FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mac OS X
Quiz about Mac OS X

Mac OS X Trivia Quiz


This is a quiz about Apple's OS X operating system. Enjoy!

A multiple-choice quiz by stefan_11_17. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Macintosh

Author
stefan_11_17
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
101,601
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1861
- -
Question 1 of 10
1. The ______ is an important part of the desktop. It contains application icons, minimized documents, and the Trash Can.

Answer: (One Word)
Question 2 of 10
2. What is the key shortcut for creating a new folder? Hint


Question 3 of 10
3. Holding the ______ key and then clicking with the mouse brings up a menu. Hint


Question 4 of 10
4. Every program has its own menu between the Apple menu and the File menu, when it is active.


Question 5 of 10
5. OS X computers came with a program on them allowing you to run OS 9 applications. What is its name?

Answer: (One word)
Question 6 of 10
6. An item's icon cannot be changed.


Question 7 of 10
7. Which of the following six are the six choices on the Basic section of Starting Points in Appleworks 6? Hint


Question 8 of 10
8. The OS 9 Control Panels have been replaced by the application ______ in Mac OS X. Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following isn't on the Apple menu? Hint


Question 10 of 10
10. When an alias to an application is created, how is the appearance of the icon different from the original icon for the application? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The ______ is an important part of the desktop. It contains application icons, minimized documents, and the Trash Can.

Answer: dock

The dock is a new innovation for OS X. It can be positioned on the left side, bottom, or right side of your screen.
2. What is the key shortcut for creating a new folder?

Answer: Command+Shift+N

This is something new in OS X as well. In previous operating systems, Command+N created a folder. Now it opens a new Finder window.
3. Holding the ______ key and then clicking with the mouse brings up a menu.

Answer: Control

This is the same thing that happens when you right-click on a two button mouse.
4. Every program has its own menu between the Apple menu and the File menu, when it is active.

Answer: False

For example, the video capturing application Snapz Pro does not have its own menu.
5. OS X computers came with a program on them allowing you to run OS 9 applications. What is its name?

Answer: Classic

I found Classic quite helpful when OS X first came out because few applications were available for it.
6. An item's icon cannot be changed.

Answer: False

You change an item's icon by selecting the item and hitting Command+I. Then, you click on the current icon in the information window and hit Command+V making whatever is in the clipboard the item's new icon.
7. Which of the following six are the six choices on the Basic section of Starting Points in Appleworks 6?

Answer: Word Processing, Spreadsheet, Database, Drawing, Painting, Presentation

You can save an Appleworks document in Word format by using the file format menu on the Save As window.
8. The OS 9 Control Panels have been replaced by the application ______ in Mac OS X.

Answer: System Preferences

System Preferences now combines all of the Control Panels (which were separate) into one program.
9. Which of the following isn't on the Apple menu?

Answer: Open

Open is located on the File menu.
10. When an alias to an application is created, how is the appearance of the icon different from the original icon for the application?

Answer: there is a small arrow on the icon

The arrow can be removed if you find it bothersome.
Source: Author stefan_11_17

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us