FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Tower of Babel
Quiz about The Tower of Babel

The Tower of Babel Trivia Quiz


This quiz covers the story of the Tower of Babel in the Hebrew Scriptures, as well as its parallels in the stories of other world religions.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religion Mixture
  8. »
  9. Thematic Religious Mixture

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
165,470
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1842
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (5/10), Guest 131 (0/10), Guest 65 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. The word Babel sounds very like the word "Balal," which has what meaning in Hebrew? Hint


Question 2 of 10
2. Who, in Judeo-Christian tradition, is most often credited with orchestrating the building of the Tower of Babel? Hint


Question 3 of 10
3. The story of the Tower of Babel is extremely difficult to reconcile with modern linguistic theories about the development of human language, because it suggests there was once a common tongue in the "whole earth."


Question 4 of 10
4. We have found documents containing a story similar to the Genesis account of the Tower of Babel, which says, "In those days . . . the people in unison . . . in one tongue [spoke]. ... (Then) Enki, the lord of abundance . . . Changed the speech in their mouths . . . " What culture authored this tale? Hint


Question 5 of 10
5. In what culture's "Enuma Elish" do we find parallels to the story of the building of the Tower of Babel? Hint


Question 6 of 10
6. In what ancient culture's sacred history do we find recorded, "...the speech of the tribes changed; their tongues became different. They could no longer understand each other clearly after arriving at Tulan." Hint


Question 7 of 10
7. According to Genesis, why did men build the Tower of Babel? Hint


Question 8 of 10
8. The Greek historian Abydenus mentioned a mighty tower in Babylon which was destroyed. In which century did he live? Hint


Question 9 of 10
9. In one Jewish midrash, men built the tower because they believed God had no right to keep the heavens to Himself. They also planned to place an idol on the top of the tower. What did they plan for the idol to hold in its hand? Hint


Question 10 of 10
10. Most scholars think the Tower of Babel was most likely what shape? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : Guest 104: 5/10
May 29 2024 : Guest 131: 0/10
Apr 20 2024 : Guest 65: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The word Babel sounds very like the word "Balal," which has what meaning in Hebrew?

Answer: Confused

Babylonians called the city of Babel "Bab-ilu," meaning "Gate of God." In Hebrew, however, "Babel" comes from a verb meaning "to confuse." Some scholars see the story as a criticism of the building of a pagan temple, and of the practice of astrology.
2. Who, in Judeo-Christian tradition, is most often credited with orchestrating the building of the Tower of Babel?

Answer: Nimrod

Genesis 10:9-10 calls Nimrod "a mighty hunter before the Lord" and says that "the beginning of his kingdom was Babel." The Tower of Babel is traditionally thought to have been one of his projects; fitting, since his name means "let us revolt." Some rabbinic sources, however, have Nimrod distancing himself from the building of the tower.
3. The story of the Tower of Babel is extremely difficult to reconcile with modern linguistic theories about the development of human language, because it suggests there was once a common tongue in the "whole earth."

Answer: False

The story states that the "whole earth was of one language, and of one speech" (Genesis 11:1). This concept is actually quite consistent with modern theories held by many linguists, who suggest a "proto-language" out of which the various Indo-European languages evolved. According to a research study published in Nature magazine, the Indo-European languages appeared 8,000-9,500 years ago, when some would place the story of the Tower of Babel. For more information, see http://english.pravda.ru/science/19/94/377/11568_tower.html.
4. We have found documents containing a story similar to the Genesis account of the Tower of Babel, which says, "In those days . . . the people in unison . . . in one tongue [spoke]. ... (Then) Enki, the lord of abundance . . . Changed the speech in their mouths . . . " What culture authored this tale?

Answer: Sumerian

The quoted portion comes from "The Babel of Tongues: A Sumerian Version" by Kramer, S.N., as published in the "Journal of the American Oriental Society." The documents date to over 3,000 years ago.
5. In what culture's "Enuma Elish" do we find parallels to the story of the building of the Tower of Babel?

Answer: Babylonian

The "Enuma Elish" was discovered in the ruins of Nineveh in 1845 by English archaeologist A.H. Layard. In it, the god Marduk commands the building of the tower of Babel (really a ziggurat, or temple). Some have identified the Tower of Babel with Etemenanki, which was part of the temple of Marduk in Babylon, and which Nebuchadnezzar II later said he was commanded by Marduk to rebuild, so that "its top might rival heaven."
6. In what ancient culture's sacred history do we find recorded, "...the speech of the tribes changed; their tongues became different. They could no longer understand each other clearly after arriving at Tulan."

Answer: Mayan

This comes from "Popol Vuh," the Mayan creation story. It was preserved in translation and rediscovered in the 16th century.
7. According to Genesis, why did men build the Tower of Babel?

Answer: All of these

Genesis 11:4: (1) To reach heaven-- "And they said, Go to, let us build a city and a tower, whose top may reach unto heaven." (2) To seek a reputation--"and let us make us a name." (3) To avoid dispersing--"lest we be scattered abroad upon the face of the whole earth." Ironically, it was because they built the tower that they ended up scattered.

Some see this desire to stick together as a refusal to fulfill God's command to spread out and fill the earth.
8. The Greek historian Abydenus mentioned a mighty tower in Babylon which was destroyed. In which century did he live?

Answer: 4th BC

Abydenus's work on this subject has not survived, but a quote on the subject comes down to us through Eusebius.
9. In one Jewish midrash, men built the tower because they believed God had no right to keep the heavens to Himself. They also planned to place an idol on the top of the tower. What did they plan for the idol to hold in its hand?

Answer: A sword

The sword was to be symbolic of their intention to war with God.
10. Most scholars think the Tower of Babel was most likely what shape?

Answer: Squared

The ziggurats of Mesopotamia were squared in shape, and many scholars think the Tower of Babel was most likely a ziggurat of this sort. In art, the tower is usually depicted as rounded, however.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Comparative Religion:

Quizzes that look at and/or compare multiple world religions.

  1. How Many Gods? Average
  2. World Prayer Beads Average
  3. The Tower of Babel Difficult
  4. Evil and Suffering Tough
  5. Titles for Religious Leaders Easier
  6. Islam's Jesus Tough
  7. New Atheism Tough
  8. Gnosticism Tough
  9. Religious Demographics Average
  10. The Way Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us