FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Day of Pentecost
Quiz about The Day of Pentecost

The Day of Pentecost Trivia Quiz


Here a few questions about the first Pentecost in the Bible. The story of Pentecost can be found in Acts 2.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. New Testament
  8. »
  9. Acts

Author
pennie1478
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
262,793
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
5106
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 27 (7/10), Guest 27 (3/10), Guest 210 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What Christian holiday does the holiday of Pentecost follow? Hint


Question 2 of 10
2. According to the Book of Acts, how many days after Jesus ascended into Heaven did the disciples celebrate Pentecost? Hint


Question 3 of 10
3. While everyone was gathered together in a room celebrating the feast, what sound was heard all around them, as described in Acts? Hint


Question 4 of 10
4. How does the Bible describe what happened to the disciples when the Holy Spirit entered them? Hint


Question 5 of 10
5. Acts describes which one of Jesus' disciples taking the opportunity to stand up and speak to the crowd of people? Hint


Question 6 of 10
6. When Peter was speaking to the crowd, what does the Book of Acts state he said would happen to the old men in the city? Hint


Question 7 of 10
7. In Acts 2:21, what did Peter say would happen to those that call upon the Lord? Hint


Question 8 of 10
8. Who did Peter describe in Acts 2:25 as sitting at the right hand of God? Hint


Question 9 of 10
9. According to Peter in Acts 2, what did God tell David would happen to his enemies? Hint


Question 10 of 10
10. In what city did this first Pentecostal celebration described in Acts take place? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 27: 7/10
Feb 28 2024 : Guest 27: 3/10
Feb 26 2024 : Guest 210: 10/10
Feb 26 2024 : Guest 104: 9/10
Feb 22 2024 : Guest 174: 7/10
Feb 21 2024 : Guest 38: 5/10
Feb 20 2024 : Guest 200: 10/10
Feb 18 2024 : Guest 172: 6/10
Feb 17 2024 : Krystal_G: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What Christian holiday does the holiday of Pentecost follow?

Answer: Easter

Pentecost comes fifty days after Easter. Because it was time for the celebration of the first fruits to be harvested, a celebration was held. Pentecost is a holiday in Christianity and in Judaism, but in the latter it is often called Shavuot.
2. According to the Book of Acts, how many days after Jesus ascended into Heaven did the disciples celebrate Pentecost?

Answer: Ten

The disciples were accompanied by Jesus' mother Mary and the other members of His family as they traveled to celebrate the Pentecostal feast. The celebration was held early in the morning at Mount Zion where Jesus celebrated his last supper. On that day, one hundred and twenty people were gathered in the room.
3. While everyone was gathered together in a room celebrating the feast, what sound was heard all around them, as described in Acts?

Answer: Rushing wind

In Acts 2:2, while the disciples and Jesus' family were gathered in a room celebrating the Pentecostal feast, they all heard the sound of rushing wind swirling around them. The wind was from Heaven and flames hovered over their heads.
4. How does the Bible describe what happened to the disciples when the Holy Spirit entered them?

Answer: They could speak in different languages

Acts 2:2-13 states that the wind that rushed into the room where they were eating and worshiping was the Holy Spirit. After the Holy Spirit entered the disciples, the twelve men went out to preach the gospel to the people in all the different languages that the people spoke in the city.
5. Acts describes which one of Jesus' disciples taking the opportunity to stand up and speak to the crowd of people?

Answer: Peter

While the disciples preached the gospel in Acts 2:14, some people thought the disciples were drunk. After hearing this, Peter stood up and exclaimed that it was too early to be drunk and began telling the group about Jesus' death on the cross, his resurrection, and his ascension into Heaven.
6. When Peter was speaking to the crowd, what does the Book of Acts state he said would happen to the old men in the city?

Answer: Dream

Peter repeated the words that the prophet Joel had said in Joel 2 when he said that the sons and daughters would prophecy, the men would see visions, and the old men would dream dreams.
7. In Acts 2:21, what did Peter say would happen to those that call upon the Lord?

Answer: They shall be saved

Peter continued his preaching by telling the people that they would be saved if they called upon the Lord. After Peter was done with his speech, there were three thousand people that were saved that day.
8. Who did Peter describe in Acts 2:25 as sitting at the right hand of God?

Answer: Jesus

In Acts 2:25, Peter tells the people that Jesus was sitting at the right hand of God and because of that he was rejoicing instead of worrying. David's words in Acts 2:25 can also be found in Psalm 16:8-11.
9. According to Peter in Acts 2, what did God tell David would happen to his enemies?

Answer: They would become David's footstools

As Peter preached to the people, they questioned what they should do. Peter told them that the Lord spoke to David and said he would sit on the right hand of God. God also promised him that his enemies would one day be a footstool for his feet. The scripture can be found in Acts 2:34-35 and Psalm 110:1.
10. In what city did this first Pentecostal celebration described in Acts take place?

Answer: Jerusalem

Jerusalem is known as the holy city of God. The city goes by several different names, but is referred to as Jerusalem for the first time in the book of Joshua.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us