FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Antidotes
Quiz about Antidotes

Antidotes! Trivia Quiz


Overdose? Poison? What to do? Take the antidote and learn about these reversal agents and other useful drugs.

A multiple-choice quiz by celicadriver. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Prescription Drugs

Author
celicadriver
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,977
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
624
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. A patient arrives in the emergency department with respiratory depression. Treatment providers suspect a narcotic overdose. What reversal agent will they give to try to bring this individual back from "death's door"? Hint


Question 2 of 10
2. A must-have drug in the hospital pharmacy is protamine sulfate. It reverses the action of a particular "blood thinner" that prevents clotting. What anticoagulant is this? (Hints: it is never taken orally, and it may be derived from porcine intestines.) Hint


Question 3 of 10
3. Anesthesiologists may choose either edrophonium or neostigmine to reverse the effects of non-depolarizing neuromuscular blockers. Using the process of elimination, choose the only depolarizing neuromuscular blocker from the following drugs. Hint


Question 4 of 10
4. Cyanocobalamin is better known as vitamin B-12, but its chemical relative, hydroxocobalamin, is an antidote for which of the following poisons? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these agents may be given to some poisoning victims in an effort to absorb the toxic substance? Hint


Question 6 of 10
6. Patients who have been exposed to lead or other heavy metals may receive a drug called succimer. The process of using an agent that binds to heavy metals to extract them from the body is called what? Hint


Question 7 of 10
7. Hospital labor and delivery units may stock bags of magnesium sulfate solution for intravenous administration. Too much magnesium in a patient's system, however, can be serious. Accordingly, vials of calcium gluconate may also be present, to give in case of hypermagnesemia. But what condition in mothers-to-be calls for treatment with magnesium sulfate in the first place? Hint


Question 8 of 10
8. Glucagon has some useful applications in gastrointestinal diagnostic procedures, but it can also be used to treat an overdose of what other medicine? (Hint: Think about the word "glucagon" and the answer may become apparent.) Hint


Question 9 of 10
9. Fomepizole is a specialized drug administered in cases of accidental ingestion of a certain harmful substance. What sticky-sweet, brightly colored liquid may attract children or pets, with tragic results? Hint


Question 10 of 10
10. The drug acetylcysteine's inhalant form goes by the brand name Mucomyst, while its injectable form's brand name is Acetadote. What drug does Acetadote treat overdoses of? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A patient arrives in the emergency department with respiratory depression. Treatment providers suspect a narcotic overdose. What reversal agent will they give to try to bring this individual back from "death's door"?

Answer: Naloxone (Narcan)

A patient with known or suspected narcotic overdose will receive intravenous naloxone at frequent intervals (every 2-3 minutes) until his respiratory rate is in a satisfactory range. Only small doses are given, since too much Narcan at once can result in immediate and extremely unpleasant withdrawal symptoms.
2. A must-have drug in the hospital pharmacy is protamine sulfate. It reverses the action of a particular "blood thinner" that prevents clotting. What anticoagulant is this? (Hints: it is never taken orally, and it may be derived from porcine intestines.)

Answer: Heparin sodium

Vitamin K reverses the anticoagulant action of warfarin, but protamine sulfate is for heparin toxicity. If you're curious, do a little web research on protamine's origins and how it's made. The source might just surprise you.
3. Anesthesiologists may choose either edrophonium or neostigmine to reverse the effects of non-depolarizing neuromuscular blockers. Using the process of elimination, choose the only depolarizing neuromuscular blocker from the following drugs.

Answer: Succinylcholine

Since succinylcholine has such a short duration of action, the simplest way to reverse it is to support the patient with mechanical ventilation until the drug wears off.
4. Cyanocobalamin is better known as vitamin B-12, but its chemical relative, hydroxocobalamin, is an antidote for which of the following poisons?

Answer: Cyanide

Hydroxocobalamin is sold under the trade name Cyanokit, and may also be used in certain cases of smoke inhalation.
5. Which of these agents may be given to some poisoning victims in an effort to absorb the toxic substance?

Answer: Activated charcoal

You may have seen the labels on various chemical products warning the consumer not to induce vomiting in cases of ingestion. Syrup of ipecac has all but disappeared from the antidote scene for this reason - vomiting out a toxic or corrosive substance can severely damage the gastrointestinal tract. Often, a better course of action is to absorb or dilute the harmful substances in the victim's body.

By the way, some household filtration devices use activated charcoal to absorb impurities in drinking water.
6. Patients who have been exposed to lead or other heavy metals may receive a drug called succimer. The process of using an agent that binds to heavy metals to extract them from the body is called what?

Answer: Chelation

Chelation therapy may also be used in cases of arsenic, mercury, or antimony poisoning.
7. Hospital labor and delivery units may stock bags of magnesium sulfate solution for intravenous administration. Too much magnesium in a patient's system, however, can be serious. Accordingly, vials of calcium gluconate may also be present, to give in case of hypermagnesemia. But what condition in mothers-to-be calls for treatment with magnesium sulfate in the first place?

Answer: Eclampsia

Convulsions and coma are dangerous symptoms of eclampsia, which "must be treated immediately," according to "The Bantam Medical Dictionary." The same reference states that preeclampsia is synonymous with pregnancy-induced hypertension, which explains the conspicuous presence of the blood pressure-reducing agents labetalol and nifedipine on my hospital's labor and delivery unit.
8. Glucagon has some useful applications in gastrointestinal diagnostic procedures, but it can also be used to treat an overdose of what other medicine? (Hint: Think about the word "glucagon" and the answer may become apparent.)

Answer: Insulin

Dextrose 50% injection is another possible treatment for patients with dangerously low blood sugar levels - it's much less expensive than glucagon, but not necessarily the ideal choice in all situations.

Large amounts of glucagon may also be used to treat beta blocker overdose, an extremely serious medical emergency. Since glucagon is only supplied in 1 mg vials of dry powder, many, many vials must be reconstituted and added to saline solution. On several occasions I have been sent to various far-flung units of my hospital to raid glucagon stocks for this purpose.
9. Fomepizole is a specialized drug administered in cases of accidental ingestion of a certain harmful substance. What sticky-sweet, brightly colored liquid may attract children or pets, with tragic results?

Answer: Antifreeze

Automotive antifreeze is made with ethylene glycol, a chemical that breaks down into various toxins inside the body, causing severe symptoms including intoxication, vomiting, and eventually, kidney failure. While fomepizole prevents the antifreeze from breaking down into toxic metabolites, other forms of treatment may also be required to help the victim fully recover.
10. The drug acetylcysteine's inhalant form goes by the brand name Mucomyst, while its injectable form's brand name is Acetadote. What drug does Acetadote treat overdoses of?

Answer: Acetaminophen (paracetamol, Tylenol)

Acetaminophen (abbreviated APAP) is a useful drug for treating pain and fever, but at the same time, it can be very dangerous - severe liver damage can occur at high levels. The rule of thumb (although this may differ for specific patients) is that intake should not exceed 4 grams in a given 24-hour period. As APAP frequently appears in combination with narcotic pain medications (e.g., oxycodone + APAP = Percocet; hydrocodone + APAP = Vicodin or Lortab), addicts seeking ever higher highs often overdose on APAP with disastrous results.

The possibility of APAP toxicity was (and still is) a concern at my hospital, prompting authorities several years ago to begin stocking only narcotic combinations containing 325 mg of APAP rather than the typical 500 mg.
Source: Author celicadriver

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us