FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bark at the Moon
Quiz about Bark at the Moon

Bark at the Moon Trivia Quiz


This quiz involves questions about the Moon. It has amazed people since the beginning of time and it's time to see how much you know about it.

A multiple-choice quiz by ChaosSonErebus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Our Solar System
  8. »
  9. Moons

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
146,368
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5178
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 72 (7/10), SatchelPooch (8/10), buncha1956 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. There were three main theories regarding the moon's origin before the Apollo missions. Which one of the following is NOT one of those first three? Hint


Question 2 of 10
2. After the Apollo expeditions and the data that was gathered during them, scientists were able to put forward a more educated hypothesis regarding the Moon's origin. What is the name of this theory? Hint


Question 3 of 10
3. Luna, Artemis and Selene are amongst the many names given to the Moon by ancient cultures in their mythologies.


Question 4 of 10
4. Ancient observers thought that the dark spots on the Moon were what? Hint


Question 5 of 10
5. The Moon rotates on its own axis.


Question 6 of 10
6. What is the name of the astronomical phenomenon that occurs when the Moon passes through the shadow cast by the Earth? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the deepest crater on the near side (visible side) of the Moon? Hint


Question 8 of 10
8. The gravitational pull between the Earth and the Moon causes tides on Earth to rise.


Question 9 of 10
9. The first manned landing on the moon was in the area known as what? Hint


Question 10 of 10
10. Evidence gathered in the "Clementine" mission suggests that there may be _________ in some deep craters near the Moon's south pole. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 72: 7/10
Feb 07 2024 : SatchelPooch: 8/10
Jan 15 2024 : buncha1956: 8/10
Jan 09 2024 : shuehorn: 8/10
Jan 05 2024 : brm50diboll: 9/10
Jan 04 2024 : briandoc5: 8/10
Jan 03 2024 : granpa46: 9/10
Jan 01 2024 : Guest 67: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There were three main theories regarding the moon's origin before the Apollo missions. Which one of the following is NOT one of those first three?

Answer: Big Splat Theory

First, there was the "Co-accretion" theory, which said that the Moon and the Earth formed at the same time from the Solar Nebula. The "Fission" theory asserted that the Moon divided from the Earth. "Capture" theory, which stated that the Moon formed somewhere else and was later snared by the Earth's gravitational pull, was the last of these theories. All three of these didn't work very well.
2. After the Apollo expeditions and the data that was gathered during them, scientists were able to put forward a more educated hypothesis regarding the Moon's origin. What is the name of this theory?

Answer: Impact Theory

In 1974, W. Hartmann and D.R. Davis stated that the Earth, in its primitive history, had a violent encounter with another planet and collided with one another. The matter that ejected from this collision created the Moon.
3. Luna, Artemis and Selene are amongst the many names given to the Moon by ancient cultures in their mythologies.

Answer: True

Each one of the names referred to the personified goddess of the moon.
4. Ancient observers thought that the dark spots on the Moon were what?

Answer: Oceans

This gave rise to the Latin name, mare, meaning "sea". The brighter regions of the Moon were believed to be land in the dark oceans. We have come a long way since then and have the knowledge through things such as telescopes and lunar space missions to find these arguments false.
5. The Moon rotates on its own axis.

Answer: True

The Moon's rotation is in tune with its orbit, it rotates once with every orbit. This means that the Moon doesn't appear to rotate, but it does, making it possible for humans to see the same face of the Moon.
6. What is the name of the astronomical phenomenon that occurs when the Moon passes through the shadow cast by the Earth?

Answer: Lunar Eclipse

The shadow of the Earth is cast on to the Moon during an eclipse. This shadow is known as the "umbra". The "penumbra" is the area of broadening shadow.
7. What is the name of the deepest crater on the near side (visible side) of the Moon?

Answer: Newton

This crater's wall rises 2.25 km above the Moon's surface. Its diameter is 113 km. This is approximately the distance between London and Portsmouth.
8. The gravitational pull between the Earth and the Moon causes tides on Earth to rise.

Answer: True

The gravitational force of the Moon and the Sun on the Earth raises ocean tides. The Moon pulls up a bulge of water on the side of the Earth facing it. As the Earth rotates beneath this great bulge of water, high tides occur. This happens twice a day.
9. The first manned landing on the moon was in the area known as what?

Answer: Sea of Tranquility

The Apollo 11 mission, with Commander Neil Armstrong in charge, launched from Kennedy Space Center, Florida on July 16 th, 1969. Its objective was to perform a manned lunar landing and return safely. It landed on July 20th, 1969, in the area of the Moon known as the Sea of Tranquility.
10. Evidence gathered in the "Clementine" mission suggests that there may be _________ in some deep craters near the Moon's south pole.

Answer: water ice

This information has now been confirmed by the "Lunar Prospector" mission. Their findings are not limited to the South Pole, samples have been found in the North Pole as well. The discovery of ice on the Moon gives new light to the possibility of further exploration of space without it costing as much as it does now.

It would make it easier for humans to stay out of the Earth's orbit for prolonged periods.
Source: Author ChaosSonErebus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us