FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Apple Knowledge
Quiz about Basic Apple Knowledge

Basic Apple Knowledge Trivia Quiz


A bunch of Apple questions for you lot. They're all pretty easy, one or two tricky ones. Good luck and please be careful.

A multiple-choice quiz by decampos. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Macintosh

Author
decampos
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,558
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2196
- -
Question 1 of 10
1. Which computer did Apple release in January 1983? Hint


Question 2 of 10
2. A lot of the ideas for the user interface of the computer Apple released in 1983 come from Xerox's PARC. What is that an acronym of? Hint


Question 3 of 10
3. What specifically did Apple's CEO Steve Jobs see at PARC that impressed him the most? Hint


Question 4 of 10
4. Jobs says the people at PARC showed him three things - personal computers on a LAN using email, print servers etc, the graphical user interface and what else? Hint


Question 5 of 10
5. What is Apple said to have done with the thousands of unsold Apple Lisas? Hint


Question 6 of 10
6. What inspired the name 'Macintosh'? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following wasn't a compact Mac? Hint


Question 8 of 10
8. How many buttons are there on an old-style Apple mouse? Hint


Question 9 of 10
9. What was the industry standard publishing package on the Mac before QuarkXpress? Hint


Question 10 of 10
10. When a Macintosh is switched on what can usually be heard first of all? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which computer did Apple release in January 1983?

Answer: The Apple Lisa

Apple Newtons were Palm-like devices introduced in the early 1990s.
2. A lot of the ideas for the user interface of the computer Apple released in 1983 come from Xerox's PARC. What is that an acronym of?

Answer: Palo Alto Research Center

The modern mice, windows, and icons style of software interface was invented at PARC along with the laser printer and the local-area network.
3. What specifically did Apple's CEO Steve Jobs see at PARC that impressed him the most?

Answer: The 'Smalltalk' Environment running on an Alto

Smalltalk was a graphic oriented programming language developed at PARC.
4. Jobs says the people at PARC showed him three things - personal computers on a LAN using email, print servers etc, the graphical user interface and what else?

Answer: Object Oriented Programming

He says this on the programme 'Triumph of the Nerds'.
5. What is Apple said to have done with the thousands of unsold Apple Lisas?

Answer: They buried them all like corpses

This is well documented. There are still unused Lisas available to buy at www.sunremarketing.com
6. What inspired the name 'Macintosh'?

Answer: It was the name of one of America's favorite apples

While available worldwide, Macintosh apples are not among the most popular in England. 'The Apple Braeburn' sounds better to me anyway.
7. Which of the following wasn't a compact Mac?

Answer: the Potato

A potato is a vegetable grown from a tuber.
8. How many buttons are there on an old-style Apple mouse?

Answer: one

There's always been just the one button (on the more recent mice the one button is the whole top of the mouse). There is a second mouse button - it's the 'control' key on the keyboard.
9. What was the industry standard publishing package on the Mac before QuarkXpress?

Answer: Pagemaker

10. When a Macintosh is switched on what can usually be heard first of all?

Answer: The startup chime

Source: Author decampos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us