FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about World Prayer Beads
Quiz about World Prayer Beads

World Prayer Beads Trivia Quiz


This quiz looks at the use of rosaries or prayer beads as an aid to prayer in a wide variety of world religions.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religion Mixture
  8. »
  9. Religious Practices

Author
skylarb
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,232
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
443
Last 3 plays: Guest 94 (9/10), qweenofmean (3/10), gracious1 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these religions do not use prayer beads? Hint


Question 2 of 10
2. Which religion calls its prayer beads a mala? Hint


Question 3 of 10
3. Which religion uses prayer beads to recite the 99 names of God? Hint


Question 4 of 10
4. How are the beads in a Catholic rosary divided? Hint


Question 5 of 10
5. Which religion uses a juzu? Hint


Question 6 of 10
6. When were Anglican prayer beads invented? Hint


Question 7 of 10
7. From what language does the term "rosary" derive? Hint


Question 8 of 10
8. Which religion/denomination uses its prayer beads in the veneration of Mary? Hint


Question 9 of 10
9. Which religion uses a loop made of complex knots as an aid to prayer? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these Christian denominations uses prayer beads? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 94: 9/10
Jul 07 2024 : qweenofmean: 3/10
Jun 30 2024 : gracious1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these religions do not use prayer beads?

Answer: Mormonism

Mormons do not use prayer beads because they associate prayer beads with rote prayers, which they do not feel reflect deep engagement with God.
2. Which religion calls its prayer beads a mala?

Answer: Hinduism

Both Hindus and Buddhists use a set of beads called a mala as an aid to prayer. The mala usually consists of 108 beads. They are primarily used to count mantras, but can also be used when repeating the names of a deity.
3. Which religion uses prayer beads to recite the 99 names of God?

Answer: Islam

The Muslim prayer beads, or masbaha, is used as an aid to memorizing verses from the Qu'ran and in reciting the 99 names of God. Most consist of a loop of 99 beads divided into three sections of 33 beads.
4. How are the beads in a Catholic rosary divided?

Answer: Into decades

Catholic rosaries are divided into groups of ten beads, or decades. Anglican rosaries, on the other hand, are divided into weeks, or groups of seven beads.
5. Which religion uses a juzu?

Answer: Japanese Buddhism

Juzu means "counting beads." Another name for this Buddhist prayer beads is neju, or "thought beads." The Chinese call their prayer beads shu zhu or nian zhu and the Theravada Buddhists term them seik badi.
6. When were Anglican prayer beads invented?

Answer: In the late 20th century

Anglican prayer beads were created in the mid 1980s as an aid to prayer and differ from the Catholic rosary in numerous ways, including that there are 33 beads instead of 59 and prayers are not made through the intercession of the Virgin Mary. The Anglican rosary is primarily used as a tactile aid to prayer and need not represent a rigid set of particular prayers.
7. From what language does the term "rosary" derive?

Answer: Latin

The term "rosary" comes from the Latin word "rosarium," which means "rose garden."
8. Which religion/denomination uses its prayer beads in the veneration of Mary?

Answer: Catholicism

The veneration of Mary has been encouraged by numerous Catholic popes, and the rosary is used as a tool in this practice. The practice of the rosary has been called by Romano Guardini, a Catholic theologian, "participation in the life of Mary, whose focus was Christ."
9. Which religion uses a loop made of complex knots as an aid to prayer?

Answer: Eastern Orthodoxy

The Eastern Orthodox, as well as Eastern Catholics, use a "prayer rope" that is usually made of silk or wool. It is typically used to count the number of times the "Jesus Prayer" is said, a short prayer that runs: "Lord Jesus Christ, Son of God, have mercy on me, a sinner."
10. Which of these Christian denominations uses prayer beads?

Answer: Lutheran

While Mormons, Baptists, and Presbyterians discourage the use of rosaries, the Lutheran church encourages its members to pray the rosary and uses a similar format as Roman Catholics. In lieu of the Catholic Hail Mary, Lutherans use either Martin Luther's evangelical praise of the mother of God or the pre-Trent Hail Mary, which is part of the Magnificat.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Comparative Religion:

Quizzes that look at and/or compare multiple world religions.

  1. How Many Gods? Average
  2. World Prayer Beads Average
  3. The Tower of Babel Difficult
  4. Evil and Suffering Tough
  5. Titles for Religious Leaders Easier
  6. Islam's Jesus Tough
  7. New Atheism Tough
  8. Gnosticism Tough
  9. Religious Demographics Average
  10. The Way Average

7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us