a sin.
8. How many shofar blows are blown on Rosh Hashana if the first day does not fall on Shabbos?

Answer: 100

9. What is a tekia?

Answer: One long shofar blast.

There are three types of shofar blasts. Tekia-Shvarim-truah or One long blast-three intermittent blasts-nine short rapid blasts respectively.
10. What is a Torah reading that is read on Rosh Hashana?

Answer: The story of Abraham (almost) sacrificing his son Isaac

11. What haftarah is read on Rosh Hashana?

Answer: The story of Chana (Hanna)

12. What is a kitel?

Answer: White robe

A kitel is worn by married Jews on Yom Kippur. A kitel is symbolic of angels and purity from sin and is also used as a burial shroud and worn by a groom on his wedding day.
13. The fast of Yom Kippur occurs from...?

Answer: Sunset the evening before to nightfall the next day.

The fast is a 25 hour fast occuring from sunset the night before until dusk the next day. Nightfall is defined as when three stars are visible in the sky. This is aprox. 40-72 minutes after sunset.
14. The first major prayer of Yom Kippur is called?

Answer: Kol Nidrai

Kol Nidrai is a prayer about the absolving of inadvertent vows one may have taken in the past year. It is said three times with great devotion.
15. The final prayer of Yom Kippur is called?

Answer: Neilah

Neilah means 'closing' and is the closing prayer of Yom Kippur before the sun sets.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us