FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mac Attack A Brief History of Apple Computers
Quiz about Mac Attack A Brief History of Apple Computers

Mac Attack! A Brief History of Apple Computers Quiz


Apple's Macintosh computer has long held a place in the hearts of enthusiasts as well as respect from PC users everywhere. Can you ace this quiz regarding its evolution and history?

A multiple-choice quiz by unbelievable1 . Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Macintosh

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,314
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1191
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: turtle52 (6/10), Guest 82 (5/10), ankitankurddit (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Apple company was founded on April 1, 1976 by Steve Jobs, Ronald Wayne and... Hint


Question 2 of 10
2. Which Macintosh was the first to have color capabilities? Hint


Question 3 of 10
3. Apple's Lisa was the first commercial computer to have a graphical user interface (GUI) and a mouse. What did Apple claim the acronym Lisa stood for? Hint


Question 4 of 10
4. The Macintosh 128k came with two applications designed to show off its GUI. MacWrite and... Hint


Question 5 of 10
5. Which Apple computer is regarded as the first affordable computer to include a Graphical User Interface? Hint


Question 6 of 10
6. Apple famously sued both Microsoft and Hewlett-Packard in 1988. Why? Hint


Question 7 of 10
7. The launch of Microsoft Windows 3.0 in 1990 forced Apple to do what that year? Hint


Question 8 of 10
8. In 1994, Apple ceased using a range of Motorola CPUs in their machines in favour of the PowerPC architecture developed by the AIM alliance. Which company or companies were involved in the AIM alliance? Hint


Question 9 of 10
9. In 1998, a year after Steve Jobs returned to the company, Apple introduced an all-in-one Macintosh featuring a translucent plastic case. What was it called? Hint


Question 10 of 10
10. Apple discontinued the use of PowerPC microprocessors in favour of x86 processors manufactured by Intel in 2006.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : turtle52: 6/10
May 27 2024 : Guest 82: 5/10
May 02 2024 : ankitankurddit: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Apple company was founded on April 1, 1976 by Steve Jobs, Ronald Wayne and...

Answer: Steve Wozniak

Apple was founded on April 1, 1976 by Steve Jobs, Steve Wozniak, and Ronald Wayne. The company was originally founded to sell the Apple I personal computer, machines hand built by Steve Wozniak in the living room of the Jobs household. 200 of these machines were eventually built.
2. Which Macintosh was the first to have color capabilities?

Answer: Macintosh II

The Mac II was the first Mac with color capabilities--a graphics card could be installed capable of handling up to 16.7 million colors! It originally sold for $3,898 for the basic system, and at $5,498 for 1 MB of RAM, one 800K floppy disk drive and one 40 MB internal SCSI hard disk drive.
3. Apple's Lisa was the first commercial computer to have a graphical user interface (GUI) and a mouse. What did Apple claim the acronym Lisa stood for?

Answer: Local Integrated System Architecture

The Apple Lisa was a computer project which started in 1978 and eventually built in the early 1980s. The Lisa project was the first commercial PC with a graphical user interface (GUI) targeted specifically at business consumers. Although not directly linked with the Macintosh project, the Lisa was a more advanced system than the first Macintosh.
4. The Macintosh 128k came with two applications designed to show off its GUI. MacWrite and...

Answer: MacPaint

The Macintosh 128k was the original Apple computer. It was first introduced in January 1984 at the price of US$2495, and included a keyboard and mouse. The Macintosh 128k was packaged in a beige case which included a built-in 9in - yes 9 inch - monitor.
5. Which Apple computer is regarded as the first affordable computer to include a Graphical User Interface?

Answer: Macintosh

Released with much fanfare in January of 1984, the Macintosh was the first affordable computer to include a Graphical User Interface. It was built around the new Motorola 68000 chip, which was significantly faster than previous processors, running at 8 MHz. The Mac came in a small beige case with a black and white monitor built in.
6. Apple famously sued both Microsoft and Hewlett-Packard in 1988. Why?

Answer: Claims they infringed Apple's copyrighted GUI

In 1988 Apple sued Microsoft and Hewlett Packard on the grounds that they infringed Apple's copyrighted graphical user interface. Apple stressed the specific infringements related to the use of rectangular, overlapping, and resizable windows. After a four year trial, including multiple appeals, Apple eventually lost the case. Many in the software industry at the time accused Apple of blatantly trying to monopolise the GUI market.
7. The launch of Microsoft Windows 3.0 in 1990 forced Apple to do what that year?

Answer: Launch three new computers at low price points -- the Macintosh Classic, the Macintosh LC and the Macintosh IIsi

Microsoft Windows 3.0 was released in May 1990 and became popular as it was more user-friendly and cheaper than the Macintosh platform. Apple responded by releasing a range of much cheaper Macs in October 1990 - the Macintosh Classic, Macintosh LC (US$1800) and the Macintosh IIsi (US$2500). All three machines sold well, but Apple's profit margin was considerably lower due to the price cuts.
8. In 1994, Apple ceased using a range of Motorola CPUs in their machines in favour of the PowerPC architecture developed by the AIM alliance. Which company or companies were involved in the AIM alliance?

Answer: All of these

In 1994, Apple stopped using a range of Motorola CPUs in their computers. Instead, they began using PowerPC architecture developed by the AIM alliance. The AIM alliance was formed in 1991 between Apple, IBM and Motorola. The goal of the alliance was to create a new computing standard based on the PowerPC architecture. Despite the success of increased sales, Microsoft and Intel had more market share thanks to the launch of Windows 95 and Pentium processors.
9. In 1998, a year after Steve Jobs returned to the company, Apple introduced an all-in-one Macintosh featuring a translucent plastic case. What was it called?

Answer: iMac

In 1998 Apple introduced an all-in-one Macintosh called the iMac. The iMac's translucent plastic case was considered a design success and while it originally came in a blue colour, Apple later offered multiple colour choices. Apple sold 800,000 units of the iMac in just 139 days.
10. Apple discontinued the use of PowerPC microprocessors in favour of x86 processors manufactured by Intel in 2006.

Answer: Yes

Apple stopped using PowerPC microprocessors in 2006. All new Macs now use x86 processors manufactured by Intel. Intel-based Macs can run pre-existing PowerPC-based software using a virtual machine called Rosetta. In late 2006, Apple announced the availability of their Boot Camp software which allows owners of Intel-based Macs to install Windows XP and now Windows Vista on their machines. Boot Camp is now a standard feature on all Macs.
Source: Author unbelievable1 

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us