FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Witchcraft Info
Quiz about Witchcraft Info

Witchcraft Info Trivia Quiz


Questions on Witchcraft for those in the know, and those who would like to know. ***Be sure to read all questions carefully before answering.***

A multiple-choice quiz by shadowhippie. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Paganism
  8. »
  9. Wicca and Witchcraft

Author
shadowhippie
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,343
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
7322
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (4/10), Guest 166 (6/10), Guest 207 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. If you go back to its Latin etymology, what is the original meaning of the word 'pagan'? Hint


Question 2 of 10
2. What does a pentagram, or five-pointed star, represent in wicca? Hint


Question 3 of 10
3. Many in the Wiccan community do not like to use the word "warlock." This is based on the theory that the word had what original meaning? Hint


Question 4 of 10
4. What is a 'Wiccaning'? Hint


Question 5 of 10
5. Witch Hunts occurred starting in the 1200s in many countries; Scotland, England, Germany, France, Switzerland, Italy, and Croatia, to name a few. Witch hunts still occur to this day in many places. From the year 1200 until now, approximately how many people total are estimated to have been killed worldwide? Hint


Question 6 of 10
6. What popular witchy author often gets arrested for his or her political beliefs? Hint


Question 7 of 10
7. The movie "The Craft" and the TV shows "Charmed", "Sabrina" and "Bewitched" all represent Witchcraft accurately.


Question 8 of 10
8. Which famous actor/actress is a goddess worshipper? Hint


Question 9 of 10
9. *Please read this one carefully*. Wicca was recognized by the US Supreme Court as a religion before the end of the 20th century.


Question 10 of 10
10. Who said, "I don't think witchcraft is a religion"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : Guest 73: 4/10
Mar 16 2024 : Guest 166: 6/10
Mar 04 2024 : Guest 207: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you go back to its Latin etymology, what is the original meaning of the word 'pagan'?

Answer: country dweller

The word 'pagan' comes from the Latin root 'paganus'. When the Catholic church began spreading throughout the land, they found that most of their congregation came from the cities. Those who lived out in the country were happy with their 'old ways' and the gods they had, and weren't too eager to join the new church. Since more attendees means more tithes, this did not make the Catholic church happy. So, saying someone was 'pagan' came to mean someone who didn't attend their church services, and eventually came to mean someone who worshipped the old gods and respected the earth.

The churches used the word pagan as a derogatory word for many years, so much so that many people came to believe that being a pagan was a bad thing, even evil. Today, many people are reclaiming the word pagan, and use it to define themselves as someone who follows a polytheistic belief structure.
2. What does a pentagram, or five-pointed star, represent in wicca?

Answer: the elements

The pentagram represents the elements Earth, Air, Fire, Water, and Spirit. Interesting sidenote: hundreds of years ago the Christian churches, in their attempt to draw in more pagans, used the pentagram to represent the wounds of Christ. There are some old churches in Europe that have preserved their original stained-glass windows, which depict many beautiful and colorful pentagrams.
3. Many in the Wiccan community do not like to use the word "warlock." This is based on the theory that the word had what original meaning?

Answer: oath breaker

While we cannot be sure in this day and age, it seems that warlock may be derived from and Anglo-Saxon word for someone who breaks an oath. The TV show 'Bewitched' brought it into popular use for male witches. Considering its etymology, many witches consider the word insulting and never use it.
4. What is a 'Wiccaning'?

Answer: blessing of a baby

Similar to a Christening or Baptism. Friends and relatives gather, gifts may be brought. God/dess parents are named, the baby is blessed and named.
5. Witch Hunts occurred starting in the 1200s in many countries; Scotland, England, Germany, France, Switzerland, Italy, and Croatia, to name a few. Witch hunts still occur to this day in many places. From the year 1200 until now, approximately how many people total are estimated to have been killed worldwide?

Answer: about 275,000

At least 267,517 - some estimates say several million - women, men, and children were killed during what is called 'The Burning Times'. 'The Burning Times' is generally known as the period in time between 1400 and 1700 CE. The vast majority of these deaths occured between 1550-1650.

7,300+ of the 274,817 is from 1700 CE through January 2002 CE.

This number represents the number of *documented* killings. Accurate numbers are impossible, due to shoddy recordkeeping. Many places did not keep any records whatsoever. Records that were kept sometimes read 'several women killed' or 'a large number'. The most popular methods of execution were: burning at the stake, hanging, crushing with heavy stones, drowning, torture, starvation.

While men and children were included in this rampage, the targets were mainly women (about 75% of the total deaths were women). In some villages, no women were left alive after the court had held their trials. Out of all the lives slaughtered, it is highly doubtful that ANY of them were witches - by the definition we use now, or then.

Information obtained in part from:
http://www.illusions.com/burning/index2.htm
http://www.religioustolerance.org/wic_burn.htm
6. What popular witchy author often gets arrested for his or her political beliefs?

Answer: Starhawk

Starhawk has been arrested for protesting Nuclear Power Plants, the World Trade Organization, and more. She writes of some of these situations in her book "Dreaming the Dark: Magic, Sex, and Politics".
7. The movie "The Craft" and the TV shows "Charmed", "Sabrina" and "Bewitched" all represent Witchcraft accurately.

Answer: false

This is HOLLYWOOD people. There's not much of real witchcraft in ANY of those productions mentioned.
8. Which famous actor/actress is a goddess worshipper?

Answer: all of them

All of these celebrities have made public comments about the goddess being in their life. Cybill Shepherd did so when she gave her acceptance speech for winning a Golden Globe. What a way to come out of the broom closet!
9. *Please read this one carefully*. Wicca was recognized by the US Supreme Court as a religion before the end of the 20th century.

Answer: false

The Supreme Court had NOT recognized Wicca as a religion as of 2005.

The Civil rights Act of 1964 states "To be a bona fide religious belief entitled to protection under either the First Amendment or Title VII, a belief must be sincerely held, and within the believer's own scheme of things religious." (USCA Const. Amend 1: Civil Rights Act 1964 701 et seq., 717 as amended 42 USCA 2000-16

There are several landmark court cases that further the rights of Wiccans. They are: Dettmer Vs. Landon (617 F Suup 592 [E. Dst. Va.], United States v. Phillips (42 M.J. 346) in 1995)(military court), Lamb's chapel v. Center Moriches Union Free School District, Church of Lukumi Babalu Aye, Inc and Ernesto Pichardo v. City of Hialeah (508 U.S. 520), Wallace VS Jaffree, Georgia: Roberts v. Ravenwood Church of Wicca (249 Ga. 348), and the Religious Freedom Amendment (RFA or S.J. 48 IS).

Information on Wicca was added to Army handbooks for chaplains in 1980. On March 15, 2001, the list of religious preferences in the U.S. Air Force Personnel Data System (MilMod) was augmented to include: Dianic Wicca, Druidism, Gardnerian Wicca, Pagan, Seax Wicca, Shamanism, and Wicca. Wiccan groups have also been granted tax exempt status by the US and Canadian governments. We've come a long way. More info available at: http://www.religioustolerance.org/wic_rel.htm

Please do NOT submit a "correction" notice on this question, backing it up with trials, court cases etc. that DO NOT RELATE TO THE QUESTION. The question specifically asks if Wicca was legally recognized by the U.S. Supreme Court in the 20th century; the Supreme Court had not recognized it as of 07/02/05.
10. Who said, "I don't think witchcraft is a religion"?

Answer: George W. Bush

On June 24, 1999, on ABC's "Good Morning America", George W. Bush (President of the U.S. from 2001-2009) stated, "I don't think witchcraft is a religion and I wish the military would take another look at this and decide against it". This comment was made while discussing the constitutional rights of Wiccans in the military.
Source: Author shadowhippie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us