FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Australian Medications
Quiz about Australian Medications

Australian Medications Trivia Quiz


Like many countries around the world, Australia has a large number of drugs available both over-the-counter and by prescription. This quiz is designed to test your knowledge of drugs available here in the land downunder.

A multiple-choice quiz by ecnalubma. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Prescription Drugs

Author
ecnalubma
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
230,416
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
827
Last 3 plays: Guest 69 (7/10), Guest 184 (6/10), Guest 101 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Acetaminophen is a drug that is widely available around the world and here in Australia, but it is sold here under a different name. What is it called in Australia? Hint


Question 2 of 10
2. Medications that you can only get from a chemist or pharmacy (drugstore) often have the letter "S" followed by a number, eg "S2". What does the "S" stand for? Hint


Question 3 of 10
3. What are antiarrhythmic drugs used for? Hint


Question 4 of 10
4. Ergotamine is a drug used to treat migraine, and is a fungal product. Historically it is a poisonous contaminant of a cereal grain crop. With which crop do we predominantly associate this fungus? Hint


Question 5 of 10
5. If a person is suspected of having a narcotic overdose, which is the specific antagonist to use to reverse this overdose? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following drugs can be used to treat pulmonary oedema in the emergency setting, and can be taken by people on a daily basis to lower blood pressure and prevent pulmonary oedema? Hint


Question 7 of 10
7. Diazepam is a common anti-convulsant. Which of the following is a name under which diazepam is sold in Australia? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following narcotic analgesic drugs is a morphine preparation in Australia? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following drugs might you ask the pharmacist in Australia for if you are suffering with menstrual pain and cramping? Hint


Question 10 of 10
10. Which illegal drug is highly useful as a local anaesthetic? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 30 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 15 2024 : Guest 184: 6/10
Apr 14 2024 : Guest 101: 3/10
Apr 12 2024 : Guest 97: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Acetaminophen is a drug that is widely available around the world and here in Australia, but it is sold here under a different name. What is it called in Australia?

Answer: Paracetamol

Yes, acetaminophen is paracetamol. Handy to know if you are travelling between two countries and you have a headache. Paracetamol (on its own) can be purchased in Australia from supermarkets, service (gas) stations, and even my local video store. In combination with other stronger pain-killing agents it may only be available from the local chemist (drugstore).
2. Medications that you can only get from a chemist or pharmacy (drugstore) often have the letter "S" followed by a number, eg "S2". What does the "S" stand for?

Answer: Poisons Schedule

ALL drugs are poisons, and in Australia are classified according to a Poisons Schedule. The rules for where certain drugs can be sold vary from state to state, and in some states the pharmacist needs to record to whom the drugs were sold.
In New South Wales, S2 drugs can only be sold in a pharmacy, S4 drugs can only be sold by having a prescription. Some of the "milder" narcotic painkillers are S4, whilst stronger narcotics (morphine for example) are S8 drugs. These drugs also require a prescription, however there are more rules regarding supply on them.
3. What are antiarrhythmic drugs used for?

Answer: Heart conditions

Antiarrhythmic agents help to control conditions such as atrial or ventricular fibrillation. Many of the drugs used have applications for other conditions as well.
4. Ergotamine is a drug used to treat migraine, and is a fungal product. Historically it is a poisonous contaminant of a cereal grain crop. With which crop do we predominantly associate this fungus?

Answer: Rye

The ingestion of rye occasionally caused severe side effects, the worst of which was gangrenous limbs. Ergotamine causes vasoconstriction, beneficial in those who suffer with migraines caused by dilation of the blood vessels in the brain.
5. If a person is suspected of having a narcotic overdose, which is the specific antagonist to use to reverse this overdose?

Answer: Naloxone

Naloxone is referred to by some paramedics as "Vitamin Heeeeyyyy" after the response you get by the person to whom it is administered! Parvolex is for paracetamol overdose, and amyl nitrate is for cyanide poisoning. Antabuse is often given to alcoholics to assist them in giving up alcohol.
6. Which of the following drugs can be used to treat pulmonary oedema in the emergency setting, and can be taken by people on a daily basis to lower blood pressure and prevent pulmonary oedema?

Answer: Lasix

Lasix, also known as furosemide or frusemide, is often used by paramedics to treat pulmonary oedema in the field. Furosemide is the internationally accepted spelling of frusemide, but it has been known here as frusemide for a number of years. Many of our international colleagues also give furosemide to treat pulmonary oedema in the field. Before I start a riot - Oedema and Edema are the same word - Oedema is the accepted spelling in Australia and England, and furosemide is the internationally accepted spelling of the drug that is known here as frusemide.
7. Diazepam is a common anti-convulsant. Which of the following is a name under which diazepam is sold in Australia?

Answer: Antenex

Antenex is a name under which diazepam (often commonly known as Valium) is sold in Australia. All of the other drugs listed are anti-convulsants too. Epilim is sodium valproate, Tegretol is carbamazepine, and Neurontin is gabapentin.
8. Which of the following narcotic analgesic drugs is a morphine preparation in Australia?

Answer: Kapanol

For those of you familiar with Australian drugs, you might have noticed that all the other names are Opiods, not Opiates like Morphine. Sublimaze is fentanyl citrate, Fortral is pentazocine, and Temgesic is buprenorphine.
9. Which of the following drugs might you ask the pharmacist in Australia for if you are suffering with menstrual pain and cramping?

Answer: Mersyndol

Mersyndol contains paracetamol, codeine and doxylamine succinate, and is only available from a pharmacy. Restavit is doxylamine succinate only, and is an over-the-counter remedy for insomnia. Painaway is a remedy for menstrual pain from an episode of "The Young Ones".
10. Which illegal drug is highly useful as a local anaesthetic?

Answer: Cocaine

Cocaine can be applied topically to produce local anaesthesia. Cocaine abuse by "snorting" or nasal inhalation can lead to permanent stuffiness of the nose, and deterioration of the nasal septum.
Source: Author ecnalubma

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us