FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Apple and the Mac OS
Quiz about Apple and the Mac OS

Apple and the Mac OS Trivia Quiz


Yet another quiz about Apple, the Mac, and the MacOS. This one has many varied questions.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Macintosh

Author
avromf
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
47,452
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1752
- -
Question 1 of 15
1. What was the original cost of the Apple I (in US $)? Hint


Question 2 of 15
2. A former CEO of Apple used to work for a corporation related to food. What was that company? Hint


Question 3 of 15
3. What goes 'moof'? Hint


Question 4 of 15
4. What special mode is there in ResEdit? Hint


Question 5 of 15
5. What year was the first Power Macintosh introduced? Hint


Question 6 of 15
6. When coming out with the Power Macintosh Apple was switching from what CPU series to what CPU series? Hint


Question 7 of 15
7. What programming language was originally used for the Macintosh Toolbox APIs (routines)? Hint


Question 8 of 15
8. Which of these languages are the MacOS X APIs available in? Hint


Question 9 of 15
9. What is the graphical interface of MacOs X called? Hint


Question 10 of 15
10. What CPU did the original iMac use? Hint


Question 11 of 15
11. How many colours was the original iMac available in? Hint


Question 12 of 15
12. What does ADB stand for? Hint


Question 13 of 15
13. How many pins does a Mac serial port normally have (i.e. the ones that used to be used to connect printers and modems)? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following is NOT an Apple product that starts with an 'i'? Hint


Question 15 of 15
15. What version of the MacOS was Sherlock first introduced? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 49: 7/15
Apr 21 2024 : skatersarehott: 4/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the original cost of the Apple I (in US $)?

Answer: $666.66

Only 220 copies of the Apple I were made until they came out with the popular Apple II. Now, they are collectors items worth much more than {$666.66.}
2. A former CEO of Apple used to work for a corporation related to food. What was that company?

Answer: PepsiCo

It was John Sculley. Apple also came out with a Mac Classic. Their answer to Coke Classic? You decide.
3. What goes 'moof'?

Answer: A dogcow

The dogcow is a 'cow-spotted' dog that inhabits Apple's LaserWriter printer driver. It makes a 'moof' sound.
4. What special mode is there in ResEdit?

Answer: Pig mode

If you hold down the Command(Apple)-Option-Shift keys and select About ResEdit from the Apple menu you get into pig mode. What does it do? Well, nothing.
5. What year was the first Power Macintosh introduced?

Answer: 1994

6. When coming out with the Power Macintosh Apple was switching from what CPU series to what CPU series?

Answer: 6800x0 series to PowerPC series

The newer PowerPC had a RISC based achitecture and was able to emulate the older Motorola 6800x0 chips.
7. What programming language was originally used for the Macintosh Toolbox APIs (routines)?

Answer: Pascal

Yup, it was Pascal with some OO extensions.
8. Which of these languages are the MacOS X APIs available in?

Answer: Java and Objective C

C- Sharp! Heaven forbid! That's a Microsoft language.
9. What is the graphical interface of MacOs X called?

Answer: Aqua

10. What CPU did the original iMac use?

Answer: 233 MHz G3

11. How many colours was the original iMac available in?

Answer: 1

Originally, only Bondi Blue. Only later did Apple come out with six new fruit coloured iMacs.
12. What does ADB stand for?

Answer: Apple Desktop Bus

It is what Apple used to connect keyboards, mice, and graphic tablets to the Mac since the Mac SE days until they replaced it and the serial ports with USB.
13. How many pins does a Mac serial port normally have (i.e. the ones that used to be used to connect printers and modems)?

Answer: 8

Standard PCs had either 9 or 25 pin serial ports that were D shaped (called DSUB). Mac serial ports were round and had 8 pins.
14. Which of the following is NOT an Apple product that starts with an 'i'?

Answer: iCDPlayer

15. What version of the MacOS was Sherlock first introduced?

Answer: 8.5

Before 8.5, there was just a regular Find File utility.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us